Ukraina vil tvangskastrere pedofile

<p>Det er nasjonalisten Oleh Lyashko som står bak lovforslaget. Her avbildet under en tale i nasjonalforsamlingen.</p>
Det er nasjonalisten Oleh Lyashko som står bak lovforslaget. Her avbildet under en tale i nasjonalforsamlingen. Foto: Valentyn Ogirenko / Reuters

Men kritikerne ber presidenten om å stanse loven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den ukrainske nasjonalforsamlingen har vedtatt en ny lov som åpner for tvungen kjemisk kastrering av personer som har gjennomført seksuelle overgrep mot barn, skriver The Independent.

Den nye loven vil gjøre den ukrainske praksisen til den strengeste i verden.

Men både medisinske og juridiske eksperter har vært sterkt kritiske til den nye loven. Disse har nå appellert til den ferske presidenten Volodymyr Zelenskyj for at han skal gripe inn og legge ned veto mot loven.

Bak loven står nasjonalisten Oleh Lyashko som før valget i landet ligger an til ikke å komme over sperregrensen på 5 prosent, som kreves for fortsatt plass i parlamentet. Lyashko forklarer ifølge Independent at lovforslaget ble fremmet i mangel av dødsstraff.

– Det er usannsynlig at en voldtektsmann nå vil fortsette å gjøre slike ting, skiver han i et forklarende notat til loven.

Les også: Ny president i Ukraina oppløser parlamentet

247 folkevalgte stemte for forslaget

Forslaget har en stund blitt vurdert, men ble introdusert som en reaksjon på bekymringen over at utbredelsen av seksuelle overgrep er langt større en hva rapporter forteller.

Ifølge Radio Free Europe vil personer under 18 år eller over 65 bli tvunget til å kastreres. For personer som dømmes for å ha gjennomført voldtekt av mindreårige vil det også gis en fengselsstraff opp mot 15 år. For gjerningspersoner som har gjort uhyggelig tilnærmelser mot mindreårige, vil fengselsstraffen være opp til 5 år.

Så mange som 247 folkevalgte stemte for forslaget, hvilket er 21 flere stemmer enn det som krevdes for å få vedtatt loven.

Les også : Justisministeren mener overgripere bør tvangskastreres

Forslag i Norge

Også i Norge har det vært tatt til orde for å kjemisk tvangssterilisere seksuelle overgripere. Senest i august 2017 foreslo daværende justisminister, Per-Willy Amundsen, å bruke tvang på pedofile. Til TV 2 sa Amundsen at han ikke mente forslaget er ekstremt.

– Nei, jeg oppfatter ikke det som ekstremt. Vi ser dessverre at personer som har begått noen av de verste forbrytelser som finnes, gjentar de forbrytelsene mot andre barn. Vi har krav på å verge våre barn disse monstrene, da må vi også kunne forhindre så langt vi kan at de gjentar side overgrep. Da er medisinsk kastrering et åpenbart tiltak som kan sørge for det, sier Amundsen til TV 2.

I Norge er tvangskastrering ikke tillatt.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden