Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan

Taiwan skal kjøpe 108 Abrams stridsvogner fra USA, en beslutning som har fått Kina til å true amerikanske våpenprodusenter med sanksjoner. 
Foto: AP/NTB scanpix
Taiwan skal kjøpe 108 Abrams stridsvogner fra USA, en beslutning som har fått Kina til å true amerikanske våpenprodusenter med sanksjoner. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinas regjering og kinesiske selskaper vil kutte all forretningskontakt med amerikanske bedrifter som selger våpen til Taiwan, opplyser kinesisk UD.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble ikke gitt noen utfyllende opplysninger, men uttalelsen vil svekke de allerede anstrengte forbindelsene med USA.

Kina anser offisielt Taiwan for å være kinesisk område og har aldri utelukket at våpenmakt i teorien kan bli brukt for å bringe øya inn i folden, melder Reuters.

Den kinesiske regjering gjentar med jevne mellomrom at Taiwan-spørsmålet er det mest sensitive i forholdet til USA.

Enorme kontrakter

I forrige uke godkjente det amerikanske forsvarsdepartementet den innkjøpslisten som Taiwan hadde lagt fram. Den omfatter blant annet 108 avanserte Abrams stridsvogner fra General Dynamics og 250 Stinger-raketter fra Raytheon.

Den siste våpenkontakten har en verdi på 2,2 milliarder dollar.

En talsmann for kinesisk UD sa at våpensalget var et brudd på folkeretten og svekket Kinas suverenitet og sikkerhet, skriver Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

-Kinas regjering og kinesiske selskaper vil ikke samarbeide eller ha forretningsforbindelser med disse amerikanske selskapene, sa Geng Shuang på den daglige pressebrifingen mandag.

Tomme trusler?

I helgen offentliggjorde kommunistpartiets avis Folkets Dagblad at Honeywell International, som lager motorene til Abrams, og privatjetprodusenten Gulfstream, som eies av General Dynamics, kan bli ilagt sanksjoner.

Kina er et viktig marked for begge selskaper, og ingen av dem har kommentert oppslaget.

Det er ikke første gang Kina har truet med straffetiltak mot selskaper som selger våpen til Taiwan. Det skjedde også i 2010 og 2015, men det er uklart om truslene ble iverksatt.