Cuba gjeninnfører statsministerordningen

Nasjonalforsamlingen på Cuba har stemt for å gjeninnføre statsministerposten.
lllustrasjonsfoto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix
Nasjonalforsamlingen på Cuba har stemt for å gjeninnføre statsministerposten. lllustrasjonsfoto: Ramon Espinosa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Cubas nasjonalforsamling har godkjent en ny valglov som sier at det både skal være president og statsminister i landet, men ettpartisystemet består fortsatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nye loven ble enstemmig godkjent ved en parlamentssamling lørdag, der både tidligere president Raul Castro, som fortsatt leder det mektige kommunistpartiet i Cuba, og nåværende president Miguel Díaz-Canel var til stede.

Det ventes at Díaz-Canel vil fortsette som president og utnevne en statsminister. Det er foreløpig ingen offisielle kandidater til stillingen.

Díaz-Canel er Cubas første president på nesten seks tiår som ikke kommer fra Castro-familien.

Praksisen med både president og statsminister var gjeldende i Cuba fram til 1976, men ble endret i tråd med den første sosialistiske grunnloven. Den gang ble de to rollene slått sammen til én.

Cuba godkjente ny grunnlov i april, som tillater en viss åpning av økonomien, i nedgangstider på øya. 86 prosent av velgerne stemte ja til grunnloven i folkeavstemningen.

Til tross for endringene forblir det politiske systemet på Cuba i grove trekk det samme: et ettpartisystem der kommunistpartiet fremmer alle kandidatene til parlamentet gjennom nominasjonskomiteer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden