Meny

El Salvador: Ikke krig, ikke fred

Mauricio Vilanova gjør seg klar til å patruljere i San José Guayabal, i november 2018. Foto: Marvin Recinos/AFP/NTB Scanpix
Mauricio Vilanova gjør seg klar til å patruljere i San José Guayabal, i november 2018. Foto: Marvin Recinos/AFP/NTB Scanpix

Selv om borgerkrigen i El Salvador ble avsluttet for 27 år siden, og partene for lengst er forsont, griper volden om seg. Mordraten i landet er den nest høyeste i verden. Hvorfor? Rapport fra en uideologisk slagmark der en ung president skal forsøke å snu den blodige utviklingen.

SAN SALVADOR (Dagsavisen): Mannen hennes ble skutt av en person som raskt hoppet opp på en ventende motorsykkel og flyktet inn i labyrinten av små gater i fattigstrøket Amatepec. Det er en time siden. Liket ligger på bakken under et hvitt dekke. Offerets kone er helt tydelig i sjokk. Likevel er hun omringet av sju personer som vil selge henne en begravelse. I El Salvador er døden forretning. Og selgerne når ofte fram før politiet: De har også sine kilder. En av dem har tatt med en rusten blikkiste på pickupen sin.

Er det ikke litt upassende, spør jeg.

– Kanskje, svarer Ismael Coreas fra Funeraria Casa Blanca. Han mumler:

– Hvis ikke jeg gjør det, gjør de andre det likevel.

Kynismen har en årsak: Det ble i fjor begått 3.340 mord i et land med bare 6,3 millioner innbyggere. Venezuela er det eneste landet uten krig med en høyere mordrate.

«Freden var verre enn krigen»

Volden i El Salvador er et paradoks. 16. januar 1992 ble tolv år med borgerkrig avsluttet. Minst 75.000 ble drept, og en million fordrevet, i borgerkrigen, og på overflaten var fredsavtalen en stor suksess. Den holdt, og fredsmeglerne vant Nobels fredspris. Geriljakrigerne ble politikere, det har vært frie valg, og nye sikkerhetsstyrker har fått opplæring i menneskerettigheter. Det eneste problemet: Mordratene falt ikke. Antropologen Ellen Moodie bodde der i de ti blodige årene etter fredsavtalen og skriver i sin fantastiske bok «El Salvador in the Aftermath of Peace» fra 2010: «Det jeg fant, var ikke fred. Heller ikke krig. Det var noe annet, noe skummelt og udefinerbart.»

«Freden var verre enn krigen», fortalte folk henne igjen og igjen. Det samme hører jeg mange si, etter tre tiår med vekst og demokrati, og selv om mordraten i dag er litt lavere enn under borgerkrigen.

(Saken fortsetter under)

Soldater patruljerer en gate i San Salvador 29. mai i år. Foto: Oscar Rivera/AFP/NTB scanpix
Soldater patruljerer en gate i San Salvador 29. mai i år. Foto: Oscar Rivera/AFP/NTB scanpix

Hva gikk galt? Hvordan ble volden en ond skjebne man ikke kan riste av seg? Det er det jeg skal forsøke å finne ut. For det er vel selve nøkkelen til å forstå Latin-Amerika, som er verdens suverent mest voldeligste verdensdel, selv om alle de ideologiske krigene fra 1900-tallet er avsluttet.

Latinamerikanere dør ikke lenger for en sak – men de dør fortsatt i hopetall.

På vei fra gjerningsstedet tar sjåføren min av ved feil avkjørsel. Plutselig er vi i et gjengområde. Her er det frittgående høner og blikkhus bygget av internt fordrevne og arbeidere i mel-, metall- og plastfabrikker. Vi kjører langs en nedlagt toglinje, mens vi betraktes av noen «postes», gjengenes vakter. Gjenger som Mara Salvatrucha og M18 er beryktede for sine uhyggelige ansiktstatoveringer. Den praksisen er imidlertid ikke så utbredt som før – det gjorde politiets arbeid for enkelt – men det er fortsatt ganske enkelt å kjenne dem igjen. Det er noe i gangen, språket, forkjærligheten for Nike Cortez-sko og skyggeluer med vannrette skygger. Kvinnene kalles for hyener; de har harde ansikter og utstråler, akkurat som mennene, en brutal ro.

Les også: For tre år siden ble moren drept – nå tar datteren opp kampen (+)

...

De fleste innbyggerne i El Salvador bor i områder der gjengene er sterkere enn politiet. En av de historiene som inspirerer til håp, er også et eksempel på hvor dypt problemene stikker. Comandos de Salvamento de El Salvador er et korps av frivillige leger og førstehjelper som redder liv i områder kontrollert av gjengene, hvor statens ambulansesjåfører ikke tør kjøre. I store deler av landet kan ikke politiet beskytte ambulansene. Derfor har commandoenes pragmatiske tilnærming gjort dem populære. De såredes familier må be gjengene om lov til å bli hentet.

Legene gir medisinsk hjelp til både gjengmedlemmer med skuddsår og ofre for familievold og trafikkulykker.

Mange av de frivillige i gule T-skjorter har selv sluppet unna gjengene med korpsets hjelp.

– Det var min eneste utvei, forteller 19 år gamle Irwin Altamirano mens vi sitter i det nedslitte hovedkvarteret og venter på at alarmen går foran en sprakende TV. Han har nattevakt igjen. For tiden drar han bare hjem til fattigstrøket Colonia Concepción på familiebesøk. Dermed unngår han gjengene. Om dagen jobber han i en klesbutikk – Ropa Americana – og om natten er han frivillig Comando-livredder. Han har fått seks måneders kurs i avansert førstehjelp. Mellom utrykningene sover han i et lite rom han deler med storebroren sin. Moren har vært frivillig her i 25 år. Hvis han får råd til å studere, vil han bli lege.

(Saken fortsetter under)

Et medlem av Mara Salvatrucha (MS-13) i Chalatenango-fengselet. Foto: Marvin Recinos/AFP/NTB scanpix
Et medlem av Mara Salvatrucha (MS-13) i Chalatenango-fengselet. Foto: Marvin Recinos/AFP/NTB scanpix

Den nye presidenten i landet, Nayib Bukele, har lovet å ta makten fra gjengene. Det lovet forgjengerne hans også. Men denne gang blir annerledes, forsikrer den 37 år gamle forretningsmannen, med en far som er født i Betlehem. Han fikk 53 prosent av stemmene 3. februar. Valgnatten holdt han en tale, iført lærjakke og med tilbakestrøket hår, der han understreket at han er den første presidenten som ikke representerer et av de to partiene som ble etablert av partene i borgerkrigen.

Les også: På grensen til Venezuela stanses USA-finansiert nødhjelp (+)

(Saken fortsetter under)

...

Først styrte høyrepartiet ARENA i 20 år. Partistifter Roberto D'Aubuisson hadde ledet en av de dødsskvadronene som sto for de fleste ofrene under krigen. Og de siste ti årene har det sosialistiske partiet FLMN, grunnlagt av geriljakrigere, hatt makten. Bukele representerte sosialistene da han ble ordfører i hovedstaden i 2015, før han forlot partiet i 2017.

Han har sagt veldig lite om hvordan han vil bekjempe volden. Likevel var han i ukene fram til valget den eneste kandidaten som skapte begeistring. På landets hovedveier så jeg den ene bussen etter den andre med flaggende Bukele-fans som hang ut av vinduene. Og i den lille fjellandsbyen San Pedro Nonulca litt øst for San Salvador gikk glade aktivister og satte opp det hvite og lyseblå partiflagget hans i de smale brosteinsgatene. Han er et friskt pust, sa en gruppe ungdommer.

En eldre kaffebonde var fornøyd med at han hadde lovet en versjon av FN-organet CICIG, som har hatt stor suksess med kamp mot korrupsjon i nabolandet Guatemala. Der ble det avdekket omfattende korrupsjon, og presidenten måtte gå av. Men den nye presidenten, komikeren Jimmy Morales, som ble valgt for å være «verken tyv eller korrupt», har også blitt rammet av anklagene. Nå ligger en korrupsjonsmistenkt kandidat godt an fram mot neste valg, så hele institusjonen står i fare.

(Saken fortsetter under bildet)

El Salvadors nyvalgte president Nayib Bukele har lovt å ta tilbake makten fra gjengene. Foto: Reuters/Jose Cabezas
El Salvadors nyvalgte president Nayib Bukele har lovt å ta tilbake makten fra gjengene. Foto: Reuters/Jose Cabezas

Å ønske seg et CICIG har blitt et symbol på å ha rent mel i posen. Men for Bukele har det foreløpig vært gratis: Det må vedtas i Kongressen, der de to gamle partiene – som er mot ideen – fortsatt sitter på flertallet. Den nye presidenten kritiseres også for å støtte seg til folk fra de gamle partiene, ofte med tvilsomt rykte.

Den utbredte volden som Bukele har tenkt å bekjempe, har stadig mindre å gjøre med sårene fra borgerkrigen som mange etter hvert har lagt bak seg.

Les også: De fattige har vært Maduros trygge base. Nå vender flere seg vekk (+)

...

Forsoningen skjedde ganske raskt, forteller den 38 år gamle læreren Carlos Alvarado, som alltid har stemt FMLN. Nede ved fotballbanen hilser han vennlig på en eldre herre med cowboyhatt, som under krigen kjempet mot nettopp FMLN, for den regjeringstro borgermilitsen Defensa Civil. Da Alvarado gikk i andreklasse, så han en morgen FMLN vandre inn i byen på rekke langs husveggene i vanlige klær og joggesko. Så hørte han skudd, og senere så han de sårede bli båret til byens basketbane.

– Det var en bitter krig, husker han, mens kona serverer en kyllingrett og ferskpresset appelsinjuice. Det er katolske malerier på veggene og amerikansk åttitallspop på anlegget.

– Vi kom raskt videre. Byen er så liten at vi ikke kan gå rundt å være sure på hverandre. I dag skyldes volden unge uten en framtid, fortsetter han.

Samme svar får jeg på et FMLN-valgmøte litt nede langs veien. Om lag 100 værbitte eldre sitter på plaststoler. Det ser ut til at de er der mest av høflighet. Én innrømmer under fire øyne at han stemmer på Bukele.

– Slangen biter den som går barføtt, sier Eunice Hernández når jeg spør om årsakene til volden. Hun er vara for FMLN i den lovgivende forsamlingen og mener at fattigdom avler vold. Det har FMLN alltid sagt: Nedarvet ulikhet gjør at altfor mange ungdommer vokser opp uten mulighet til å klare seg innenfor lovens grenser.

– Etter krigen var landet i krise. Høyresida investerte ikke nok i utdanning, jobber, kriminalitetsforebyggelse. Så da vi fra FMLN endelig fikk makten, var problemene enorme, sier hun. Hun folder hendene: – Vi er ikke perfekte, men vi har lært av våre feil.

Les også: Flykter fra Honduras: – Volden er så ekstrem at mange er redde for å sende barna sine på skolen (+)

(Saken fortsetter under bildet)

Politi på et åsted etter et drap 29. mai i år. foto: Oscar Rivera/AFP/NTB scanpix
Politi på et åsted etter et drap 29. mai i år. foto: Oscar Rivera/AFP/NTB scanpix

...

At FMLN ikke er perfekte er det ingen tvil om. Den første presidenten, Mauricio Funes, er ettersøkt for korrupsjon og hvitvasking. Han gjemmer seg i Nicaragua, der han har fått asyl av den autoritære Daniel Ortega, som også var spartansk sosialist før han fikk tilgang til statens rikdommer.

Funes brukte offentlige penger på elskerinnen Ada Mitchell Guzmán (og litt på sin kone). Blant annet fikk elskerinnen større bryster til en prislapp på over en halv million skattedollar på Diamond Clinic i Beverly Hills. «Offentlig infrastruktur» har riksadvokaten syrlig kalt brystene hennes. Også avløseren som president og partileder, Salvador Sánchez Cerén, er anklaget for korrupsjon. Det samme er alle de tre ARENA-presidentene fra årene 1994–2006. Alle brukte dobbel bokføring for å overføre millioner av dollar til seg selv, dokumentert av landets beste avis, El Faro.

– En god president kan være avgjørende for El Salvador – vi har bare aldri hatt en, mener nettavisens sjefredaktør, José Luis Sanz. Redaksjonen ligger av sikkerhetshensyn i en vanlig villa på en stille vei.

Korrupsjonen er mindre raffinert her enn i Guatemala, og gjengene er ikke like mektige som i Mexico.

– Men Bukele har ikke lagt fram en seriøs og detaljert plan. Så han ender nok også opp med å vingle mellom en hard linje og hemmelige forhandlinger, mener Sanz.

Som andre eksperter etterlyser han en klar og langsiktig strategi. ARENAs Mauricio Vilanova, ordfører i San José Guayabal i utkanten av San Salvador siden 2000, har et forslag. Pressen har døpt ham «sheriffordføreren» fordi han ofte poserer med våpen. Det er en overflod av pokaler og figurer fra et krybbespill på kontoret hans. Han har sendt ut en rekke patruljer for å sikre lov og orden, forteller han.

– Og mange patruljer er i sivil, så gjengene lurer ikke oss. Vi har rundt informanter rundt i byen. Jeg forhandler ikke med gjengene, men går langt for å hindre ny rekruttering.

Les også: Han kalles «tropenes Trump»: Slik vil Jair Bolsonaro endre Brasil (+)

(Saken fortsetter under bildet)

Medlemmer av Mara Salvatrucha (MS-13) venter på å bli ført til fengsel i Zacatecoluca i slutten av januar. Foto: Jose Cabezas/Reuters/NTB scanpix
Medlemmer av Mara Salvatrucha (MS-13) venter på å bli ført til fengsel i Zacatecoluca i slutten av januar. Foto: Jose Cabezas/Reuters/NTB scanpix

...

Den kraftige mannen koordinerer selv samarbeidet mellom hæren og lokalpolitiet. Han forteller at en gjengleder, «Chocala», for fire–fem år siden beordret ham til å holde seg unna området Palacios.

– Jeg kommer i dag ved midnatt, svarte han i stedet og satte seg i området og spiste grillmat. Man kan høre at han har fortalt historien mange ganger. Han begynner å leke rastløst med en israelsk SAR Galil-automatgevær og en Beretta M9 med lasersikte.

– Det er bra å være bevæpnet, sier han.

– Gjengene respekterer bare styrke.

Vilanova drar meg rundt i sentrum for å spørre skolebarn og markedskoner om han ikke er flink i jobben sin.

– Jo, svarer de sjenert.

Når jeg forhører meg i området selv, forteller folk faktisk det samme: at det er tryggere her enn andre steder.

– San José Guayabal er den eneste byen på ruta der jeg ikke må betale beskyttelsespenger, sier Joel Rivas, som selger kontantkort fra en liten bil. Bybussene har imidlertid bedt ordføreren la dem være i fred: De vil heller betale beskyttelsespenger enn frykte for livet når de kjører ut av området hans.

Samme ettermiddag blir jeg med byens politisjef Martín Martínez ut på patrulje. Den 52 år gamle tidligere soldaten har dongeribukser og kamuflasjefarget t-skjorte, samt en skyggelue med et lite dødningehode.

– Her går det greit, men i resten av El Salvador taper staten mot gjengene, brummer han på en støvete jordvei i bydelen Piedra Labrada og løfter hånden for å indikere at vi skal vente. Vi er ved et «casa destroyer»; et hus gjengene bruker når de skal ha møter eller gjemme gisler. Det gamle kornlageret er imidlertid tomt, så vi fortsetter.

(Saken fortsetter under)

Politi på patrulje i San Martin 15. november 2018. foto: Marvin Recinos/AFP/NTB scanpix
Politi på patrulje i San Martin 15. november 2018. foto: Marvin Recinos/AFP/NTB scanpix

At freden har vært så blodig i El Salvador, skyldes ifølge Martínez at man etter krigen oppløste sikkerhetsstyrkene. Det gjorde man for å starte på nytt fordi styrkene hadde vært en part i krigen; slik måtte det nesten være.

– Det gjorde at de kriminelle fikk ro til å vokse seg sterke.

Soldater fra begge sider sluttet seg til dem, også noen Martínez kjempet sammen med.

– I Panama fikk vi opplæring i å drepe. Vi kunne ikke så mye annet. Det var få jobber, så noen ble leiesoldater, husker han.

– I dag er ikke gjengene like sterke. Mange av oss føler at vi er bedre egnet til å kjempe mot dem enn politikerne er.

Saken er opprinnelig publisert på Dagsavisen.no

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44 Hovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40 Ropstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34 Svak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27 Zekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09 Viking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01 Durasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58 Over 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51 Storseier for Viking21:50 Donald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44 Kirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33 Stille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18 16-åring skal ha drept familie på fem i Russland
Siste nytt
20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig22:44SportHovland på delt 11.-plass i Columbus, nærmer seg PGA-touren22:40PolitikkRopstad vil ikke si om KrF stiller seg bak bompengeskissen22:34PolitikkSvak Ap-måling i Trondheim – mister hvert tredje mandat22:27SportZekhnini snytt for matchvinnerstatus22:09SportViking flere hakk bedre enn nedrykkstruede Strømsgodset22:01SportDurasovic tapte challengerfinalen i Slovenia21:58VerdenOver 4.000 evakuert fra ny brann på Gran Canaria21:51SportStorseier for Viking21:50VerdenDonald Trump vurderer å oppføre aktivister fra ytre venstre på terrror-liste21:44SportKirkevold påførte Midtjylland poengtap21:33SportStille protest avløst av høylytt skuffelse for Union-fansen21:18Verden16-åring skal ha drept familie på fem i Russland
Populært