Trump ber høyesterett om Pentagon-midler til grensemur

President Donald Trump sliter med å få bygget sin lovede grensemur mot Mexico. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix
President Donald Trump sliter med å få bygget sin lovede grensemur mot Mexico. Foto: Alex Brandon / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump ber høyesterett om å få bruke Pentagon-midler til å bygge mur på grensa mot Mexico. Sist uke opprettholdte en ankedomstol beslutningen om å fryse midlene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Trumps regjering leverte anmodningen fredag. Trump har slitt med å oppfylle sitt viktigste valgløfte fra 2016.

Forrige uke besluttet en ankedomstol i San Diego å nekte administrasjonen å ta midler fra forsvarsdepartementets avdeling for narkobekjempelse for å bygge mur sør i Arizona, California og New Mexico. Ankedomstolen var splittet, men de tre dommerne valgte til slutt å opprettholde den tidligere beslutningen.

Byggestans

Presidenten ber nå høyesterett om å annullere frysingen av midlene mens saken går sin gang gjennom ankedomstolene. Den kan til slutt ende i høyesterett. Administrasjonen har så langt ikke fått lov til å bygge videre mens saken behandles.

Midlene beløper seg til 2,5 milliarder dollar, om lag 21,3 milliarder norske kroner, som administrasjonen sier skal brukes til å bygge over 16 mil med gjerder. Regjeringen sier at dommeren som først besluttet at midlene skulle fryses, tok feil, og at gruppene som fremmer søksmålet, ikke har rett til å saksøke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyesterettsdommer Elena Kagan sa fredag kveld at gruppene får fram til 19. juli på å komme med skriftlig svar på administrasjonens begjæring.

Konservativt flertall

Trump har kjempet med nebb og klør for å finansiere murplanene, men har hele tiden møtt sterk motstand. Han tok USA inn i en 35 dager lang «shutdown» i januar, før han erklærte nasjonal krisetilstand etter at Kongressen nektet å gi ham mer penger til mur.

Det er flertall av politisk konservative dommere i høyesterett, fem mot fire, men domstolen blokkerte senest denne uken Trump-administrasjonens forsøk på å legge inn et spørsmål om statsborgerskap i folketellingen.