Menneskehandel

Helvetet som slave på bordell i Bangladesh

En prostituert forsøker å tiltrekke seg kunder i et bordell i Faridpur sentralt i Bangladesh, 22. februar 2012. NTB Scanpix/Reuters.
En prostituert forsøker å tiltrekke seg kunder i et bordell i Faridpur sentralt i Bangladesh, 22. februar 2012. NTB Scanpix/Reuters.

Solgt av menneskehandlere, holdt fanget i årevis og voldtatt mange ganger om dagen ... det er livet til titusenvis av mindreårige jenter i Bangladesh. Her er en av historiene.

Etter å ha bodd fem år på bordellet, sluttet Labonni å drømme om å bli reddet.

Helt siden hun som trettenåring ble solgt til en madam, hadde kunder lovet å hjelpe henne med å rømme. Ingen av dem holdt løftet sitt. Over tid ble det vanskelig å skille ansiktene deres fra hverandre, og hun kunne ikke lenger huske nøyaktig hvem som hadde vært på besøk før, eller hvor mange menn det hadde vært der den dagen. Vanligvis kom det en i timen, fra klokken 9 om morgenen.

– Noen ganger våkner jeg og forstår ikke hvorfor jeg enda ikke er død, sier hun. Nå, 19 år gammel, forteller hun at hun har gitt fra seg livet - og døden - til Mymensingh, en bordell-landsby i Bangladesh. Mellom 700 og 1000 kvinner og jenter her jobber i sexindustrien - mange av dem mot sin vilje.

Jenter så unge som 12 år deler rom sammen med fire andre. Det eneste som skiller sengene deres er revnede bomullsgardiner. Høy musikk dundrer gjennom gangene, og hjemmelaget brennevin drikkes fra plastflasker for å dempe smertene. Menn vandrer skjorteløse langs smugene på jakt etter jenter. Ti minutters sex vil koste dem TK400 (ca. 30 kroner) - men det er penger som i hovedsak havner i lommene til de som driver bordellet.

I likhet med de fleste andre jentene i Mymensingh, ble Labonni handlet inn i sexarbeid. Da hun var 13 år forlot hun sin seks måneder gamle datter og flyktet fra den voldelige mannen hun ble tvunget til å gifte seg med året før, i en seremoni som fant sted samme dag hun første gang fikk mensen. – Jeg visste ikke hvor jeg skulle, forteller hun. – Jeg trodde kanskje jeg kunne finne jobb i en klesfabrikk.

En kvinne som fant henne gråtende på jernbanestasjonen i Dhaka, tilbød henne mat og et sted å sove for natten. To dager senere solgte hun Labonni til bordellet for rundt 1800 kroner.

Les også: Tromsø: 64-åring tiltalt for menneskehandel

– Hun som kjøpte meg sa jeg måtte betale min gjeld

Over natten ble hun en chukri, en tilknyttet sexarbeider – fengslet i bordellet frem til hun hadde betalt tusener av kroner i fabrikkert gjeld.

– Fruen som kjøpte meg sa at jeg måtte betale henne tilbake, sier Labonni med flat stemme.

– Hun hadde bestukket politiet til å si at jeg var 18 år gammel, og sa til meg at jeg skyldte henne mer enn ti tusen kroner. Hun konfiskerte telefonen min og låste meg i soverommet mitt. Hun sa hun ville skade meg hvis jeg prøvde å rømme.

Etter to eller tre måneder ga Labonni opp forsøkene på å flykte. – De finner deg alltid, legger hun til.

En rask titt på tallene viser hvordan jenter som Labonni er en viktig brikke i en enormt lønnsom forretningsmodell for bordelleierne i Bangladesh. I løpet av de siste seks årene, siden hun ble fanget i bordellet, har hun jobbet kontinuerlig for å betale fantom-gjelden. Men i løpet av samme tid har hun tjent opp mot en halv million kroner for madammen som nyter et liv i luksus.

Frem til i fjor gikk alt Labonni tjente til «madammen». Alt hun ble gitt tilbake var 350 kroner som en månedlig godtgjørelse for mat, klær og toalettsaker. Labonni har nå betalt sin opprinnelige titusenkroners-«gjeld» tilbake over 50 ganger.

I fjor ble hun endelig fortalt at hun hadde betalt sin gjeld, men hun har ikke gått videre. Hennes mentale styrke er slitt ned av års misbruk.

– Jeg føler meg verdiløs, sier hun.

– Datteren min vet ikke engang at jeg er hennes egentlige mamma.

Selv om «gjelden» er borte, er hun fortsatt tvunget til å betale halvparten av sin ukentlige inntekt på cirka 780 kroner til madammene, i bytte mot elektrisitet og et sted å bo.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Hashi (17) i omfavnelse med sin «ektemann» i Kandapara-bordellet, 4. mars 2012. Mange av de unge og uerfarne prostituerte har «menn» som vanligvis bor utenfor hotellet og tar imot penger og sex i bytte mot sikkerhet. Arkivfoto fra tidligere Reuters-reportasje, mars 2012. NTB Scanpix/Reuters.
Hashi (17) i omfavnelse med sin «ektemann» i Kandapara-bordellet, 4. mars 2012. Mange av de unge og uerfarne prostituerte har «menn» som vanligvis bor utenfor hotellet og tar imot penger og sex i bytte mot sikkerhet. Arkivfoto fra tidligere Reuters-reportasje, mars 2012. NTB Scanpix/Reuters.

Fast kunde har besøkt henne daglig

Mohammed Muktal Ali er en 30 år gammel gift bussjåfør. Og en av Labonnis faste kunder. Han har besøkt henne hver dag i fire og et halvt år, siden hun var 14 år gammel.

– Alle jentene her er hjelpeløse, sier han.
– Du kan ikke selge en gutt til et bordell, men du kan selge en jente fordi hun har pengeverdi.

Han føler ingen skam over å betale for sex med en kjøpt og fanget tenåring.

16 år gamle Maya spiser sin lunsj i Kandapara-bordellet 5. mars 2012. Arkivfoto fra en tidligere Reuters-reportasje om slavehandelen i slumområdet. NTB Scanpix/Reuters.
16 år gamle Maya spiser sin lunsj i Kandapara-bordellet 5. mars 2012. Arkivfoto fra en tidligere Reuters-reportasje om slavehandelen i slumområdet. NTB Scanpix/Reuters.

– Jeg er forelsket i Labonni. Jeg er 70 prosent sikker på at jeg en dag vil redde henne.

Labonni ser ikke opp.

– Jeg tror ikke på noe mennene sier til meg lenger, sier hun senere.

– De lyver alle sammen.

Fire etasjer under Labonnis soverom, forteller Farada (33) at antall jenter som er offer for menneskehandel har økt siden hun kom til bordellet i 1999. Hun vet det, sier hun, fordi hun kjøper dem.

Sertifikat fra myndighetene

Etter at hun selv var fanget som seksuell slave i 12 år, fikk hun en jente som gave av en kunde for åtte år siden, og gikk fra å være utnyttet til å utnytte over natten. Da jenta flyktet, kjøpte hun en ny, kalt Moni, for 1500 kroner.

– Den gang betalte jeg 310 kroner i sigaretter til politiet, og de gjorde alt papirarbeidet, sier hun, og refererer til de myndighetsgodkjente sertifikatene som sier hver sexarbeider er minst 18 år og samtykker til å jobbe som prostituert.

– Nå for tiden tar politiet mer. Det er minst 5000 kroner, noe som er veldig dyrt, så jentene må betale tilbake mer.

– Jo yngre jenta er, jo høyere bestikkelse kreves av politiet, legger hun til. I dag får hun rundt 2150 kroner hver uke fra to jenter, men sier at en tredjedel av det går til lokale gjengmedlemmene som styrer bordellet.

Pengene som omsettes i dette simple bordellet er bare en indikator på de store summene som genereres i den globale handel med kvinner og jenter. Sexhandel er en enormt lukrativ virksomhet.

Forsker Siddharth Kara er rådgiver for FN og USAs regjering. Han har i en egen undersøkelse vist at sexhandel er uforholdsmessig lukrativ i forhold til andre former for slaveri. Han anslår at sexhandel står for halvparten av den totale fortjenesten som genereres i globalt moderne slaveri, til tross for at det kun utgjør 5 prosent av alle verdensomspennende menneskehandel.

Til The Observer fortalte han:

– Avkastningen på en investering i sexhandel er rundt 1000 prosent sammenlignet med avkastning for utnyttelse i byggebransjen, landbruk eller gruvedrift.

Den enorme lønnsomheten til sexhandel er drevet av de lave utgiftene forbundet med å anskaffe ofre og det faktum at offeret kan bli solgt opptil 20 ganger om dagen. Det genererer titusener, om ikke hundretusener av dollar i fortjeneste per offer.

Les også: Rumensk sjubarnsmor siktet for menneskehandel

Legalt siden 2000

Prostitusjon ble legalisert i Bangladesh i 2000, etter at den årlige fengslingen av 100 sexarbeidere utløste demonstrasjoner for kvinners frihet og like rettigheter. Da de ble sluppet ut kom et nytt lovverk, men lite beskyttelse.

I stedet har virksomheter knyttet til seksuell utnyttelse blomstret i et land der kvinner allerede er undertrykt på mange måter. Tall fra hele landet viser at en av fem jenter er gift før de fyller 15 år og bare 25 prosent har fått videregående opplæring. Valgfrihet er en luksus få kvinner her har råd til.

Mens prostitusjon er lovlig, er menneskehandel og tvangsarbeid det ikke. Dårlig håndheving av lovgivningen i et land hvor kvinner er enkle bytter, betyr dog at menneskehandlere har straffefrihet. Regjeringen i Bangladesh anslår at 100.000 kvinner og jenter jobber i landets sexindustri og en studie rapporterer at mindre enn 10 prosent av dem hadde gått frivillig inn i prostitusjon. Undersøkelsen kartla hundrevis av jenter som snakket om å bli solgt av fremmede, familiemedlemmer eller ektemenn uten deres samtykke.

Oradexon, et steroid noen av kvinnene ved bordellet bruker for å legge på seg og se «sunnere» ut. Arkivfoto: NTB Scanpix/Reuters.
Oradexon, et steroid noen av kvinnene ved bordellet bruker for å legge på seg og se «sunnere» ut. Arkivfoto: NTB Scanpix/Reuters.

I april rapporterte avisen Dhaka Tribune at fengslingsraten for mennesker som ble arrestert i forbindelse med menneskehandel, var mindre enn en halv prosent. Siden 2013 har over 6000 mennesker blitt arrestert i forbindelse med menneskehandel, men kun 25 er dømt. I fjor ble kun åtte menneskehandlere dømt i Bangladesh.

Les også: Norsk konsul i «slaveri-skandale» i Ecuador

Myndighetene godkjenner voldtekt, slaveri og misbruk

Mens mange jenter selger sex fra hjemmet eller gaten, er over 5000 kvinner og jenter fordelt mellom 11 store bordeller over hele landet. Noen bordeller har historie som skriver seg tilbake i hundrevis av år og de er alle registrert hos regjeringen og overvåket av det lokale politiet. Et triumvirat av mektige institusjoner - regjeringen, politiet og religionen - overvåker og godkjenner voldtekt, slaveri og misbruk av hundretusenvis av tenåringsjenter.

– Bangladeshisk politi vet om alt som foregår i bordellene, sier Azharul Islam, programleder for Rights Jessore, en lokal ikke-statlig organisasjon som arbeider for å redde barn som arbeider i sexhandel og returnere dem til sine familier.

– Bordelleierne er involvert i gjenger, og våre politiske ledere og juridiske håndhevere er også involvert i disse gjengene.

Korrupte tjenestemenn profitterer på å akseptere bestikkelser og seksuelle tjenester i bytte mot å vende et blindt øye på misbruket. Som en del av undersøkelsen til denne artikkelen viste over tjue mindreårige jenter i fire av bordellene oss sine sertifikater på at de var over 18 år. En jente innrømmet at hun fortsatt var 13.

– Det er rettshåndhevelse, det er den lokale mafiaen, sier Mahmudul Kabir, Bangladesh landsdirektør for den nederlandske NGOen Terre des Hommes. – Og det går gjennom hele maktkjeden.

Den jevne strømmen av kvinner og barn som blir kjøpt og solgt i sexindustrien i Bangladesh, viser at jentene er utbyttbare for de som tjener penger på dem.

Les også: Mann tiltalt for å ha tvunget samboeren til å selge sex

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Prostituerte Hashi (t.v.) med en kunde ved Kandapara-bordellet. Hun er en av flere hundre prostituerte, de fleste i tenårene i dette slumområdet. Arkivfoto fra en tidligere Reuters-reportasje i 2012. NTB Scanpix/Reuters.
Prostituerte Hashi (t.v.) med en kunde ved Kandapara-bordellet. Hun er en av flere hundre prostituerte, de fleste i tenårene i dette slumområdet. Arkivfoto fra en tidligere Reuters-reportasje i 2012. NTB Scanpix/Reuters.

Bordell måtte bygge private kirkegårder

Antallet som tar livet av seg selv har nådd et punkt hvor minst to bordeller i sentrale Bangladesh - Kandapara, i utkanten av Tangail og Daulatdia, på bredden av Padma-elven - har måttet bygge private kirkegårder for å takle alle de døde.

– Det er omtrent en død i måneden, sier Shilpi (57), som ble solgt til Daulatdia-bordellet i 1977.

Moderne slaveri

40,3 millioner

Antallet mennesker som lever i en form for moderne slaveri over hele verden. Mer enn halvparten av ofrene er i tvangsarbeid. Sexhandel er en form for moderne slaveri som involverer bruk av tvang, bortføring, svindel og undertrykking for å tjene på å utnytte en person seksuelt.

99%

Av de anslåtte 4,8 millioner ofrene for sexhandel som arbeider i den globale sexindustrien, er kvinner og jenter.

13.000

mennesker anslås av den britiske regjeringen å være ofre for moderne slaveri i Storbritannia i dag.

70%

av verdens 4,8 millioner ofre for sexhandel befinner seg i Asia og Stillehavsområdet.

150 milliarder dollar

Er beløpet som genereres av den moderne slavehandelen hvert år, ifølge FNs anslag. Menneskehandlere i sexindustrien kan tjene opp til 40.000 dollar per offer.

– Det var ikke så mange tidligere. I dag utfører hun begravelser og vasker hver kropp før man går med 12 bordellvakter gjennom ugresset og grøftene som skjuler gravplassen. Til slutt ber man en kort bønn over graven. Hun vet ikke hvor mange jenter som er begravet der. Hun sluttet å telle etter hundre.

– Lenge knyttet vi en stein rundt halsen og kastet kroppene i dammen, tilføyer Shilpi.

– Men noen ganger fløt de til overflaten, så vi måtte finne jord å begrave dem i.

I Mymensingh er det ingen slik kirkegård, men ikke av mangel på behov. I stedet blir kropper tatt med ut på landsbygda når natten faller på og de blir begravet i umerkede graver. Offentlige kirkegårder er ikke et alternativ. Stigmaet rundt sexarbeidere i Bangladesh forbyr begravelse på kommunal grunn.

– Her er vi skammelige, dårlige kvinner, sier Shilpi.

– Hvis en jente tar livet av seg, sier folk at det er en lettelse – det er bare en måte for dem å komme raskere til helvete.

Labonni har også forsøkt å ta livet sitt flere ganger.

– Jeg vil nok prøve igjen en dag, sier hun, sittende på gulvet i betongcellen som fungerer som soverom. Kundenes telefonnumre er riper i veggen. I mellomtiden klipper hun håret hver dag.

Psykiske problemer er ikke uvanlige blant de fangede bordellarbeiderne, og gjør det vanskeligere for dem å bevege seg selv når deres «gjeld» er betalt. Selv om det er lite psykisk helsehjelp tilgjengelig for kvinnene, finnes det bevis på at det hjelper når det blir gitt. En organisasjon som arbeider for å redde og rehabilitere ofre for menneskehandel, er Bangladesh sin nasjonale advokatforening for kvinner.

– Når de først kommer hjem, er de redde, sier BNWLA-psykologen Sadia Sharmin Urmi. Å hjelpe dem videre krever konsekvent rådgivning, men i løpet av tre måneder ser hun ofte fremgang.

– De vet at de er trygge her. Det betyr mye.

For Labonni er tanken på å noen gang skulle få hjelp usannsynlig.

– Hele livet mitt har folk fortalt meg at jeg må ha sex slik at de kan tjene penger på det. Hvor mye må jeg tjene for å komme fri fra dette livet?

En måte å flykte på er å ha daglige videosamtaler med datteren hennes, som bor sammen med Labonnis eldste søster i Dhaka.

– Jeg kan ikke oppdra henne her og det gjør vondt, men jeg vet at hun er glad, sier Labonni.

– En dag, når hun er gammel nok, vil jeg at hun skal få vite at det er jeg som er mammaen hennes.

Les også:

Utnyttet norsk kvinne til prostitusjon

Færre selger sex på gata i Oslo

Ludvigsen erkjenner sex med én fornærmet – beskylder de to andre for løgn

Fuller Project for International Reporting and Girls Not Brides har støttet denne undersøkelsen. Tilleggsrapportering av Ali Ahsan og Pragna Chakma.


Oversatt av Guro Thorbu/ ABC Nyheter /Pressworks © Guardian News & Media Limited


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
10:44 Hergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43 Seier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43 Flyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19 To siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16 Trygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09 Drapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01 Brann på russisk hangarskip i Murmansk09:59 Sjåfør gikk ut av bilen etter punktering – påkjørt og kritisk skadd09:46 Syklist påkjørt i Stavanger09:29 Nav legger fram rapport om trygdeskandalen09:26 To menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00 – Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33 Norske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05 USA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06 Fiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57 Verdens eldste jegertegninger funnet i hule i Indonesia06:55 Zlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34 Solbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30 Videregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00 Cubanere tar hesten i arbeid igjen06:00 Venstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56 Feilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52 Dette skjer i dag05:45 EU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31 Dette skjedde i natt05:19 Levninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01 USA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00 Motstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59 20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22 To bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41 NHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21 Colombia ber om erstatning fra supermarkedkjede etter julegenser-reklame02:21 Vulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02 New Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36 De konservatives forsprang til Labour krymper00:56 SSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38 Israel utskriver nok et nyvalg00:20 Tyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01 To menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43 Jesus-målrush snudde kampen for City23:40 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29 Helse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25 Prisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24 Bayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Et av kunsthistoriens store mysterier kan være løst17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse16:08 11. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200815:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt
Siste nytt
10:44SportHergeirsson kan tangere Marit Breivik10:43SportSeier over Spania gir norsk OL-jackpot10:43NorgeFlyteknikere kan ha funnet ambulansefly-feilen10:19NorgeTo siktede erkjenner å være involvert i drapet i Sola10:16Helse og livsstilTrygg Trafikk advarer mot kjøring i bakrus i julestria10:09NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand fremstilles for varetekt10:01VerdenBrann på russisk hangarskip i Murmansk09:59NorgeSjåfør gikk ut av bilen etter punktering – påkjørt og kritisk skadd09:46NorgeSyklist påkjørt i Stavanger09:29NorgeNav legger fram rapport om trygdeskandalen09:26NorgeTo menn skadd i arbeidsulykke i Sande – luftambulanse på stedet09:00Helse og livsstil– Liten grunn til moralsk panikk etter #MeToo08:33Helse og livsstilNorske allmennleger mer fornøyd med jobben enn utenlandske kolleger08:05NorgeUSA og Sverige har gjort det allerede – følger Ola-Kari etter?07:06MotorFiasko-satsing: Derfor havnet Elbil-Sverige i bakleksa06:57VerdenVerdens eldste jegertegninger funnet i hule i Indonesia06:55SportZlatan-statue vandalisert igjen – sto i fare for å velte06:34SportSolbergs suksessoppskrift: Slik skal hun holde VM-løpet og sikre norsk gull06:30NorgeVideregående skoler i Hedmark og Møre og Romsdal bidrar mest til at elevene fullfører06:00VerdenCubanere tar hesten i arbeid igjen06:00NorgeVenstre-kamp for langt mer liberal asylpolitikk05:56NorgeFeilaktige Nav-anmeldelser for 36 millioner kroner05:52NorgeDette skjer i dag05:45VerdenEU-toppmøte med ny president og uten Boris Johnson05:31NorgeDette skjedde i natt05:19VerdenLevninger på vulkanøy på New Zealand hentes fredag05:01VerdenUSA advarer Nord-Korea om konsekvensene av våpentest05:00VerdenMotstandere vil stanse brexit med taktisk stemmegivning04:59Norge20-åring tiltalt for å ha delt samleievideo på Snapchat04:22NorgeTo bilbranner i Sandefjord – politiet mistenker ildspåsettelse03:41NorgeNHH beklager – private sensorkommentarer lekket til studenter03:21VerdenColombia ber om erstatning fra supermarkedkjede etter julegenser-reklame02:21VerdenVulkanskadde sendes til Australia for å få behandling02:02VerdenNew Jersey-skyttere mistenkt i en annen drapssak01:36VerdenDe konservatives forsprang til Labour krymper00:56NorgeSSB-forsker vil finne ut hvorfor krona svekkes00:38VerdenIsrael utskriver nok et nyvalg00:20SportTyske medier: Haaland i samtaler med Dortmund00:01NorgeTo menn i 20-åra siktet etter påkjørsel i Sandnes23:50SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement23:48SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen23:43SportJesus-målrush snudde kampen for City23:40SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray23:29NorgeHelse Nord: Babcock kan ikke lastes for alle hendelser alene23:25SportPrisdobbel til Warholm, Grøvdal ble årets forbilde23:24SportBayern ubeseiret gjennom gruppespillet, Elabdellaoui til europaligaen22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57KulturEt av kunsthistoriens store mysterier kan være løst17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse16:08Kultur11. ETG: Årtusenets julekalender: Velkommen til år 200815:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt
Populært