Kim Jong-uns tittel endret i Nord-Koreas grunnlov: – Løfter frem bildet av landet som en normal stat

Nord-Koreas leder, Kim Jon-un, er blitt erklært statsoverhode i revidert grunnlov. Foto: Brendan Smialowski / AFP
Nord-Koreas leder, Kim Jon-un, er blitt erklært statsoverhode i revidert grunnlov. Foto: Brendan Smialowski / AFP

Nord-Korea har revidert sin grunnlov for å formelt fastslå at Kim Jong-un er offisielt statsoverhode. – Tittelendringen kan være et forsøk på å fremstille Nord-Korea som en mer normal stat, sier forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Kim hadde en drøm om å bli president i Nord-Korea, og effektivt fikk han den til å gå i oppfyllelse, sier Kim Dong-yup, professor ved Kyungnam-universitetets fjernøsten-institutt i Seoul, til Reuters.

Den nordkoreanske despoten har nå blitt formelt utnevnt som statsleder i Nord-Korea - og øverstkommanderende i det militære - i en revidert grunnlov. Analytikere mener finpussen av formuleringene kan være forberedelser til en fredsavtale med USA, melder Reuters.

I virkeligheten har Kim selvsagt arvet ledelsen av landet, som han regjerer med jernhånd. Tittelendringen vil bety lite for hvordan han faktisk styrer landet, minner nyhetsbyrået oss om.

Les også: – Verre enn nazistenes konsentrasjonsleire

Professoren i Seoul legger til at Kim Jong-un har forsøkt å tone ned den malmfulle «militæret først»-politikken landet i lang tid har ført.

«Som en normal stat»

Den nye grunnloven ble vedtatt av Den øverste folkeforsamlingen, landets parlament, i april. Den fastslår at formannen av «Kommisjonen for statlige anliggender» - altså Kim Jong-un - er landets øverste leder, ifølge det nordkoreanske nettstedet Naenara, som har offentliggjort grunnlovsteksten.
«Kommisjonen» fører i praksis oppsyn med landets regjering, skriver Wikipedia.
I en tidligere versjon av grunnloven het det kun at kommisjonens formann er «øverste leder», mens presidenten i parlamentet formelt sett var statsoverhode.

Tittelendringen er ifølge Hong Min, seniorforsker ved Korea-instituttet for nasjonal forening i Seoul, også ledd i forberedelsene til en mulig fredsavtale med USA.

– Endringen kan godt være en mulighet til å etablere Kims status som den som undertegner en fredsavtale når den skulle komme, samtidig som det løfter frem bildet av landet som en normal stat, sier Hong til Reuters.

Les også: Henrettelser i Nord-Korea: – Dette kan skje med deg

"Gjenvalgt"

Også i den reviderte grunnloven står det at folkeforsamlingens president representerer landet, men ifølge nyhetsbyrået Yonhap tyder formuleringene på at denne rollen nå kun vil ha en symbolsk funksjon.

Kim ble - ikke helt overraskende for Korea-kjennere - gjenvalgt som formann av Kommisjonen for statlige anliggender i april, og sto for første gang ikke på valglistene til folkeforsamlingen - altså parlamentet - i mars.

Og om noen skulle være i tvil; den reviderte grunnloven holder fortsatt fast ved å omtale Nord-Korea som en atommakt.

Les også: Forsker om Nord-Korea-avsløring: – Ikke det minste overrasket

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden