FN og IOM krever ny tilnærming til migranter i Libya

Italiensk redningsbåt reddet 46 migranter, som så ble tatt med til Lampedusa. Hendelsen har skapt overskrifter i Italia. Foto: Elio Desiderio / AP / NTB scanpix
Italiensk redningsbåt reddet 46 migranter, som så ble tatt med til Lampedusa. Hendelsen har skapt overskrifter i Italia. Foto: Elio Desiderio / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs Høykommissær for flyktninger (UNHCR) og Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) krever endring i tilnærmingen til migranter i Libya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filippo Grandi i UNCHR og IOMs generaldirektør António Vitorino ber EUs medlemsland om å hjelpe migrantbåter i Middelhavet.

– Verdenssamfunnet burde anse beskyttelse av migranters og flyktningers menneskerettigheter for å være et sentralt element i engasjementet i Libya, sier de to i en felles uttalelse.

Samtidig ber de to lederne om at 5.600 migranter som for tiden er innesperret i interneringssentre i Libya, må bli frigjort på en skikkelig måte og få beskyttelse.

– Disse leirene bør erstattes av åpne sentre, sier UNHCR-talsmann Charlie Yaxley.

Etter luftangrepet mot interneringsleiren for migranter og flyktninger i Tajoura i Libya i begynnelsen av juli har oppmerksomheten rundt migrantene som befinner seg i det nordafrikanske landet, økt. 53 innesperrede mennesker mistet livet, og over 130 ble såret.

Grandi og Vitorini sier de har bedt EU og Den afrikanske union om å forhindre at en slik tragedie gjentar seg.

Personvernpolicy