Flest dansker imot å hente danske barn hjem fra leirer i Syria

Al-Hol-leiren der 75.000 mennesker oppholder seg. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix
Al-Hol-leiren der 75.000 mennesker oppholder seg. Foto: Maya Alleruzzo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når dansker blir spurt om landet bør jobbe for å hente hjem danske barn av IS-foreldre i Syria, er det flere som svarer nei enn ja.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens 34 prosent av danskene ønsker å hente barna hjem, er 45 prosent imot, viser en spørreundersøkelse Voxmeter har utført for det danske nyhetsbyrået Ritzau.

Mediesjef Christian Sophus Ehlers i Unicef Danmark sier han forstår at det er utbredt skepsis til at personer som har bodd i IS' voldsregime, hentes hjem.

– Men man må huske at det er barn vi snakker om. Barna har ifølge barnekonvensjonen krav på beskyttelse, noe vi må leve opp til, sier han.

Det er tre leirer nordøst i Syria som huser tidligere IS-medlemmer og deres barn. Den største av dem er al-Hol-leiren, der 75.000 mennesker oppholder seg. To tredeler av dem er barn.

Minst 13 danske barn og kvinner er registrert ved leirer i Syria, skrev Ritzau i juni. Ifølge danske Politiken befant åtte danske barn seg der i mai.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslo i våres at det befinner seg rundt 40 norske barn i Syria. Bortsett fra de fem barna som kom til Norge i begynnelsen av juni, har de ikke endret det anslaget.

Ifølge Redd Barna har de humanitære behovene økt dramatisk i leirene som huser tidligere IS-medlemmer og barna deres. Fire svenske barn kan ha dødd på vei til eller mens de har oppholdt seg i leirer nordøst i Syria, opplyste hjelpeorganisasjonen forrige uke.