Leger Uten Grenser slår alarm om situasjonen i Haiti

Fredsbevarende FN-styrker patruljerer slummen Cite-Soleil i Port-au-Prince. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix
Fredsbevarende FN-styrker patruljerer slummen Cite-Soleil i Port-au-Prince. Foto: Ariana Cubillos / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger Uten Grenser sier økende vold og uro, samt mangel på mat, medisin og forsyninger gjør at en krise er i sikte i Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle elementene i en krise er i sikte, slår landansvarlig Lindis Hurum i Leger Uten Grenser fast i en pressemelding.

Hurum, som nylig har returnert fra Haiti, sier ingen føler seg trygge lenger i landet, ikke engang organisasjonens medisinske team.

– Våpenbruk og vold i gatene eskalerer. Barrikader har blitt satt opp i gatene og på hovedveiene. Sinne, frykt og fortvilelse er merkbart overalt. Gatene i Port-au-Prince, hvor det normalt er trafikkaos, er nå tomme fordi folk frykter at det kan oppstå vold når som helst, sier Hurum.

Organisasjonens leger har i år sett en kraftig økning i antall personer som må behandles for skuddskader. Det har vært en rekke store demonstrasjoner mot president Jovenel Moïse. Titalls har mistet livet eller blitt drept.

Misnøyen med Moïse begynte å vise seg for alvor da han unnlot å etterforske korrupsjonsanklager mot den forrige regjeringen knyttet til Petrocaribe, et subsidiert oljesamarbeid med Venezuela.

Haiti er Latin-Amerikas fattigste land, og 59 prosent av landets 10,4 millioner innbyggere lever ifølge Verdensbanken under fattigdomsgrensa.