Meny

Hva skal laksen spise?

<p>SalMar, et lakseoppdrettsanlegg med båt til havs i Frohavet på Trøndelagskysten. Hva skal fisken i framtidas oppdrett spise?</p>
SalMar, et lakseoppdrettsanlegg med båt til havs i Frohavet på Trøndelagskysten. Hva skal fisken i framtidas oppdrett spise? Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Oppdrettslaksen kan ikke fortsette å spise menneskemat. Men hva skal den ete da? Norske forskere jobber for å lage fiskemat av trær og rester fra matindustrien.

Det sa seg i grunnen selv, at vi ikke kunne fortsette som vi stevnet.

På 1990-tallet brukte en stadig voksende oppdrettsindustri laksefôr som nesten bare bestod av fiskemel og fiskeolje. Noe av dette stammet fra rester fra fiskeindustrien. Men mye kom fra villfisk fra havet.

Tidlig på 2000-tallet ble det klart at praksisen ikke var bærekraftig.

Da snudde forskere og industri seg rundt. I løpet av få år klarte de å utvikle plantebaserte proteinkilder som kunne blandes i fôret. I dag er laksen mest vegetarianer: Maten dens består av 70 prosent planter.

Dessverre har det vist seg at det også er knyttet utfordringer til vegetarmaten.

Spiser fortsatt menneskemat

Plantene i laksefôret er ofte de samme som mennesker også kan spise: soya, solsikke, mais, bønner og hvete. Det kreves altså matjord for å produsere dem, og i noen tilfeller kunne ingrediensene gått direkte til menneskemat.

Så hva nå?

Oppdrettsindustrien er igjen nødt til å endre seg, hvis den skal bli en bærekraftig kilde til menneskemat i tiårene som kommer.

Og arbeidet er allerede i gang, blant annet ved NMBU. Dersom forskere lykkes, kan framtidas fisk spise fôr av ingredienser som insekter og gjærsopp.

Forskningssjef Erik-Jan Lock fra Havforskningsinstituttet har fulgt utviklingen på dette feltet, og ser at lignende prosjekter nå drives i flere land.

– Det er positivt, sier han.

– Dersom man klarer å finne fram til et fôr som er bærekraftig, har lakseindustrien en god framtid.

Gjær på brødskiva

– Visste du at folk spiste gjær under andre verdenskrig? spør doktorgradsstipendiat Leidy Lagos ved NMBU.

Særlig tyskerne dyrket gjærsopp og brukte den som pålegg. Det ble en kilde til proteiner, i en situasjon hvor mangelen på kjøtt, fisk, melk og egg var prekær.

Og nå, mange tiår etter, kan gjærsoppen altså igjen bli viktig mat.

Soppen kan leve på næring vi mennesker ikke kan nytte oss av, som rester fra treforedlingsindustrien og kjøttindustrien, forteller Lagos, som er tilknyttet forskningssenteret Foods of Norway.

– Vi bruker spesielle enzymer som er utviklet her på NMBU til å bryte disse biproduktene ned til karbohydrater, som gjærsoppen kan vokse på.

Forskerne har allerede testet konseptet i laboratoriet, og mener det skal være mulig å skalere opp produksjonen opp. Men de jobber også med et annet viktig spørsmål:

Kan fisk virkelig leve på et fôr som inneholder gjær?

Planter kan gi betennelse

Erfaringene fra forrige omveltning – da forskerne utviklet plantefôr – viser at det kan være mange utfordringer knyttet til skifte av mat.

Laksens fordøyelsessystem er i utgangspunktet ikke tilpasset plantekost og fisken verken likte eller tålte plantefôret særlig godt i utgangspunktet.

– Hvis du gir dem ubehandlet soyamel, kan de få betennelse i tarmen, forteller Lagos.

– Du må behandle og prosessere soyaen før du kan gi den til laksen. Derfor består alt fiskefôret kun av soya som er prosessert til soyaproteinkonsentrat, som ikke gir tarmbetennelse.

Så hva skjer når fisken begynner å spise gjær? Kan fisketarmene fordøye dette fôret skikkelig? Og hvordan virket det på fiskehelsa?

Lagos og kollegaene hennes har gjort flere ulike tester med gjær i fôret.

Liker gjær

– En god ting er at fisken liker smaken, sier Lagos.

Det ser også ut til at gjærsoppen fører til at fisken vokser godt og viser tegn på god helse.

Forskerne har brukt soyamel som en modell for å undersøke om intakte gjærsorter vil kunne nøytralisere betennelsesreaksjoner i tarmen.

– Vi har gjennomført flere forsøk med gode resultater, men effekten er blant annet avhengig av hvilken gjærsopp vi bruker og innblandingsprosenten i fôret.

– Det ser ut til at fisken kan få opptil 25 prosent gjær i kosten, og fortsatt være frisk, sier Lagos.

Hun forteller også at bearbeidingen av gjæren har stor betydning.

Knuser gjærcellene

– Bruk av hele gjærceller i fôret, kan redusere fordøyeligheten av gjærsoppen og dermed næringsverdien, sier Lagos.

Men dersom forskerne knuser gjærcellene, blir proteinene i gjæren mer tilgjengelig. Det øker næringsverdien og gir bedre effekt på fiskehelsa. Men forsøkene tyder på at for mye knusing heller ikke er optimalt.

Lagos og kollegaene må fortsatt gjøre flere studier – for eksempel mer langvarige forsøk for å se hvordan gjærfôret virker på vekst, helse og tarmflora.

I tillegg har andre forskere ved NMBU satt i gang studier av andre mulige ingredienser til laksefôret.

Lovende insekter

– Vi har et parallelt prosjekt på insekter. Det er lovende, sier Lagos.

Kollegaene til Lagos aler opp fluelarver på matavfall. Tester har vist at fisken både liker og tåler fôr med insektmel.

Denne maten inneholder også gode fettstoffer, selv om laksefor også trenger kilder til marine oljer som omega 3. I dag kommer denne ingrediensen for eksempel fra krillolje, men i framtida kan denne typen fett kanskje lages av alger.

Til sammen kan slike nye fôringredienser være med på å gjøre oppdrettslaksen bærekraftig.

– Kanskje gjær kan utgjøre 10 prosent av foret, mens insekter utgjør 30 til 40 prosent, spekulerer Lagos.

– Målet på lang sikt er å slutte helt med fiskemel.

Bevisste forbrukere

Lock ved Havforskningsinstituttet mener arbeidet ved NMBU er nyskapende.

– På papiret er dette en veldig stor mulighet til å kunne produsere mye protein til laks, andre husdyr eller direkte til mennesker. Men mye må optimaliseres, sier han.

Forskerne må komme fram til mest mulig effektive og økonomiske måter for å bryte ned avfallet til karbohydrater, og for å filtrere ut og bearbeide gjærsoppen.

Lock mener utviklingen av gode metoder for å lage bærekraftig fôr har alt å si for framtida til lakseindustrien.

– Det er viktig å sette dette i et større perspektiv – å se hele verdikjeden. Det oppdretterne bruker i fôret er med på å sette verdien på laks. Pris er ikke lenger det viktigste.

– Vi har fått nye, bevisste forbrukere og industrien må vise at de tar dem seriøst.

Lagos fra NMBU mener det er viktig at forbrukerne får vite at det er mulig å lage laks og andre råvarer, som kylling og gris, på mer bærekraftige måter enn det vi gjør i dag.

– Det ville så klart være bra om alle ble vegetarianere, men det kommer nok ikke til å skje. Du kan ikke tvinge mennesker til å spise en spesiell kost. Men du kan gi dem muligheten til å velge mer miljøvennlige alternativer.

Saken er først publisert hos forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:40 Lexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40 Norges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27 Trump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse23:22 To personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte22:54 Europeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39 Fastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23 Beredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21 Strålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13 Bohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48 49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34 United-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50 FBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17 Russisk proffbokser døde etter kamp20:16 USA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11 25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48 Frankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45 Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27 Hvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11 Norsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38 Senatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27 Se og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27 Tre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24 Puerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23 Båt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04 Ny etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00 Hydro-hopp på positiv børsdag17:58 Stoltenberg gratulerer Johnson17:43 To fengslet for tolv branner i Sverige17:19 Skaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15 Skogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05 Strømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03 Warholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30 NRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26 Krekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21 UDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12 Forsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05 Full stopp for torskefisket i Østersjøen16:03 NRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59 Kvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37 Svak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30 Brudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26 Tap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24 Storbrann under kontroll i Portugal14:57 Her fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39 Russisk LGBT-aktivist funnet drept14:25 Tidligere kinesisk statsminister er død14:23 Klagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01 EUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28 Nordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22 Gilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21 NRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01 Bergensskole stengt etter asbestfunn13:00 Britisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38 Chloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24 Fengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18 Boris Johnson blir ny britisk statsminister11:56 Kollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46 Børge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34 Storbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21 Funnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13 Rekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10 Trygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04 Demokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50 Politiet frigir navn på omkommet basehopper10:48 Solskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22 Sykehusene bryter tidsfrister oftere10:09 Norovirus påvist i Madlaleiren10:08 Aker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57 Ni uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52 Jehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51 Maria Ressa for retten på Filippinene09:29 Narko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42 Trump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20 Oppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48 Fakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37 Johnson og Hunt venter på resultatet07:00 Aper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45 Kaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30 Wiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25 Sør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07 Henrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52 Sverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Studie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40 Elsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28 Tony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48 Flere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27 Venezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26 Norsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03 Irans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51 Utøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39 Rødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26 Valgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17 Budsjettenighet i USA01:03 Studie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37 Politiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50 Bare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11 Kontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58 Advokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet
Siste nytt
23:40SportLexerød gir seg som trener for J19-landslaget i fotball23:40NorgeNorges sjømatråd frykter hard brexit med Johnson23:27VerdenTrump saksøker kongresskomité for å hindre utlevering av selvangivelse23:22NorgeTo personer skadd i sammenstøt mellom båt og redningsskøyte22:54VerdenEuropeiske land samler seg bak britisk eskorteplan for Persiabukta22:39NorgeFastlimte klimaaktivister må møte i retten22:23NorgeBeredskapen økes som følge av stor skogbrannfare i Nord-Norge22:21SportStrålende utgangspunkt for Solbakken og FCK i mesterligaen22:13KulturBohemian Rhapsody når 1 milliard på YouTube21:48Norge49 har kontaktet advokat om mobbing i Drangedal – kan bli norgeshistoriens største mobbesak21:34SportUnited-kamp i Oslo nesten utsolgt20:50VerdenFBI-sjefen: Russere prøver fortsatt å påvirke amerikanske valg20:17SportRussisk proffbokser døde etter kamp20:16VerdenUSA tiltaler kinesere for å ha medvirket til nordkoreanske våpenprogrammer20:11Verden25 turister skadd i bussulykke i Tyrkia – flere norske turister skal være om bord19:48VerdenFrankrike svetter seg gjennom ny rekord-hetebølge19:45VerdenFant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm19:27Helse og livsstilHvert år havner 4,5 billioner sigarettsneiper i naturen, nå tror forskere at de skader plantene våre19:11NorgeNorsk familie saksøker Boeing etter flystyrten i Etiopia18:38VerdenSenatet gir grønt lys til Esper som USAs nye forsvarsminister18:27KulturSe og hør Metallica spille «Forelska i lærer'n»!18:27NorgeTre personer hoppet i sjøen da båt begynte å synke i Karmøy18:24VerdenPuerto Rico: Politiet skal granske kontroversielle tekstmeldinger18:23NorgeBåt i ferd med å synke i Åkra i Rogaland – alle tatt opp fra sjøen18:04SportNy etappeseier for Ewan – Kristoff parkert i spurten18:00PengerHydro-hopp på positiv børsdag17:58PolitikkStoltenberg gratulerer Johnson17:43VerdenTo fengslet for tolv branner i Sverige17:19VerdenSkaper frykt: Her er Nord-Koreas nye gigant-ubåt17:15VerdenSkogbrann i samme område som fjorårets katastrofebrann i Hellas17:05VerdenStrømmen begynner å vende tilbake i Venezuela17:03SportWarholm tar over etter Bolt i Puma: – Det er dritkult, jeg kunne ikke vært mer fornøyd16:30NorgeNRK: Riksadvokaten avviser Bertheussens klage på Black Box-henleggelse16:26NorgeKrekar-saken: Sanner endrer instruksen til UDI for å kunne trekke tilbake statsborgerskap16:21NorgeUDI sier at de ikke hadde kjennskap til terroretterforskning i Italia16:12PolitikkForsvarsdepartementet: Norge kontaktet av Storbritannia om eskorteplaner i Persiabukta16:05VerdenFull stopp for torskefisket i Østersjøen16:03NorgeNRK: Svein Jemtland anker ikke dommen på 17 års fengsel til Høyesterett15:59NorgeKvinne skadd i fallulykke ved Lindesnes fyr15:37ReiseSvak krone gjør utenlandsferien dyr for nordmenn15:30NorgeBrudd i fiberkabel rammer 1.500 personer i Mo i Rana15:26NorgeTap for Griezmann i Barcelona-debuten mot Chelsea15:24VerdenStorbrann under kontroll i Portugal14:57VerdenHer fyller paret bensin før drømmereisen – få timer senere var de brutalt drept14:39VerdenRussisk LGBT-aktivist funnet drept14:25VerdenTidligere kinesisk statsminister er død14:23NorgeKlagestorm mot NRK etter Scrabble-vits14:01PolitikkEUs brexit-sjef: – Ser fram til å samarbeide med Johnson13:28NorgeNordmann omkom i trafikkulykke i Thailand13:22NorgeGilbert om luftambulansekrisen: – Uforsvarlig og uholdbar13:21NorgeNRK: PST sier det kan bli aktuelt å opprette saker mot Krekars meddømte13:01NorgeBergensskole stengt etter asbestfunn13:00PolitikkBritisk statssekretær i utdanningsdepartementet trekker seg12:38VerdenChloe (1) falt i døden fra bestefarens hender12:24NorgeFengslingsmøte torsdag for 18-åring som er pågrepet for drapsforsøk i Hellas12:18VerdenBoris Johnson blir ny britisk statsminister11:56NorgeKollegaer hedret brannmann som omkom i trafikkulykke i Kvinesdal11:46PengerBørge ble 2,5 milliarder rikere på én dag11:34VerdenStorbeslag av elfenben og skjelldyr i Singapore11:21VerdenFunnet bak fryseren ti år etter at han forsvant11:13NorgeRekordmange har fått tilbud om studieplass i årets hovedopptak11:10NorgeTrygg Trafikk: – Meningsløst å trimme elsparkesykler11:04VerdenDemokratene vil ha svar fra motvillig Mueller10:50NorgePolitiet frigir navn på omkommet basehopper10:48SportSolskjær tok grep for å bedre United-spillernes form10:22NorgeSykehusene bryter tidsfrister oftere10:09NorgeNorovirus påvist i Madlaleiren10:08PengerAker BP-brønn avdekket opptil 200 millioner fat olje i Nordsjøen09:57NorgeNi uker satt av til straffesak mot voldtektstiltalt kulturprofil09:52NorgeJehovas vitner må betale erstatning til ekskludert medlem09:51VerdenMaria Ressa for retten på Filippinene09:29VerdenNarko-bil med milliard-last krasjet med parkerte politibiler08:42VerdenTrump ønsker raskere utsending av folk uten lovlig opphold08:20VerdenOppfinner skal krysse Den engelske kanal med jetdrevet flygebrett07:48NorgeFakturasvindel på 97 millioner kroner ble til to års soning07:37VerdenJohnson og Hunt venter på resultatet07:00VerdenAper, fisk og trær nærmere utryddelse06:45SportKaggestad tror Bernal vinner Tour de France06:30NorgeWiborg: – 50 prosent sjanse for at Frp går ut av regjering06:25VerdenSør-Korea avfyrte varselskudd mot russisk militærfly06:07SportHenrik Christiansen videre til finalen på 800 meter fri i svømme-VM05:52NorgeSverige mener norsk politihelikopter krenket deres territorium05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenStudie: Multiresistent malaria sprer seg i Sørøst-Asia03:40NorgeElsparkesykkel tok fyr i leilighet i Lillestrøm03:28VerdenTony Blair vil ikke bekrefte at han vil stemme på eget parti02:48NorgeFlere organisasjoner vil ha nye utredninger av vindkraft02:27VerdenVenezuela hevder seg utsatt for «elektromagnetisk angrep» etter strømbrudd02:26NorgeNorsk kart til topps i verdensmesterskapet02:03VerdenIrans utenriksminister: – Vi søker ingen konfrontasjon01:51NorgeUtøya-naboer reagerer på minnested – varsler søksmål01:39NorgeRødt og Sp varsler nei til EUs fjerde energipakke01:26NorgeValgekspert: – KrFs situasjon er ­overraskende bra01:17VerdenBudsjettenighet i USA01:03VerdenStudie: Unødvendig for friske å forebygge hjerteinfarkt med aspirin00:37NorgePolitiet: – Avpass farten ved våt veibane23:50VerdenBare gutter og ingen jenter født på tre måneder i 132 indiske byer23:11NorgeKontroll på to kvinner som var savnet etter brann i Sandefjord22:58NorgeAdvokatkontor klager inn Mattilsynet for Landsbruks- og matdepartementet
Populært