Egypt ber Interpol om hjelp til å finne Tut-ankh-Amon-figur etter auksjon

En 3.000 år gammel skulptur av Tut-ankh-Amons hode ble auksjonert bort av auksjonshuset Christie's.
En 3.000 år gammel skulptur av Tut-ankh-Amons hode ble auksjonert bort av auksjonshuset Christie's. Foto: AP

Egypt har bedt Interpol om hjelp til å finne en 3.000 år gammel skulptur av den egyptiske faraoen Tut-ankh-Amon. Figuren ble i forrige uke solgt på auksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statuen av Tut-ankh-Amons hode, laget i kvartsitt, ble solgt hos auksjonshuset Christie's i London. Prislappen tilsvarer 50 millioner norske kroner.

Det skjedde til tross for at egyptiske myndigheter har forsøkt å stanse salget. De ønsker å få figuren returnert til Egypt og har bedt Interpol om hjelp til å finne den 3.000 år gamle statuen.

Egypts nasjonale komité for bevaring av antikviteter sier i en uttalelse at den har hyret et britisk advokatfirma for å gå til sak mot Christie's. De mener auksjonshuset ikke hadde dokumenter som beviser selgerens eierskap.

Komiteen kritiserer også britiske myndigheter for å ikke støtte Egypt i forsøket på å stanse salget.

Christie's nekter for å ha gjort noe galt og sier at de har gjort omfattende arbeid med å verifisere statuens opprinnelse og gått utover det som juridisk sett kreves.

Tut-ankh-Amon var farao i oldtidens Egypt. Det antas at han ble farao som niåring og døde om lag ti år senere. I 1922 ble hans gravkammer funnet av den britiske arkeologen Howard Carter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden