Ross Perot er død

Ross Perot vinker fra talerstolen på dette bildet fra 1992. Tirsdag døde han, 89 år gammel.
Ross Perot vinker fra talerstolen på dette bildet fra 1992. Tirsdag døde han, 89 år gammel. Foto: AP

Texas-milliardæren Ross Perot er død, 89 år gammel, opplyser en talsmann for familien. Perot prøvde å bli president i USA to ganger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Perot døde tidlig tirsdag, opplyser familiens talsmann James Fuller.

Han hadde kjempet mot leukemi i fem måneder, skriver avisen Dallas Morning News.

Perot stilte som uavhengig presidentkandidat i 1992. Der fikk han 18,9 prosent av stemmene da han stilte mot Republikanernes George H.W. Bush og Demokratenes Bill Clinton. Det er den største prosentandelen en tredje kandidat hadde fått i USA på 80 år.

Clinton vant valget, en seier Republikanerne ga Perot skylden for.

Fire år senere forsøkte Perot seg på nytt, etter å ha dannet Reformpartiet i 1995. Forsøket på å bli president mislyktes igjen. Han fikk 8,1 prosent av stemmene i 1996-valget, noe som fortsatt er en høy andel for kandidater som ikke tilhører de to store partiene.

Perot startet sin yrkeskarriere som selger for dataselskapet IBM i 1957. Fem år senere forlot han IBM og startet sitt eget selskap, EDS (Electronic Data Systems). Han solgte majoritetskontrollen i selskapet til General Motors i 1984 for 2,5 milliarder dollar.

Fire år senere startet han et nytt IT-selskap, Perot Systems. Perot Systems ble kjøpt opp av Dell for 3,9 milliarder dollar i 2009 og solgt videre til NTT Data i 2016.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden