Fikk 30.000 likes på selvmordsbrev

Den danske bloggeren overlevde et forsøk på å avslutte sitt liv. Hennes 334.000 følgere på det sosiale mediet Instagram fikk selvmordsbrevet.
Den danske bloggeren overlevde et forsøk på å avslutte sitt liv. Hennes 334.000 følgere på det sosiale mediet Instagram fikk selvmordsbrevet. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Danmark er rystet etter at en kjent blogger fikk 30.000 likes etter å ha postet selvmordsbrev på Instagram. Hun overlevde forsøket på å avslutte livet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lørdag ettermiddag postet den kjente danske bloggeren Fie Laursen et selvmordbrev til sine 334.000 følgere på det sosiale mediet Instagram.

Nesten 30.000 av disse trykket «like», og 8000 valgte å kommentere på det rystende innlegget som ble liggende på hennes profil helt til i går, mandag.

Den høyt profilerte bloggeren overlevde forsøket på å avslutte sitt liv og er nå utenfor livsfare, opplyser hennes bror til den danske allmenkringkasteren DR.dk. Hun har også blitt kjent som deltager i realityprogrammer som «Paradise Hotel» og «Divaer i Junglen».

Nå kritiseres Instagram for at innlegget ble liggende så lenge. Både «Børns vilkår» og «Livslinien» tilbyr hjelp til unge som går med selvmordtanker, og de er ikke nådige.

– Komplett mangel på ansvar, sier Simon Witting i Livslinien, mens Bente Boserup i Børns vilkår mener det er «alvorlig».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Instagram har avslått å la seg intervjue av DR, men har svart skriftlig at sikkerheten til brukerne er det viktigste for dem. Samtidig understreker selskapets kommunikasjonsansvarlige, Tara Hopkins, at de tenker på bloggeren og hennes familie.

Hopkins mener også at det kan være til hjelp for personer som sliter med psykiske problemer og selvmordstanker å få uttrykke seg på Instagram. Før innlegget ble fjernet hadde selskapet lagt et filter over det, hvor det ble opplyst om at innholdet var ømtålelig.

Det er uklart om innlegget til slutt ble fjernet av Instagram eller Laursens familie.

Også danske politikere har reagert. Den sosialdemokratiske barne- og undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil sier at selskap som Instagram og Facebook ikke kan reguleres av dansk lovgivning. Hun mener i stedet at sosiale medier skal underlegges pressetiske regler og redaktøransvar.

--

Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon på 116 123