Trump overrasket med sin 4. juli-tale

Video: Militæret viste muskler under Trumps tale.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange fryktet at Donald Trump ville bruke nasjonaldagsfeiringen til politiske formål, men presidenten unnlot å bruke talen til å snakke om politikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forkant av feiringen lovet Trump «tidenes show» utenfor Lincolnmonumentet i Washington, men ettermiddagsbyger og nedbør gjorde at mange publikummere uteble.

National Mall-parken utenfor monumentet var imidlertid fullt da Trump inntok podiet. Presidenten innledet talen med å sitere Thomas Jeffersons uavhengighetserklæring.

– Vi regner disse som selvsagte sannheter, at alle mennesker er skapt like, at de er gitt visse uforanderlige rettigheter, blant disse er liv, frihet og jakten på lykke.

Mange anklaget på forhånd Trump for å slå politisk mynt på nasjonaldagsfeiringen. Men i etterkant fastslo CNN at Trumps tale var en av de minst polariserende talene under hans presidentskap.

Washington Post skriver at Trump holdt seg upartisk og snakket i stedet om Amerikas opprinnelse. Samtidig får presidenten kritikk for at han plasserte seg selv i sentrum og brukte unødvendig mye penger på feiringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frihetskamper

Trump dro fram suffragettene, som kjempet fram kvinnelig stemmerett, og borgerrettighetsbevegelsen som eksempler på amerikanske frihetskamper i uavhengighetserklæringens ånd.

Presidenten hyllet også det amerikanske militæret, før han ramset opp amerikanske krigsbragder, fra den tripolitanske krigen til andre verdenskrig. Han lovet også framtidige bragder fra amerikansk side.

– En dag vil vi se det amerikanske flagget på Mars, sa han.

Trump tok tidvis pauser fra talen mens jagerfly fløy over Lincolnplassen. De omstridte stridsvognene som har blitt en snakkis i USA de siste dagene, var plassert rundt plassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strid om stridsvogner

Ønsket om stridsvogner har vakt oppsikt blant antikrigsdemonstranter i Washington som i klare ordelag har sagt hva de mener om presidentens ønske.

Noen kritikere mener Trump brøt med uskrevne regler, og at han bruker dagen til å styrke sin posisjon. Det hvite hus laget et eget VIP-område, der billetter ble delt ut til allierte av administrasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om den amerikanske nasjonaldagen har rykte på seg for å være patriotisk, er den normalt sett frigjort fra politikken. Den er vanligvis heller ikke dominert av militære elementer.

Det har også vært kritikk rettet mot hva feiringen kommer til å koste.

– I stedet for å ta for seg for eksempel hjemløshet blant krigsveteraner, bruker han heller penger på å øke sitt ego gjennom en parade som egentlig handler om ham. For en sløsing med penger, sier demokraten Julian Castro.

Flaggbrenning

I forkant av talen ble to personer pågrepet i forbindelse med flaggbrenning utenfor Det hvite hus. To medlemmer av Secret Service ble lettere skadd i forbindelse med pågripelsene.

Ved parken utenfor Lincolnmonumentet ble det holdt flere demonstrasjoner. Blant annet tok den venstreorienterte organisasjonen Code Pink med sin «Baby Trump» – en stor oppblåst dukke som viser presidenten i bleier.

Men Nasjonalparkstjenesten har nektet demonstrantene å fylle den oppblåsbare ballongen med helium. Dermed forble framstillingen av en sur og barnslig Trump på bakken. Demonstranter delte også ut små ballonger av «Baby Trump» på pinner.