FN-rapport om Libya-angrepet: Vakter skjøt på flyktninger som rømte

FN oppjusterer anslaget for hvor mange som døde i luftangrepet der innesperrede flyktninger ble drept.
FN oppjusterer anslaget for hvor mange som døde i luftangrepet der innesperrede flyktninger ble drept. Foto: Hazem Ahmed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN oppjusterer dødstallet som følge av luftangrepet i Tajoura i Libya fra 44 til 53 og sier flyktninger som forsøkte å rømme, kan ha blitt beskutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kveld ble Tajoura, som er en forstad øst for Libyas hovedstad Tripoli, rammet av to luftangrep. Det første angrepet rammet en garasje der det ikke befant seg noen, mens det andre angrepet drepte minst 53 innesperrede flyktninger i en bygning.

– Det er rapporter om at noen flyktninger og migranter ble skutt på av vakter da de forsøkte å flykte, skriver FN i en rapport torsdag.

Det ble først meldt at minst 44 personer ble drept, men dette tallet ble torsdag oppjustert til 53. Minst 130 personer skal ha blitt skadd i angrepet.

Bakgrunn: Innesperrede flyktninger drept i luftangrep i Libya

Skylder på opprørsgeneral

Den internasjonalt anerkjente regjeringen i Libya har lagt skylden på opprørsgeneralen Khalifa Haftar. Han har på sin side avvist anklagene og lagt skylden på regjeringen.

Angrepet er det blodigste siden Haftar i april rullet i gang en offensiv som har til hensikt å erobre Tripoli. Opprørsgeneralens LNA-milits tok i februar kontroll over det sørlige Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Parallelt med at landet har vært herjet av politisk kaos, har det også blitt et knutepunkt for smugling av migranter og flyktninger til Europa.

Innsikt: Våpnene strømmer til Libya – frykt for stedfortrederkrig

Fakta om flyktninger og migranter i Libya:

* Minst 6.000 flyktninger og migranter fra Eritrea, Etiopia, Somalia, Sudan og andre land er sperret inne i flere titall leirer i Libya.

* Over 3.000 av disse befinner seg nær frontlinjen for kampene som pågår ved Tripoli.

* Leirene drives av militsgrupper som anklages for tortur, voldtekter og andre overgrep.

* De fleste flyktningene og migrantene er blitt stanset av Libyas kystvakt mens de har forsøkt å krysse Middelhavet. Kystvakten får økonomisk støtte og opplæring av EU.

* FN har dokumentert at innesperrede flyktninger og migranter lider av alvorlig underernæring, at de mangler mat og vann, og at mange er smittet av tuberkulose. Det anslås at 20 prosent er barn.

* Human Rights Watch har dokumentert at også små barn og nyfødte lever under svært uhygieniske forhold og mangler mat.

* Tirsdag 2. juli ble minst 40 mennesker drept og 80 såret da en leir ble bombet i Tajoura, en forstad øst for Tripoli.

* Libya ble et viktig transittland for mennesker som ønsker å ta seg til Europa, etter at landets autoritære leder Muammar Gaddafi ble styrtet og drept i 2011. Norske jagerflygere deltok da NATO gjennomførte en rekke luftangrep mot mål knyttet til Gaddafi.

Kilder: AP, FNs høykommissær for flyktninger, Human Rights Watch

FN fordømmer

FN mener angrepet trolig er en krigsforbrytelse og har bedt om en uavhengig etterforskning. Generalsekretær António Guterres fordømmer «den forskrekkelige hendelsen på det sterkeste».

EU, Frankrike og USA har også fordømt angrepet. Det gjør også Norge skriver Utenriksdepartementet Twitter og omtaler angrepet som brutalt og meningsløst.

Sikkerhetsrådet kalte inn til krisemøte bak lukkede dører onsdag, men klarte ikke å komme fram til en felles uttalelse om angrepet.

600 flyktninger og migranter sitter i flyktningleiren i Tajoura.

Aktuelt: Fangeleir i Libya havnet i kryssild