Sea-Watch-kapteinen fri for anklager

Video: 29. juni tvang migrantskipet Sea-Watch 3 seg inn i havna i Italia. Kapteinen er nå løslatt fra husarrest og er fri for anklager.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sea-Watch-kapteinen Carola Rackete ble tirsdag løslatt fra husarrest og er fri for anklager. Italias innenriksminister Matteo Salvini reagerer med raseri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rackete ble pågrepet etter at hun trosset italiensk politis ordrer og la til kai på Lampedusa med 40 migranter om bord på redningsskipet Sea-Watch 3. Mens hun la til, dultet hun borti en politibåt som forsøkte å sperre veien for henne.

Dommer Alessandra Vella kom til at italienske myndigheters lover mot menneskesmugling ikke trumfer en redningsaksjon, at Rackete gjorde sin plikt ved å redde liv til sjøs, og at hun ikke hadde noe annet valg enn å gå til en italiensk havn siden Libya og Tunis ikke kunne anses for trygge havner.

– Jeg er lettet over dommerens avgjørelse, som er en stor seier for solidariteten med alle mennesker på vei, inkludert flyktninger, migranter og asylsøkere, og mot kriminalisering av hjelperne i mange land i Europa, sier 31 år gamle Rackete i en pressemelding fra Sea-Watch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Sea-Watch måtte Rackete dagen etter løslatelsen gå i skjul på ukjent sted etter å ha mottatt en rekke trusler.

Bakgrunn: Ordkrig mellom Tyskland og Italia om pågrepet migrantskip-kaptein

Fakta om døde og savnede migranter:

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) har siden 2014 registrert at over 32.000 mennesker har dødd mens de har flyktet eller migrert.

* Over 17.900 mennesker ble registrert døde eller savnet i Middelhavet fra 2014 til 2018. Levningene etter nesten to tredeler av dem er aldri funnet.

* Tallet er ifølge IOM et lavt anslag. Det antas at 70 prosent av dem som dør og forsvinner, aldri blir registrert.

* Selv om det er krig i Jemen, er det fortsatt mange som forsøker å ta seg fra Afrikas Horn til Jemen via Rødehavet og Adenbukta. Minst 125 personer druknet utenfor Jemen i 2018 mot 53 i 2017.

* Av de 2.200 dødsfallene som ble registrert i Sørøst-Asia ifra 2014 til 2018, var minst 1.723 rohingyaer.

* Siden 2014 har antall døde på grensen mellom USA og Mexico økt for hvert år. I løpet av fem år er det registrert 1.907 døde.

* Så langt i år har IOM registrert 1.242 dødsfall blant migranter og flyktninger i verden.

Kilde: IOMs Missing Migrants Project

Rasende reaksjon

Italias intenst innvandringsfiendtlige innenriksminister Salvini, som har lagt ned forbud mot at redningsbåter med migranter og flyktninger kommer til italienske havner, reagerte med vrede og lovte å deportere denne «faren for nasjonal sikkerhet» så raskt som mulig.

– Denne kvinnen prøvde bare å drepe fem soldater. Jeg er målløs. Hva skal til for å bli sendt i fengsel i Italia, sier han i en video på Facebook.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Italias innenriksminister Matteo Salvini reagerer med raseri. Foto: Tiziana Fabi / AFP/NTB scanpix
Italias innenriksminister Matteo Salvini reagerer med raseri. Foto: Tiziana Fabi / AFP/NTB scanpix

Rackete blir neppe deportert før 9. juli da hun må i retten for en annen sak der hun er siktet for å ha bidratt til ulovlig innvandring. En ordre om deportasjon må også prøves i retten.

Innsikt: 70 prosent av alle som drukner i Middelhavet, blir aldri registrert

Artikkelen fortsetter under annonsen

53 reddet fra havsnød

Redningsbåten Sea-Watch 3 plukket 12. juni opp 53 mennesker fra en synkende oppblåsbar gummibåt utenfor kysten av Libya. 13 av dem fikk siden komme i land av medisinske årsaker, men 40 var på båten i over to uker.

Rackete sier hun bestemte seg for å tvinge båten til kai ettersom personene om bord ble mer og mer desperate, og hun fryktet at noen av dem ville ta sitt eget liv ved å hoppe i sjøen.

– Det var ingen voldshandling, kun et tilfelle av ordrenekt, sa hun i et intervju med avisa Corriere della Sera søndag.

Sea-Watch-talsmann Ruben Neugebauer sier at hun varslet italienske myndigheter om at hun ville gå til kai 60 timer etter at hun erklærte nødssituasjon om bord. Han sa situasjonen med politibåten i havna var som om en politibil forsøkte å hindre en ambulanse i nå fram til et sykehus.

Aktuelt: Italiensk mafia tjener seg rik på migranter

Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner innsamlet

Etter at hun ble framstilt som en farlig kriminell, ble Rackete raskt en kjendis i sitt hjemland, i Italia og andre steder. Støttespillere i Europa samlet inn 1,3 millioner euro for å dekke advokatutgiftene hennes, og det var også støttedemonstrasjoner flere steder i Italia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det var også piping og ukvemsord mot henne fra motstandere både da hun la til kai på Lampedusa og da hun forlot rettsbygningen etter kjennelsen i Agrigento.

Aktuelt: Innesperrede flyktninger drept i luftangrep i Libya

Saken utløste også en diplomatisk feide mellom Tyskland og Italia, midt i en situasjon der det ennå ikke har vært mulig å samordne asyl- og innvandringspolitikken innad i EU.

Tysklands utenriksminister Heiko Maas ba Italia som en rettsstat løslate Rackete, mens Salvini svarte med å be Maas oppfordre sine landsmenn til å følge italiensk lov i Italia.

I Norge: Betenkt over rolleblanding ved utsendelse av utlendinger

Bilde av døde flyktninger ryster USA: – Dette er konsekvensen av Trumps umenneskelige politikk