Erdogan mener minoritetene i Kina har det bra

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forsikrer overfor Kinas president Xi Jinping at folk er lykkelige i Xinjiang.
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan forsikrer overfor Kinas president Xi Jinping at folk er lykkelige i Xinjiang. Foto: AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kinesiske medier melder at Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan mener at folk lever lykkelig i Xinjiang. Det er stikk motsatt av hva han har sagt tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Erdogan, som er på statsbesøk i Kina, møtte tirsdag president Xi Jinping i Folkets store hall og skal da ha sagt til ham at de muslimske minoritetene lever lykkelig i Xinjiang.

For bare fire måneder siden kalte det tyrkiske utenriksdepartementet behandlingen av de muslimske uigurene, som snakker et tyrkisk-beslektet språk, «en skammelig sak for menneskeheten».

Kina er blitt utsatt for stadig mer kritikk for håndteringen av uigurene i Xinjiang i det nordvestlige Kina, der over en million uigurer og andre muslimske minoriteter etter alt å dømme er innesperret i leirer.

Muslimske land har stort sett vært tilbakeholdne med kritikk av Kinas Xinjiang-politikk inntil Tyrkia tok bladet fra munnen i februar.

I samtalen med Xi understreket imidlertid Erdogan nå at Tyrkia støtter ett-Kina-politikken, og at det er et faktum at de forskjellige folkegruppene lever lykkelig i Xinjiang takket være Kinas økende velstand.

Under besøket sa Erdogan også at båndene med Kina er sterke, og at ingen skal få lov til å splitte Kina og Tyrkia.