Opposisjonsledere pågrepet i Sudan

<p>Søndag protesterte titusenvis av mennesker mot den styrende militærjuntaen i Sudan. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
Søndag protesterte titusenvis av mennesker mot den styrende militærjuntaen i Sudan. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix Foto: Hussein Malla / AP

To opposisjonsledere er pågrepet i Sudan. Etiopia og AU oppfordrer partene til å møtes for nye samtaler onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag sier en opposisjonsgruppe i landet at sikkerhetsstyrker har pågrepet lederen av Sudans lærerkomité, Yassin Abdel-Karim, i hovedstaden Khartoum.

Komiteen er en del av protestbevegelsen. Den er i konflikt med militærjuntaen, som har styrt landet siden Sudans mangeårige president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren 11. april.

Ifølge opposisjonsgruppa er også advokat Abdel-Majed Aidrous arrestert i Atbara – byen der demonstrasjonene mot den tidligere presidenten startet i desember.

Arrestasjonene kommer to dager etter at titusenvis av mennesker demonstrerte over store deler av landet. Søndagens demonstrasjoner er de største siden forhandlingene mellom protestbevegelsen og militærjuntaen gikk i lås 27. mai.

Les også: Elleve drept i demonstrasjoner i Sudan

Protestbevegelsen sier at minst elleve mennesker ble drept, mens myndighetene opererer med et antall på sju personer, og opp mot 200 skadde.

Den afrikanske unionen og Etiopia kom forrige uke med et forslag til et veikart for et sivilt ledet overgangsstyre, og forslaget ble tatt godt imot både av opposisjonen og av militærjuntaen.

Les også: Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling

Opposisjonen nekter imidlertid å møte juntaen før de godkjenner hele veikartet. AUs utsending sier partene ikke er enige om sammensetningen av styringsrådet.

Veikartet går ut på at det etableres en overgangsregjering, et såkalt styringsråd, bestående av åtte sivile og sju militære medlemmer, med et roterende lederskap.

Etter en overgangsperiode er det så tenkt at det skal utlyses nyvalg.

Personvernpolicy