Oppdaget oldtids-palass i Irak: – En sensasjon

VIDEO:  Ekstremtørken avdekket historisk arkeologisk funn
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arkeologer fikk muligheten til å studere oltidspalass etter at det kom til syne etter en lengre tørkeperiode.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved den østlige siden av elva Tigris, i den kurdiske delen av Irak, kom tyske og kurdiske arkeologer over et palass fra bronsealderen, ifølge en pressemelding fra universitetet i Tübingen.

Palasset skal ha grenset til en større oldtidsby ved dets nordlige side.

Stedet som heter Kemune, hørte til under Mittani-riket, som hadde kontroll over store deler av nordlige Mesopotamia og Syria for 3500-3400 år siden.

Palasset skal ha vært et imponerende syn, da det i sin tid stod reist på en forhøyet terrasse med utsyn over Tigris-dalen, like ved elvens østlige bredde.

Dukket opp under tørken

Forrige høst ble Mosul-dammen tappet for vann for å hjelpe tørkerammede bønder. Vannstanden sank, og områder som tidligere hadde ligget under vann, kom til syne.

Palasset ble først oppdaget da tørken slo til i 2010, men i fjor kom vannet ned til et slikt nivå at arkeologene kunne begynne arbeidet med å undersøke det nærmere. De kom kjapt i gang, da de hadde begrenset med tid før vannet igjen ville stige og dekke over området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mittani-riket er et av kongedømmene i det nære østen det har blitt forsket minst på.

– Funnet er et av de viktigste arkeologiske funnene i regionen de siste tiårene , sier kurdiske Hasan Ahmed Qasim, en av arkeologene bak utgravningen, ifølge pressemeldingen.

Les også: Nytt funn i Pompeii

– En arkeologisk sensasjon

Det forskerne håper på nå, er å tilegne seg ny kunnskap om rikets politikk, økonomi og historie ved å undersøke kileskrifttavler som ble funnet i palasset. Bilder av disse er så blitt sendt over til Tyskland for videre undersøkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har også funnet rester av veggmalerier i lyse nyanser av rød og blå. I det andre årtusen før Kristus var veggmalerier sannsynligvis et typisk trekk ved palasser i Det gamle nære østen, men vi finner dem sjelden bevarte. Så å oppdage veggmalerier i Kemune er en arkeologisk sensasjon, sier Ivana Puljiz fra Universitetet i Tübingen, i pressemeldingen.

Ikke lenge etter arkeologene avsluttet arbeidet på stedet, begynte det å regne kraftig vinterstid. Det førte til at palasset på ny ble dekket av vann. Man vet ennå ikke om det kan eller vil komme til syne igjen.

Les også: Bombe fra krigen lagde voldsomt krater i Tyskland