EUs lederkabal uløst etter forhandlinger natta igjennom

Litauens president Dalia Grybauskaite i samtale med Maltas statsminister Joseph Muscat, Estlands statsminister Juri Ratas, EUs president Donald Tusk og Luxembourgs statsminister Joseph Muscat på det ekstraordinære EU-toppmøtet om unionens toppjobber.
Litauens president Dalia Grybauskaite i samtale med Maltas statsminister Joseph Muscat, Estlands statsminister Juri Ratas, EUs president Donald Tusk og Luxembourgs statsminister Joseph Muscat på det ekstraordinære EU-toppmøtet om unionens toppjobber. Foto: Olivier Hoslet / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeiske ledere forhandlet til sola sto opp for å bli enige om EUs toppjobber. Da frokosten kom på bordet, var det fortsatt uklart om de ville lykkes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– For øyeblikket ser det ikke ut til å være enighet, sa Italias statsminister Giuseppe Conte da han kom innom pressesenteret på morgenkvisten.

Ifølge ham er det vanskelig å si om det skjebnesvangre toppmøtet vil munne ut i en avtale.

Klokka 8 samlet stats- og regjeringssjefene seg til frokost for å gjøre opp status etter forhandlinger natta igjennom.

Fem toppjobber

Målet er å nå enighet om hvem som skal overta i Brussel når EUs nåværende ledere går av. I alt fem av EU toppjobber skal fordeles, med posten som president for EU-kommisjonen som den tyngste.

Stats- og regjeringssjefene diskuterte først saken over middag søndag kveld.

Deretter brøt de opp. Så holdt EUs president Donald Tusk møter én til én med samtlige ledere for å sondere terrenget for ulike løsninger.

Pakkeforslag

Like i forkant av toppmøtet ble et forslag til pakkeløsning lagt på bordet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Journalister hviler på pressesenteret mens forhandlingene om fordelingen av EUs toppjobber fortsetter inn i morgentimene mandag. Foto: Virginia Mayo / AP
Journalister hviler på pressesenteret mens forhandlingene om fordelingen av EUs toppjobber fortsetter inn i morgentimene mandag. Foto: Virginia Mayo / AP

Den foreslåtte pakken går ut på at sosialdemokratene får posten som sjef for EU-kommisjonen, mens den liberale partigruppen får posten som EUs president og de konservative får utenrikssjefen og presidenten for EU-parlamentet.

Forslaget skal ha kommet på plass i diskusjoner mellom Frankrike, Nederland, Spania og Tyskland under G20-toppmøtet i den japanske byen Osaka i helgen.

De europeiske lederne reiste deretter rett til Brussel, der EUs president Donald Tusk søndag ettermiddag møtte lederne for de ulike partigruppene i EU-parlamentet for å orientere dem om situasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konservativ splittelse

Men forslaget fikk hard medfart av stats- og regjeringssjefer som ikke var med på diskusjonene i Osaka. Misnøyen var spesielt stor i den konservative partigruppen EPP, som også Tysklands statsminister Angela Merkel tilhører.

– Det blir ingen veldig enkel diskusjon, for å si det forsiktig, konstaterte Merkel da hun ankom toppmøtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun kom da rett fra et formøte med andre konservative ledere.

– Et stort flertall av statsministrene fra EPP mener vi ikke bør gi opp kampen om posten som kommisjonspresident så lett, sa Irlands statsminister Leo Varadkar.

De konservatives offisielle kandidat til posten som kommisjonspresident er tyske Manfred Weber.

Timmermans

Men i diskusjonene på toppmøtet skal også andre konservative ledere ha blitt diskutert som mulige alternativer, inkludert Varadkar selv.

Sosialdemokratene har for sin del fremmet nederlandske Frans Timmermans som sin spisskandidat. Men han er en kandidat som splitter medlemslandene dypt.

Timmermans har tidligere vært utenriksminister i Nederland og er i dag visepresident i EU-kommisjonen.

Han er kjent som ekstremt språksterk og snakker engelsk, fransk, italiensk, russisk og tysk flytende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: EU gjør nytt forsøk på å legge lederkabalen

Upopulær i øst

Men Timmermans har også vært EUs feltmarskalk i kampen mot illiberale tendenser i den østlige delen av EU. Det har gjort ham svært upopulær i medlemsland som Polen og Ungarn.

– Frans Timmermans er ingen kompromisskandidat. Frans Timmermans er en kandidat som splitter Europa, sa Polens statsminister Mateusz Morawiecki.

– Timmermans er ikke rett person til å forene Europa, istemte Tsjekkias statsminister Andrej Babis.

Lykkes det ikke å nå enighet mandag, er møterommene allerede booket for et nytt toppmøte mandag 15. juli.