Demonstranter i Hongkong stormet lovgivende forsamling

Demonstranter med hjelmer og gassmasker forsøker å sperre en vei som leder inn til området der det markeres at det er 22 år siden Hongkong ble overført til Kina. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix
Demonstranter med hjelmer og gassmasker forsøker å sperre en vei som leder inn til området der det markeres at det er 22 år siden Hongkong ble overført til Kina. Foto: Kin Cheung / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Demonstranter i Hongkong har knust vinduer og slåss mot politiet i protest mot myndighetene. Titusener av demokratiforkjempere har også marsjert i gatene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag var det igjen store demonstrasjoner i Hongkong, denne gang i forbindelse med at det er 22 år siden den tidligere britiske kolonien ble en del av Kina.

Flere hundre demonstranter forsøkte i forkant av marsjen å storme den folkevalgte forsamlingen ved å knuse et stort vindu i første etasje. Andre bygde barrikader for å beskytte dem mot opprørspoliti.

I tillegg fylte titusener av demonstranter gatene rundt byens regjeringskvartal mandag ettermiddag.

Det er tre uker siden Hongkong ble rystet av store demonstrasjoner og protester mot et lovforslag som åpnet for at fanger, inkludert politiske fanger, kunne sendes til fastlands-Kina.

Forsøket på å innta den lovgivende forsamlingen skjedde en time før det er planlagt en større protestmarsj fra Victoria-parken til regjeringskvartalet.

Det ble utplassert opprørspoliti med hjelmer og skjold, som med pepperspray og køller har forsøkt å hindre at demonstrantene bygger barrikader av søppelkonteinere og andre gjenstander.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Protester i tre uker

Demonstrasjonene for tre uker siden utviklet seg etter hvert til protester mot det sittende Hongkong-styret generelt og mot kinesiske myndigheter.

Hongkongs leder Carrie Lam og representanter for fastlands-Kina deltok i flaggheisingsseremonien som markerer at det er 22 år siden den britiske kronkolonien ble overført til Kina.

Men på grunn av «dårlig vær» etter et lettere regnvær på morgenen overvar de seremonien innendørs, der de fulgte med på en storskjerm.

Vil lytte bedre

Lam, som har måttet tåle sterk kritikk for håndteringen av lovforslaget, sa i en kort tale at alle protestene har lært henne at hun må lytte bedre til de unge og til befolkningen generelt.

Motstandene av Hongkong-styret arrangerer hvert år en demokratimarsj i forbindelse med årsdagen. Den ventes å bli mye større enn tidligere demonstrasjoner.