Trump møtte Kim på grensa mellom Sør- og Nord-Korea

VIDEO: Donald Trump møtte Kim Jong-un på grensa mellom Sør- og Nord-Korea

President Donald Trump ble søndag den første amerikanske president til å besøke Nord-Korea, da han møtte landets leder Kim Jong-un i grenselandsbyen Panmunjom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trump tok først noen steg over grenselinjen, før Kim fulgte ham tilbake.

– En stor dag for verden, mente den amerikanske presidenten.

Trump møtte Kim første gang i Singapore i fjor, i et forsøk på å overtale den nordkoreanske lederen til å avvikle sitt atomvåpen- og rakettprogram.

Har økt sitt atomarsenal med seks stridshoder

I februar møttes de to i Hanoi i Vietnam, men møtet endte i fiasko. Mens Trump selv hevder at diplomatiet har resultert i «enorm framgang», mener eksperter og analytikere at det har vært resultatløst.

Nord-Korea har trappet opp sitt atomvåpenprogram og økt sitt atomarsenal med anslagsvis seks stridshoder til rundt 70 siden Singapore-møtet.

Fakta om forholdet mellom Nord-Korea og USA

 • Millioner av mennesker ble drept i Koreakrigen fra 1950 og 1953. Krigen endte med en våpenhvile, men det er aldri undertegnet noen fredstraktat. 28.000 amerikanske soldater står fortsatt i Sør-Korea.
 • I 1968 tok nordkoreanske marinefartøy det amerikanske spionskipet USS Pueblo. En matros ble drept og de 82 øvrige ble sittende i fangenskap og mishandlet i elleve måneder før de ble løslatt da USA innrømmet at skipet var inne i nordkoreansk farvann.
 • Sommeren 1976 ble to amerikanske soldater drept med øks av nordkoreanske soldater i forbindelse med en krangel om et tre i den demobiliserte sonen.
 • I juni 1994 kom tidligere president Jimmy Carter til den demobiliserte sonen der han hadde to lengre møter med Kim Il-sung om Nord-Koreas atomprogram. Et mulig toppmøte med Sør-Korea ble ikke noe av da Kim døde kort etter og sønnen Kim Jong-il, faren til landets nåværende leder, overtok.
 • I oktober 1994 undertegnet USA og Nord-Korea en avtale om atomnedrustning i nord etter måneder med uro som følge av Nord-Koreas trussel om å trekke seg fra Ikkespredningsavtalen. Avtalen kollapset i 2002.
 • Kim Jong-ils høyre hånd, general Jo Myong-rok, reiste i oktober 2000 til USA der han møtte president Bill Clinton og overleverte ham et brev fra Kim. Reisen var et forsøk på å forbedre forholdet etter toppmøtet.
 • Noen uker etter Jos reise besøkte USAs utenriksminister Madeleine Albright Pyongyang for å forsøke å planlegge et Clinton-besøk. Men den forsonlig stemningen endret seg raskt til det verre da George W. Bush ble president i januar 2001.
 • USA kom tilbake til forhandlingsbordet i 2003 i regi av sekslandssamtalene som også inkluderte Kina, Russland, Sør-Korea og Japan. I løpet av seks år med samtaler bygde Nord-Korea ned noe av sin atomkapasitet, men samtalene brøt sammen i 2009.
 • Etter å ha overtatt for sin far i 2011 innledet Kim Jong-un en uvanlig omfattende serie med våpentester som ledd i arbeidet med å bygge atomvåpen som kunne nå USA. Trump og Kim utvekslet en serie truende fornærmelser.
 • Kim endret taktikk i 2018 og markerte det med å sende en delegasjon til vinter-OL i Sør-Korea og avholde et toppmøte med Sør-Koreas president Moon Jae-in. Kim tilbød seg å ruste ned om han fikk en garanti for sitt regimes sikkerhet fra USA. Deretter godtok Trump å møte ham.
 • 12. juni møttes Kim og Trump på øya Sentosa i Singapore. Det er det første møtet mellom en sittende amerikansk president og en nordkoreansk leder.

(Kilde: NTB)

Søndag fastholdt Trump at verden har blitt et mye tryggere sted etter at han overtok som amerikansk president og etablerte «et utmerket forhold» til den nordkoreanske diktatoren.

Les også: Kim Jong-un fikk brev fra Trump

Utmerket forhold

Trump tok først noen steg over grenselinjen, før Kim fulgte ham tilbake til sørkoreansk side av grensa. Foto: scanpix
Trump tok først noen steg over grenselinjen, før Kim fulgte ham tilbake til sørkoreansk side av grensa. Foto: scanpix

– Før jeg overtok var det svært, svært ille. Det var en farlig situasjon for Sør-Korea, Nord-Korea og verden. Takket være det gode forholdet vi har utviklet, er dette ikke lenger tilfelle, sa Trump under en kort pressekonferanse med Kim i den demilitariserte sonen.

– Trump og jeg har et utmerket forhold til hverandre. Om det ikke var for dette, ville dette hastige møtet ikke latt seg gjennomføre, kvitterte Kim.

– Jeg håper at dette møtet kan legge grunnlaget for et bedre forhold mellom oss, sa den nordkoreanske lederen.

Les også: Nord-Korea bekrefter flere missiltester

Storartet

– Jeg vil få takke deg, formann. Dere hører kraften i stemmen hans, ingen har hørt den stemmen før, sa Trump.

– Dette har vært storartet, storartet. Jeg setter stor pris på å få være sammen med deg, fortsatte han, henvendt til den nordkoreanske diktatoren.

– Jeg vil få takke formann Kim, dersom han ikke hadde dukket opp, ville pressen fått meg til å se dum ut, la Trump til.

Les også: Trump mener Kim veldig gjerne vil møte ham

– Symbolet på atskillelse

– Lederne for USA og Nord-Korea vil ta hverandre i hendene for fred mens de befinner seg i Panmunjom, symbolet på atskillelse, sa Sør-Koreas president Moon Jae-in, som fulgte Trump til grensa.

Dette er den felles erklæringen fra president Donald Trump og leder Kim Jong-un

USAs president Donald J. Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un holdt sitt første, historiske møte i Singapore 12. juni 2018.

President Trump og leder Kim Jong-un holdt en omfattende, grundig og oppriktig meningsutveksling om spørsmål knyttet til opprettelsen av et nytt forhold mellom USA og Nord-Korea og bygging av et varig og robust fredsregime på den koreanske halvøya.

President Trump forpliktet seg til å sørge for sikkerhetsgarantier for Nord-Korea, og leder Kim Jong-un gjentok sin faste og urokkelig forpliktelse til å gjennomføre en full fjerning av atomvåpen fra Koreahalvøya.

De to lederne er overbevist om at opprettelsen av et nytt forhold mellom USA og Nord-Korea vil bidra til fred og velstand på den koreanske halvøya og i verden for øvrig. De to erkjenner at gjensidig bygging av tillit kan fremme arbeidet med å avskaffe atomvåpnene på Koreahalvøya.

President Trump og leder Kim Jong-un uttaler følgende:

* USA og Nord-Korea forplikter seg til å opprette nye forbindelser mellom de to land i tråd med de to folkenes ønske om fred og velstand.

* USA og Nord-Korea vil i fellesskap forsøke å bygge et varig og stabilt fredsregime for Koreahalvøya.

* Nord-Korea viser til Panmunjom-erklæringen fra 27. april 2018 og forplikter seg til å arbeide for full kjernefysisk nedbygging på Kolahalvøya.

* USA og Nord-Korea forplikter seg til å finne levninger etter krigsfanger og personer som ble erklært savnet i Koreakrigen, og umiddelbar repatriering av dem som allerede er identifisert.

President Trump og leder Kim Jong-un forplikter seg til å sette ut i livet punktene i den felles erklæringen raskt og fullt, i erkjennelsen av at toppmøtet mellom USA og Nord-Korea, det første i historien, var en epokegjørende hendelse som la bak seg årtier med spenning og fiendskap mellom de to landene, og som åpner for en ny framtid.

USA og Nord-Korea forplikter seg til å holde oppfølgingsforhandlinger, ledet av USAs utenriksminister Mike Pompeo og en nordkoreansk representant på tilsvarende nivå, så raskt som mulig for å sette konklusjonene fra toppmøtet ut i livet.

President Donald J. Trump fra USA og leder Kim Jong-un fra den statlige kommisjonen i Den demokratiske folkerepublikken Korea forplikter seg til å samarbeide om utviklingen av nye forbindelser mellom USA og Nord-Korea og for å fremme fred, velstand og sikkerhet på Koreahalvøya og i verden.

(Kilde: NTB)

Den amerikanske presidenten ble først tatt med til en utkikksplattform på sørkoreansk side, der Moon orienterte ham om den demilitariserte sonen (DMZ).

Sonen er en 4 km bred landstripe mellom Sør- og Nord-Korea og følger fronten slik den så ut da våpenhvilen mellom de to landene ble signert 27. juli 1953, nær delelinjen etter andre verdenskrig.

VIDEO: Her møtes de på grensa:

Fortsatt i krig

Den drøyt tre år lange koreakrigen er teknisk sett ikke over, ettersom våpenhvilen aldri ble fulgt opp med en varig fredsavtale.

Trump forsøkte også å besøke DMZ sist han var i Sør-Korea i 2017, men helikopteret hans ble da hindret av tett tåke.

Den overraskende invitasjonen til Kim kom Trump med under G20-toppmøtet i Osaka lørdag, og den nordkoreanske lederen har ifølge USA og Sør-Korea takket ja.

– Vi får se. Han vil veldig gjerne. Vi forsøker å få det til. Det blir kort, men det er OK. Et håndtrykk betyr mye, sa Trump før avreisen fra Seoul.

PR-kupp for Kim

Møtet med Kim blir det tredje mellom lederne for USA og Nord-Korea. Det første var i Singapore i fjor, og det andre endte i fiasko i Vietnam tidligere i år.

Nord-Korea har ikke trappet ned sitt atomvåpenprogram siden Singapore-møtet, men har ifølge eksperter økt sitt atomarsenal med anslagsvis seks stridshoder til rundt 70.

Selv om møtet søndag bare blir på et par minutter, vil det være et PR-kupp for Kim etter det mislykkede Vietnam-møtet.

Personvernpolicy