Dommer stanser bruk av penger til Trumps mur

President Donald Trump besøkte i april grensa til Mexico i California, der det er bygd en liten strekning ny mur. Nå har en dommer lagt ned forbud mot at han kan bruke de militæres penger til å bygge mur. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix
President Donald Trump besøkte i april grensa til Mexico i California, der det er bygd en liten strekning ny mur. Nå har en dommer lagt ned forbud mot at han kan bruke de militæres penger til å bygge mur. Foto: Jacquelyn Martin / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En føderal dommer har lagt ned forbud mot at penger fra det militære kan brukes til å bygge muren mot Mexico som president Donald Trump vil ha.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Haywood S. Gilliam i Oakland i California slår fast at overføringen av 2,5 milliarder dollar fra det militæres kamp mot narkotikasmugling er ulovlig.

– Denne beslutningen viser at presidenten ikke har noen myndighet til å bruke skattebetalernes penger som ikke er bevilget av Kongressen, sier advokat Dror Ladin i American Civil Liberties Union, som var blant organisasjonene som saksøkte myndighetene.

Trump svarte at administrasjonen vil anke beslutningen umiddelbart, og at han har stor tro på å vinne fram.

Grensemuren mot Mexico var et av de viktigste løftene til Trump i valgkampen, men siden han ikke greide å få støtte i Kongressen, erklærte han i februar krisetilstand langs grensa. En krisetilstand gjorde det mulig å hente 6,7 milliarder dollar til bygging av en mur fra andre departementer, først og fremst forsvarsdepartementet.

Som svar på dette ble myndighetene i Washington saksøkt av delstatene California og New Mexico, og av ACLU og miljøorganisasjonen Sierra Club.

Personvernpolicy