Sikkerhetsrådet trapper opp mandatet i Mali

Norske FN-soldater i Camp Bifrost i Bamako. De er del av den norske kontingenten som deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali, Minusma. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Norske FN-soldater i Camp Bifrost i Bamako. De er del av den norske kontingenten som deltar i FNs fredsbevarende operasjon i Mali, Minusma. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd vedtok fredag enstemmig å utvide mandatet for fredsstyrken Minusma i Mali.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sikkerhetsrådet gjentar at det viktigste målet for operasjonen er å støtte fredsavtalen fra 2015, men i resolusjonen uttrykker rådet stor utålmodighet med at det tar så lang tid å implementere hele avtalen.

For første gang prioriterer rådet også bidra til en omfattende malisk strategi for å beskytte sivilbefolkningen, redusere vold mellom samfunnsgrupper og gjenopprette statlig myndighet og grunnleggende sosialtjenester i det sentrale Mali.

Uro har herjet i landet siden 2012 da presidenten ble styrtet av opprørske militære, noe som åpnet for et tuareg-opprør som senere ble kapret av islamister fra al-Qaida i det nordlige Mali.

En fransk intervensjonsstyrke slo ned islamistopprøret og ble senere en del av FN-styrken. Islamistiske opprørere er fortsatt aktive og har forflyttet seg sørover der de skaper uro og motsetninger mellom etniske grupper i regionen.

Personvernpolicy