Stadig flere høyreekstremister i Tyskland

Drapet på den innvandringsvennlige kristendemokraten Walter Lübcke 2. juni, som en 45 år gammel høyreekstremist har tilstått, har på nytt satt søkelyset på politisk motivert vold og resultert i protester mot politiet i Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix
Drapet på den innvandringsvennlige kristendemokraten Walter Lübcke 2. juni, som en 45 år gammel høyreekstremist har tilstått, har på nytt satt søkelyset på politisk motivert vold og resultert i protester mot politiet i Tyskland. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er nå rekordmange høyreekstremister i Tyskland, viser tall fra myndighetene. Tysk sikkerhetstjeneste anser mange av dem for å være farlige.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet høyreekstremister har økt med 100 til 24.100, det høyeste i nyere tid, viser årsrapporten fra den tyske sikkerhetstjenesten Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV) , som ble lagt fram av innenriksminister Horst Seehofer torsdag.

BfV anser nå at over halvparten av høyreekstremistene, 12.700, er potensielt voldelige.

19.409 lovbrudd ble kategorisert som politisk motiverte og begått av høyreekstremister i fjor. Dette var omtrent like mange som året før. Blant fjorårets lovbrudd var det seks drapsforsøk, alle motivert av fremmedhat, ifølge BfV.

Venstreekstremister

BfV har også registrert 32.000 venstreekstremister i Tyskland, en økning på 8,5 prosent fra året før, og anslår at 9.000 av dem kan være villige til å bruke vold. Det er like mange som i fjor.

Antallet politisk motiverte lovbrudd begått av venstreekstremister falt imidlertid kraftig fra 6.393 i 2017 til 4.622 i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Ytterligere to personer pågrepet etter politikerdrap i Tyskland

Islamister og kurdere

Ved utgangen av fjoråret var det 26.560 islamister i Tyskland, en svak økning fra året før. Antallet religiøst motiverte lovbrudd ble imidlertid halvert fra 907 i 2017 til 453 i fjor.

Det var ingen islamistisk motiverte terrorangrep i Tyskland i fjor, men BfV understreker at en rekke planlagte angrep ble avslørt og stanset.

– Trusselsituasjonen i Tyskland er fortsatt spent og har stabilisert seg på et høyt nivå, skriver de i sin årsrapport.

Aktuelt: New Zealand ba om norsk hjelp etter Christchurch-terror, ble oversett

I kategorien «politisk motiverte forbrytelser, basert på utenlandsk ideologi», var det en kraftig økning i 2018.

BfV registrerte 1.928 slike lovbrudd, en økning på 62,4 prosent fra året før. De var først og fremst knyttet til kurdere som har demonstrert i protest mot Tyrkias militæroffensiv nord i Syria.

Statistikk: Hver tiende europeiske velger støtter ytre høyre