Nederlands statsbaner betaler erstatning til jøder

Generaldirektør Rogier van Boxtel i jernbaneselskapet NS understreker at transporten av jøder til utryddelsleirene, var «et svart kapittel i selskapets historie». Foto fra deportasjon fra nabolandet Frankrike i 1942.
Generaldirektør Rogier van Boxtel i jernbaneselskapet NS understreker at transporten av jøder til utryddelsleirene, var «et svart kapittel i selskapets historie». Foto fra deportasjon fra nabolandet Frankrike i 1942. Foto: NTB scanpix

De nederlandske statsbanene vil betale erstatning til jøder og rom som ble sendt med tog til nazistenes konsentrasjonsleirer under krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generaldirektør Rogier van Boxtel i jernbaneselskapet NS kom med nyheten onsdag og sier avgjørelsen vil påvirke tusenvis av overlevende fra leirene og pårørende til dem som ble drept. Han sier utbetalingene vil koste selskapet titalls millioner euro.

I en pressemelding sier selskapet at dets rolle i transportering av jøder og andre minoriteter til leirene på ordre fra de nazistiske okkupantene under andre verdenskrig, er «et svart kapittel i selskapets historie».

For 14 år siden sa NS unnskyld for sin rolle i transportene.

I 2014 inngikk franske SNCF en avtale hvor man ble enige om å betale 60 millioner dollar som skulle fordeles blant deporterte bosatt i USA eller andre steder.

Avtalen skulle åpne for at SNCF skulle kunne legge inn anbud på jernbanekontrakter i USA.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden