Snakk om et tredje Trump-Kim-møte: – Trump ønsker å bli gjenvalgt

<p>Bildet som ble offentliggjort av den nordkoreanske regjeringen 23. juni, viser lederen Kim Jong-un lese et personlig brev han fikk tilsendt av Donald Trump. Foto: KCNA via KNS/ AFP / NTB Scanpix</p>
Bildet som ble offentliggjort av den nordkoreanske regjeringen 23. juni, viser lederen Kim Jong-un lese et personlig brev han fikk tilsendt av Donald Trump. Foto: KCNA via KNS/ AFP / NTB Scanpix Foto: Kcna Via Kns / AFP

At Donald Trump forlenger sanksjoner og samtidig sjarmerer Kim Jong-un med fine brev kan være et del av et forhandlingsspill for å sikre utenrikspolitisk seier før presidentvalget, mener PRIO-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordkoreanske og amerikanske myndigheter holder samtaler på bakrommet om å få i stand et tredje toppmøte mellom Donald Trump og Kim Jong-un, ifølge Sør-Koreas president Moon Jae-in, melder nyhetsbyrået Associated Press.

Om det blir et tredje toppmøte, vil statsoverhodene fortsette forhandlingene rundt hvilken skjebne Nord-Koreas atomprogram vil få og hvorvidt amerikanske sanksjoner vil opphøre eller ikke.

Det er nå fire måneder siden deres andre møte i Hanoi i Vietnam ble avsluttet. Der kom de ikke frem til noen avtale.

Les også: Kina skjerper jakten på avhoppere fra Nord-Korea

Trump og Kim begeistret over brev

Nylig utvekslet Donald Trump og Kim Jong-un brev. Innholdet i disse er ikke kjent, men Stein Tønnesson, Asia-forsker ved institutt for fredsforskning PRIO, mener det er en riktig fremstilling at Donald Trump og Kim Jong-Un har et personlig godt forhold.

Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Bilder tatt under Arendalsuka 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsker Stein Tønnesson er spesialist på Nord-Korea. Bilder tatt under Arendalsuka 2018. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Trump kalte Kims brev for «vakkert», mens Kim brukte ordet «utmerket» om det han fikk fra den amerikanske presidenten.

– Begge parter har sett seg fornøyde med brevene, nesten begeistret faktisk, sier Tønnesson overfor ABC Nyheter.

«Ekstreme fiendtlige handlingene»

Men i forrige uke kom Det hvite hus med ordre om å forlenge nordkoreanske sanksjoner i ett år. Dette reagerte Nord-Korea på, og gjennom statsmedier skal en talsmann ved utenriksdepartementet ha kalt dette grepet for en «manifestasjon av de mest ekstreme fiendtlige handlingene»

Og videre mener talspersonen at sanksjonene er en utfordring i henhold til det som ble presentert under det første toppmøtet i Singapore i 2018.

Landet vil ikke overgi seg på grunn av USAs sanksjoner, skriver talsmannen.

– Hvis noen våger å trampe over vår suverenitet og rett til eksistens, vil vi ikke nøle med å stramme musklene på avtrekkeren for å forsvare oss selv, skriver talsmannen på statsmediet KCNA.

Det at Trump utvider sanksjonene og samtidig sjarmerer Kim med fine brev og lovende ord, kan ha to grunner, sier Stein Tønnesson til ABC Nyheter.

– Den ene grunnen er at Trump omgir seg med rådgivere som ønsker en hardere linje, mens den andre er at han selv bruker dette som del av sitt forhandlingspill. Han legger press på motparten, samtidig som han utvikler et personlig forhold med den. Kim er klar over dette, og spiller selv på Trumps forhandlingsvilje, sier Tønnesson og legger til:

– Kim er oppmerksom på at Trump ikke har valgt å følge rådgiverne sine om å angripe Iran. Trump vil unngå militære konfrontasjoner, noe som øker Kims forhandlingsrom og muligheten for at det kan bli en avtale, sier han.

Les også: Mueller vitner for justiskomiteen 17. juli

Tror Trump ønsker utenrikspolitisk seier

Arkitekten bak forhandlingsprossen som nå foregår er Moon Jae-in, Sør-Koreas president.

– Hans forhold til Kim har ennå ikke blitt forsuret. I tillegg er det hele støttet av Kinas president Xi Jinping og forsåvidt Russlands Vladimir Putin. Så er det det at Trump kan bygge på arbeidet Sør-Koreas president bygger. Nå er det både en sørkoreansk og en amerikansk president som ønsker å forhandle samtidig, noe som ikke har vært tilfelle tidligere, sier Tønnesson.

Tønnesson tror situasjonen med Nord-Korea kan bli viktig for Trumps presidentvalgkamp.

– Han ønsker å bli gjenvalgt. Han har nå en kongress han ikke får med seg i innenrikspolitiske spørsmål. En president som er blokkert hjemme, har fremdeles sjansen til å skape utenrikspolitiske seire.

– På et passende tidspunkt i valgkampen ønsker Trump å annonsere at han har fått til en avtale med Nord-Korea, som gjør at atomtrusselen mot USA faller bort, sier professoren, og legger til at dette er del av Trumps «America First»-politikk, som tilsier at USA skal avslutte sitt militære nærvær i Sør-Korea.

Les også: Kim Jong-un fikk brev fra Trump

– Gunstig tidspunkt

Tønnesson tror et tredje toppmøte mellom Trump og Kim kan komme til å skje i mars-april neste år.

– Det ville vært et gunstig tidspunkt for Trumps valgkamp.

Ifølge professoren må USA være villig til å avskaffe sanksjoner som ledd i en forhandlingsløsning.

– Både Trumps egne rådgivere og den Demokratiske opposisjonen vil angripe Trump hvis han gir opp sanksjonene uten sikkerhet for at Nord-Korea gir opp sine atomvåpen. Men opptrapping av sanksjoner, både overfor Iran og Nord-Korea er, tror jeg, et spill fra Trump som sikter mot å vinne en forhandling, sier han.

– Hva kan gjøre at det skjærer seg, og hva kan gjøre at det blir en suksess?

– Det kan være at Kim ikke våger å gå med på en avtale som forplikter ham til en tidsplan for avskaffelse av atomvåpnene. I en slik tidsplan vil han måtte nøye seg med trinnvise lettelser i sanksjonene for hvert trinn i atomnedrustningen. Hvis ikke Kim går inn på en slik bytteordning, kan selv ikke Trump eller Moon Jae-in gå inn for en avtale.

Les også:

Xi Jinping på historisk besøk i Nord-Korea

Sør-Koreas president vil bruke «norsk visdom» i fredsprosessen

Henrettelser i Nord-Korea: – Dette kan skje med deg

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden