Kina stopper import av canadisk kjøtt etter funn av falske sertifikater

Svinekjøtt sendt fra Canada med falske helseattester er stanset i Kina. Nå har kinesiske myndigheter stanset importen av kjøtt fra landet.: Illustrasjonsfoto: Hieu Dinh / AP /NTB scanpix
Svinekjøtt sendt fra Canada med falske helseattester er stanset i Kina. Nå har kinesiske myndigheter stanset importen av kjøtt fra landet.: Illustrasjonsfoto: Hieu Dinh / AP /NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina har bedt canadiske myndigheter om å stanse eksporten av svinekjøtt til landet etter funn av falske helseattester fra veterinærer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Canadisk politi har startet etterforskning etter varslet fra Kinas ambassade i Ottawa. Etter funn i Kina av et ulovlig tilsetningsstoff i kjøtt fra Canada, er det blitt oppdaget falske papirer knyttet til det eksporterte kjøttet.

Opptil 188 tilfeller av forfalskede papirer er oppdaget sendt gjennom offisielle canadiske kanaler for eksport.

– For å beskytte sikkerheten til kinesiske forbrukere, har Kina innført forebyggende tiltak og anmoder canadiske myndigheter om å midlertidig stanse utstedelsen av sertifikater for eksport av kjøtt til Kina med virkning fra 25. juni, lyder skrivet fra ambassaden.

Canadisk føderalt politi vil etterforske saken og undersøke om det foreligger noe kriminelt bak de falske papirene. Det canadiske mattilsynet CFIA opplyser at det har oppdaget et problem med falske eksportsertifikater.

Tidligere i juni meldte det statlige kinesiske nyhetsbyrået Xinhua om funn av tilsetningsstoffet Ractopamine i svinekjøtt fra Canada, et vekstfremmende stoff som er mye brukt i USA, Canada og Mexico, men forbudt i mange andre land, deriblant Kina.