Trekker på skuldrene av USAs fredsplan

President Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner lover hundrevis av milliarder i investeringer i de palestinske områdene, men palestinerne trekker på skuldrene og fastholder kravet om en egen stat.
President Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner lover hundrevis av milliarder i investeringer i de palestinske områdene, men palestinerne trekker på skuldrene og fastholder kravet om en egen stat. Foto: Susan Walsh / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinerne boikotter, israelerne er ikke invitert og forventningene er små når USA legger fram deler av sin mye omtalte fredsplan for Midtøsten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trumps svigersønn og rådgiver Jared Kushner er arkitekten bak planen, som angivelig skal sikre fred og fordragelighet mellom Israel og palestinerne.

Tirsdag inviterte han, sammen med Trumps spesialutsending Jason Greenblatt, til såkalt workshop i Bahrain. Der la de to fram en storstilt investeringsplan for de palestinske områdene, samt Egypt, Jordan og Libanon som er hjem for mange palestinske flyktninger.

USAs håp er at økonomisk vekst og velstand skal blidgjøre palestinerne og lokke dem tilbake til forhandlingsbordet med en kortere kravliste enn tidligere.

Det hvite hus opplyste i helgen at det kan bli snakk om over 420 milliarder kroner i investeringer, drøyt halvparten på Vestbredden og Gazastripen.

Bare tøv

Palestinske ledere trekker på skuldrene av løftene, viser til at president Donald Trump tidligere har kuttet milliardbistanden til palestinske flyktninger og med tydelighet har tatt Israels side i konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bahrain-konferansen er bare tøv, sa palestinernes statsminister Mohammad Shtayyeh i et regjeringsmøte i Ramallah mandag.

President Mahmoud Abbas understreker at løfter om penger ikke vil få palestinerne til å legge bort krav om israelsk tilbaketrekking fra okkuperte områder, en egen stat og retten til å vende hjem til områdene de ble fordrevet fra.

– Vi har hørt disse løgnene før. Vi akter ikke å bli slaver for Kushner eller andre Trump-folk, sa han til AP mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke godta at USA snur dette fra å være et politisk til et økonomisk spørsmål, la han til.

Berører ikke kjernespørsmålet

Diplomater og Midtøsten-eksperter har heller ingen store forhåpninger til Kushners fredsplan og mener den i stor grad er urealistisk og en kopi av tidligere forslag.

Planen lover å mer enn doble den palestinske økonomien, halvere fattigdommen og drastisk redusere arbeidsledigheten i løpet av ti år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom Trump-administrasjonen ikke hadde brukt de to siste årene på å presse palestinerne økonomisk og politisk og undergrave håpet deres om en stat med Jerusalem som hovedstad, hadde denne planen gitt mening, sier den erfarne amerikanske Midtøsten-diplomaten Aaron David Miller til AFP.

Miller og andre påpeker at Kushners plan ikke berører kjernespørsmålet i konflikten – Israels okkupasjon – som ifølge Verdensbanken er den viktigste årsaken til at palestinerne sliter økonomisk.

Planen tar heller ikke hensyn til de israelske bosetningene på Vestbredden eller Israels og Egypts blokade av Gazastripen der Hamas styrer.

– Planen har ingen horisont

Hvem som skal investere hundrevis av milliarder kroner i et område der palestinerne er fratatt rettighetene av en okkupantmakt, eller hva som ligger til grunn for de rosenrøde økonomiske prognosene som tegnes, er også høyst uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Planen har ingen politisk horisont, og det er svært vanskelig å få investeringer og handel i en situasjon der det ikke fins noen politisk horisont, sier den tidligere lederen for USAID i de palestinske områdene, Dave Harden, til AP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ironien er at det nettopp er dette vi har holdt på med de siste to tiårene, sier han.

For at Kushners plan skal lykkes, trengs det en politisk løsning, noe Trump-administrasjonen tidligst i høst vil legge fram et forslag om.

Overgivelse

Ingenting tyder på at palestinerne eller deres allierte vil godta et amerikansk forslag etter at USA som eneste land i verden har slått fast at Jerusalem og de syriske Golanhøydene tilhører Israel og at deler av den okkuperte Vestbredden må forbli israelsk.

Mandag fløy Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton over den okkuperte Vestbredden i helikopter, med en smilende statsminister Benjamin Netanyahu ved sin side.

Samme dag oppfordret Israels FN-ambassadør Danny Danon i et innlegg i The New York Times palestinerne til å overgi seg.

– Overgivelse er en erkjennelse av at det vil bli mer kostbart å fortsette enn å underkaste seg, skrev Danon.