Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming

Tørkerammede jorder i Telemark i begynnelsen av august i fjor. Mange norske bønder ble sterkt berørt av tørken og de høye temperaturene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Tørkerammede jorder i Telemark i begynnelsen av august i fjor. Mange norske bønder ble sterkt berørt av tørken og de høye temperaturene. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ekstreme hetebølger ville ikke ha rammet store områder i verden samtidig i 2018 hvis ikke klimaet var i endring, ifølge forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny studie av fjorårets uvanlige varme ble nylig publisert – samtidig som hetebølger igjen er i ferd med å ramme land på den nordlige delen av kloden.

I Europa blir varmerekorder trolig slått denne uka. Nord i Spania kan temperaturen passere 42 grader, og meteorologer i Tyskland varsler varme luftstrømmer fra Sahara.

Uansett hvordan utviklingen blir videre i sommer, skal det godt gjøres å overgå situasjonen i fjor. Da rullet en bølge av hetebølger innover den nordlige halvkule i løpet av våren og sommeren.

I Norge ble den gamle temperaturrekorden for mai nærmest knust til pinneved. En lang rekke lokale og regionale rekorder ble slått i juli, og norske bønder ble hardt rammet av tørke.

Fakta om varmerekorder i 2018:

* De ble satt nye varmerekorder i en lang rekke land på den nordlige halvkule fra mai til juli i fjor.

* I Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, Canada, USA, Algerie, Oman, Russland, Georgia, Armenia og Sør-Korea ble nye lokale og regionale rekorder registrert. I Japan ble den nasjonale maksrekorden slått.

* 42,6 grader var den laveste temperaturen som ble målt i løpet av et døgn i slutten av juni i byen Quriyat i Oman. Dette var den høyeste «minimumstemperaturen» som noen gang er registrert på kloden.

* I Norge ble det satt nye varmerekorder ved over 40 målestasjoner i juli. Den nasjonale gjennomsnittsrekorden for mai ble regelrett knust.

* På Østlandet var julimåneden den varmeste som noen gang er registrert.

(Kilder: Washington Post, BBC, Verdens meteorologiorganisasjon (WMO), Meteorologisk institutt)

Aktuelt: Europa forbereder seg på 40 grader

Over hundre mistet livet

Også en rekke steder i Sverige, Finland, Tyskland, Storbritannia, Canada, USA, Algerie, Oman, Russland, Georgia, Armenia og Sør-Korea ble det satt nye varmerekorder i 2018. I Japan ble den nasjonale maksrekorden slått, og over hundre japanere mistet livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere forskere knyttet situasjonen til den globale oppvarmingen.

– Alvorlige klimaendringer utspiller seg foran øynene våre, sa professoren Rowan Sutton til The Guardian.

Rasmus Benestad ved Meteorologisk institutt sa til NTB at de mange norske rekordene ville vært svært usannsynlige i et stabilt klima.

Se video: Europa forbereder seg på hetebølge:

– Skjedde ikke før 2010

I den nye forskningsstudien bekreftes sammenhengen som Sutton, Benestad og andre vitenskapsfolk påpekte i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er så godt som sikkert at de sammenfallende hetebølgene ikke ville funnet sted uten menneskeskapte klimaendringer, skriver forskerne i studien som er publisert i tidsskriftet Earth's Future. Konklusjonen er basert på beregninger gjort med store datamodeller som simulerer utviklingen i jordas klima.

Eksepsjonell varme rammet i snitt 22 prosent av det befolkede eller oppdyrkede arealet nord for den 30. breddegrad fra mai til juli i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
En mann avkjøler seg med vann i ansiktet i Prayagraj i den indiske delstaten Uttar Pradesh. Noen steder i India ble det målt over 50 varmegrader den første uka i juni i år. I hovedstaden New Delhi ble det satt ny varmerekord for denne måneden. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP
En mann avkjøler seg med vann i ansiktet i Prayagraj i den indiske delstaten Uttar Pradesh. Noen steder i India ble det målt over 50 varmegrader den første uka i juni i år. I hovedstaden New Delhi ble det satt ny varmerekord for denne måneden. Foto: Rajesh Kumar Singh / AP

Slike hendelser inntraff aldri før 2010, påpeker forskerne. Men fortsetter temperaturen på jorda å stige, kan hetebølger à la 2018 bli helt vanlige.

De vil i gjennomsnitt oppstå hvert eneste år hvis jorda blir 1 grad varmere enn i dag, viser forskernes beregninger.

Vannkrise i indisk millionby: – Ødeleggelsene har så vidt begynt

Varme øker utslipp

Etter hvert som klimaendringene er blitt mer merkbare, er tiltak for å bekjempe problemet blitt en viktig politisk sak i mange land. Likevel fortsetter de globale klimautslippene å stige.

I fjor steg CO2-utslippene fra fossil energi med 2 prosent , ifølge oljeselskapet BP. Bare økningen dette ene året tilsvarer utslipp fra 400 millioner biler.

En av årsakene er trolig de høye temperaturene i fjor sommer. Varmen gjorde at mange mennesker brukte aircondition – noe som skapte et stort behov for strøm, som i mange land produseres med kull eller naturgass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avskoging i Brasil: Hvorfor er det så vanskelig å stanse?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Forhistoriske landsbyer dukket opp etter tørkesommeren 2018:

Ond sirkel

Også uvanlig kalde dager kan imidlertid ha bidratt til utslippsøkningen. Samtidig som gjennomsnittstemperaturen på jorda stiger, har det de siste årene vært en rekke kortere perioder med unormalt kaldt vær.

Nye satellittbilder avslører: Isbreene i Himalaya smelter dobbelt så fort som for 20 år siden

I disse periodene øker forbruket av strøm, gass og olje til oppvarming.

BP mener CO2-utslippene i fjor ble påvirket av et høyt antall dager som enten var uvanlig varme eller uvanlig kalde, ifølge avisa The Guardian.

Dette kan vise seg å være en ond sirkel, ifølge selskapets sjeføkonom Spencer Dale. Stigende klimautslipp kan føre til mer ekstreme svingninger i været, som i sin tur øker energiforbruket og utslippene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny EU-rapport: Et dystert bilde av hvordan klimaendringene kan true helsa til folk på vårt kontinent

Røde Kors: – De som er hardest rammet av fattigdom rammes også hardest av klimaendringene

Klimarapport fra Equinor: – En bærekraftig fremtid blir stadig verre å få til

Samleside: Her finner du alt om ABC Nyheters dekning av global oppvarming