Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta

Under et møte i FNs sikkerhetsråd mandag kveld ble medlemmene enige om å fordømme angrepene mot to oljetankere som har skjedd i Hormuz-stredet tidligere i juni. Foto: AP / NTB scanpix
Under et møte i FNs sikkerhetsråd mandag kveld ble medlemmene enige om å fordømme angrepene mot to oljetankere som har skjedd i Hormuz-stredet tidligere i juni. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs sikkerhetsråd ber alle aktørene rundt Persiabukta om å vise tilbakeholdenhet så ikke den spente situasjonen tilspisser seg mer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse mandag kveld maner FNs sikkerhetsråd landene som er involvert i spenningen i Persiabukta og Omanbukta til å vise tilbakeholdenhet. Rådets leder Mansour Al-Otaibi oppfordret partene i konflikten til å løse konfliktene seg imellom fredelig og gjennom dialog.

Rådet møttes mandag etter forespørsel fra USA etter at Iran i forrige uke skjøt ned en amerikansk overvåkingsdrone. Teheran mener det førerløse flyet krenket iransk luftrom, noe amerikanerne benekter.

Konflikten er blitt utløst etter at USA i fjor trakk seg fra atomavtalen Iran har med en rekke land, og innførte tunge økonomiske sanksjoner mot landet. USA mener Iran er i ferd med å kunne utvikle atomvåpen og vil forhindre dette. De har også beskyldt Iran for å beskutt to tankskip i Hormuz-stredet, men de dette benektes av Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter mandagens møte fordømmer FN angrepene på skipene og omtaler det som en reell trussel mot maritim virksomhet.

USA forberedte seg til å gå til luftangrep mot Iran etter at dronen ble skutt ned, men president Donald Trump sier han avblåste aksjonen i frykt for at for mange liv ville gå tapt, men spenningene har siden bare økt.