Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling

Talsperson for den regjerende militærjuntaen i Sudan Shamseddine Kabbashpå en pressekonferanse i presidentpalasset søndag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix
Talsperson for den regjerende militærjuntaen i Sudan Shamseddine Kabbashpå en pressekonferanse i presidentpalasset søndag. Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Militærjuntaen som styrer Sudan avviser et veikart for et sivilt ledet overgangsstyre, dagen etter at protestbevegelsen sa ja til utkastet som Etiopia står bak.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestbevegelsen i Sudan sa søndag ja til forslaget som den etiopiske utsendingen Mahmoud Dirir har ført i pennen. Veikartet går ut på at det etableres en overgangsregjering, et såkalt styringsråd, bestående av åtte sivile og sju militære medlemmer, med et roterende lederskap.

– Den etiopiske meklerens mandat var begrenset til å forberede partene på forhandlinger. Vi inngikk ingen avtale om fordeling i et styringsråd. Vi godtar ikke planen, sa Mohammed Hamdan Dagalo, leder for militærjuntaen, mandag.

Dagalo, som også går under navnet Hemedti, sa at militærjuntaen ikke motsetter seg sivil deltakelse i et framtidig overgangsråd, eller at protestbevegelsen kan danne regjering. Men det bør skje på grunnlag av nyvalg, uttalte han.

Sudans mangeårige president Omar al-Bashir ble avsatt av hæren 11. april i år etter omfattende protester. Siden har landet blitt styrt av en militærjunta. Ledere for demonstrantene og juntaens ledere har siden forhandlet om en overgangsperiode som skal føre til nyvalg.