Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter

Demonstranter i Tbilisi marsjerer ved nasjonalforsamlingen søndag kveld. Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / NTB scanpix
Demonstranter i Tbilisi marsjerer ved nasjonalforsamlingen søndag kveld. Foto: Zurab Tsertsvadze / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusener av demonstranter gikk ut i gatene i Georgias hovedstad for femte dag på rad mandag, til tross for regjeringens løfte om valgreform.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nasjonalforsamlingen skal velges fullt og helt proporsjonalt når Georgia holder valg neste år, lovet det mektige regjeringspartiet Georgisk drøm mandag.

– Georgisk drøm foreslår en omfattende politisk reform, sa partileder Bidzina Ivanisjvili.

Han sa også at partiet vurderer å droppe sperregrensen på 5 prosent.

Men etter kunngjøringen gikk demonstrantene ut i gatene på nytt, for femte dag på rad.

Mange ønsket Ivanisjvilis kunngjøring velkommen, men fremholdt at presset mot regjeringen skal fortsette inntil demonstrantenes gjenværende to krav også blir oppfylt.

Innenriksminister Giorgi Gakharia må gå av etter at demonstranter torsdag ble beskutt med gummikuler, og pågrepne demonstranter må løslates, krever landets største opposisjonsparti, Forent nasjonalbevegelse (ENM). ENM krever at det blir holdt nyvalg etter at valgreformene er på plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Protestene var i utgangspunktet rettet mot en russisk folkevalgt som holdt tale i Georgias nasjonalforsamling i forrige uke. Demonstrantene mener den nåværende regjeringen er altfor vennlig innstilt til Russland, som den tidligere Sovjet-republikken hadde en kort krig med i 2008.

Russland har reagert på uroen ved å stanse alle flyginger mellom Georgia og Russland. I tillegg varsler det russiske næringsmiddeltilsynet at det har avdekket «forringelse» i kvaliteten på georgisk vin og at kontrollen med den derfor trappes opp.