Angivelig kuppmaker drept i Etiopia

Sikkerhetsstyrker holder vakt i Addis Abeba etter kuppforsøket i Amhara i helgen. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix
Sikkerhetsstyrker holder vakt i Addis Abeba etter kuppforsøket i Amhara i helgen. Foto: Mulugeta Ayene / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Den antatte hjernen bak det mislykkede kuppet i Amhara-regionen i Etiopia, brigadegeneral Asaminew Tsige, er drept, opplyser myndighetene i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsige ble drept av etiopiske sikkerhetsstyrker i utkanten av Bahir Dar, hovedstaden i den nordlige Amhara-regionen der kuppforsøket fant sted, opplyser en talsmann for statsminister Abiy Ahmed.

Lederen for regjeringen i den autonome regionen, Ambachew Mekonnen, ble drept i lørdagens kuppforsøk, sammen med en av sine rådgivere og justisministeren i Amhara.

Noen timer senere ble Etiopias forsvarssjef Seare Mekonnen drept i hjemmet sitt i Addis Abeba av en livvakt. Også en pensjonert general ble drept i dette angrepet.

Asaminew Tsige, som var sikkerhetssjef i Amhara, ble løslatt fra fengsel i fjor etter å ha sonet nesten ti år for et kuppforsøk i 2009.

Væpnet militser

Brigadegeneralen dukket nylig opp i en Facebook-video der han oppfordret sivilbefolkningen i Amhara til å væpne seg og forberede seg på et angrep.

Analytikeren William Davison, som jobber for tenketanken International Crisis Group (ICG), tror kuppforsøket skjedde fordi Tsige «sannsynligvis» var i ferd med å bli fjernet fra sin post som sikkerhetssjef.

Ifølge Davison har brigadegeneralen aktivt jobbet for at Amhara skulle gjøre krav på områder i naboregionen Tigray, og han skal ha trent opp militser uten forsvarsledelsens velsignelse.

Reformer

Abiy Ahmed ble valgt til statsminister i Etiopia i april i fjor og har siden gjennomført en rekke reformer. Han har forsøkt å liberalisere det autoritære styret til sine forgjengere, og han har undertegnet en fredsavtale med nabolandet Eritrea.

Som ledd i reformene har en rekke offiserer i forsvaret og etterretningstjenestene fått sparken, og flere er også pågrepet.

Statsministeren var ikledd militæruniform da han selv fortalte om kuppforsøket i en TV-sendt tale natt til søndag.

– Det etiopiske folket tror ikke på å tvinge folket til stillhet, på drap eller på å påberope seg makt ved å kreve blodet til sine brødre og søstre. De aksepterer ikke totalitære regimer. Det har de vist gjennom en felles kamp, sa han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden