Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran

Utenriksminister Mike Pompeo ankom mandag Saudi-Arabia, som et ledd i USAs forsøk på bygge en internasjonal koalisjon mot Iran. Foto: AP / NTB scanpix
Utenriksminister Mike Pompeo ankom mandag Saudi-Arabia, som et ledd i USAs forsøk på bygge en internasjonal koalisjon mot Iran. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA innfører nye sanksjoner mot Iran, og utenriksminister Mike Pompeo forsøker samtidig å bygge en internasjonal koalisjon mot landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag landet Pompeo i Saudi-Arabia, en av USAs fremste allierte i regionen og et land som har lite til overs for Iran.

Den amerikanske utenriksministeren møtte først kong Salman, som omtalte Pompeo som «en kjær venn», før han hadde samtaler med landets de facto leder, kronprins Mohammed bin Salman.

Før avreisen bekreftet den amerikanske utenriksministeren at hensikten med besøket er å bygge en internasjonal koalisjon mot Iran, som han omtalte som verdens største statlige sponsor av terror.

Etter samtalene i Jeddah fortsetter den amerikanske utenriksministeren til De forente arabiske emirater, som heller neppe vil nøle med å slutte opp om en USA-ledet koalisjon.

Trump: – Stanset angrep mot Iran da jeg skjønte at mange kunne dø

Samtidig med sabelraslingen understreker Pompeo at USA er villige til å forhandle med Iran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er forberedt på å forhandle uten forhåndsbetingelser, sier han.

President Donald Trump har både truet Iran med utslettelse og varslet nye sanksjoner mot landet. Disse skal tre i kraft mandag, men det er ikke kjent hvilke straffetiltak det er snakk om.

Etter besøket i Midtøsten fortsetter Pompeo til India, før han fortsetter til Japan der han slutter seg til Trump som skal delta på G20-møtet i Osaka. Etter møtet fortsetter de to til Sør-Korea.

Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss