Mauritanias valgkommisjon: Ghazouani blir ny president

Mohamed Ould El Ghazouani avga stemme i et valglokale i Mauritanias hovedstad Nouakchott lørdag. Foto: Elhady Ould Mohamedou / AP / NTB scanpix
Mohamed Ould El Ghazouani avga stemme i et valglokale i Mauritanias hovedstad Nouakchott lørdag. Foto: Elhady Ould Mohamedou / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgkommisjonen i Mauritania sier at tidligere forsvarsminister Mohamed Ould El Ghazouani blir landets nye president, timer etter Ghazouani selv erklærte seier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er bare 20 prosent av stemmene igjen å telle, og de vil ikke endre det endelige resultatet, skal Ghazouani (62) ha sagt søndag morgen.

En kilde i landets valgkommisjon (CENI) opplyste først at Ghazouani hadde 50,56 prosents oppslutning da 80 prosent av stemmene var talt opp.

Noen timer senere sier kommisjonen at Ghazouani har fått absolutt flertall på 51,5 prosent, etter at stemmene fra 3.279 av til sammen 3.816 stemmelokaler er blitt talt opp.

62,68 prosent valgdeltakelse

På sine nettsider skriver kommisjonen at frammøtet var på 62,68 prosent av de 1,5 millioner stemmeberettigede innbyggerne i Mauritania. Innledende resultater var i utgangspunktet ventet å komme først mandag.

CENIs tall viser at Biram Ould Dah Ould Abeid gjorde de best av de fem andre kandidatene, med 18,58 prosent av stemmene. Bak ham fulgte Mohamed Ould Boubacar med 17,82 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ghazouani støttes av Mauritanias avtroppende president Abdel Aziz. I forkant av valget sa opposisjonen i landet at de fryktet valgfusk.

CENI sier det ikke har blitt meldt om uregelmessigheter.

Flere av Ghazouanis motkandidater har uttrykt bekymring over at CENI før valget sa nei til forslaget om å hente inn utenlandske valgobservatører, og de har beskrevet valgkommisjonen som partisk.

Kuppreget historie

Den tidligere franske kolonien Mauritania har vært gjennom flere militærkupp siden landet ble selvstendig i 1960 – først i 1978, og senere i 2005 og 2008. Det siste kuppet brakte Abdel Aziz til makten.

Mauritania ligger nordvest i Afrika i Sahel-regionen og omfatter deler av Sahara-ørkenen. Sahel er utsatt for tørke og klimaendringer, og væpnede islamistgrupper er aktive i flere fattige land i regionen.

Soldater fra Mauritania deltar i en regional styrke som prøver å bekjempe ytterliggående islamister i flere av landene i Sahel.