Opposisjonen frykter valgfusk i Mauritania

Presidentkandidat og tidligere forsvarsminister Mohammed Ould El Ghazouani avlegger sin stemme ved valget i Mauritania lørdag.
Foto: Elhady Ould Mohamedou / AP / NTB scanpix
Presidentkandidat og tidligere forsvarsminister Mohammed Ould El Ghazouani avlegger sin stemme ved valget i Mauritania lørdag. Foto: Elhady Ould Mohamedou / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Velgerne i Mauritania stemmer lørdag for å velge etterfølgeren til president Mohamed Ould Abdel Aziz. Opposisjonen sier de er bekymret for valgfusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Om lag 1,5 millioner av landets 4,5 millioner innbyggere får avgi sin stemme ved valget, som ser ut til å bli det første i det kuppregede landets historie der makten overføres på fredelig vis fra en president til en annen.

Den tidligere franske kolonien har vært gjennom flere militærkupp siden den ble selvstendig i 1960 – først i 1978, og senere i 2005 og 2008.

Mauritania er i dag en alliert for flere vestlige land, og ligger i Sahel-regionen, som er et arnested for islamistiske ekstremister.

Opposisjonen har på forhånd uttrykt bekymring for at valget kan føre til at landet får en svært militærvennlig regjering.

Forsvarsminister er favoritt

På forhånd har sittende president Abdel Aziz oppmuntret velgerne til å støtte hans tidligere forsvarsminister Mohammed Ould Ghazouani, som anses som favoritten.

– Landet må velge presidenten vi trenger for å ta oss videre på riktig spor, nemlig det med sikkerhet og stabilitet, sa Abdel Aziz da han avga sin stemme i hovedstaden Nouakchott lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ould Ghazouni konkurrerer mot blant annet tidligere statsminister Sidi Mohammed Ould Boubacar, opposisjonspolitiker Mohammed Ould Moloud og anti-slaveriaktivisten Biram Ould Abeid i valget.

Nei til valgobservatører

Abdel Aziz vant makten i et kupp i 2008, og ble gjenvalgt i 2009, i et valg som ble beskrevet som «uredelig» i opposisjonen. Han vant igjen i 2014, da han fikk 82 prosent av stemmene etter at opposisjonen boikottet valget.

Myndighetene har avslått en forespørsel fra opposisjonen om å hente inn utenlandske valgobservatører. Opposisjonen har siden advart mot valgfusk og anklaget landets valgkommisjon for å være partiske.

– Vi holder oss våkne, klare til å fordømme ethvert forsøk på bedrageri, sier tidligere president Boubacar.

Han legger til at han har sett «foruroligende tegn».

De innledende valgresultatene vil komme i starten av neste uke. Om ingen av kandidatene vinner klart flertall, blir det omvalg neste måned.