Kina skjerper jakten på avhoppere fra Nord-Korea

FN har grunn til å tro at Kina trapper opp jakten på nordkoreanske avhoppere og sender dem tilbake til fengsel og tortur. Bildet viser de to statslederne tidligere denne uken, da president Xi Jinping besøkte Pyongyang.
FN har grunn til å tro at Kina trapper opp jakten på nordkoreanske avhoppere og sender dem tilbake til fengsel og tortur. Bildet viser de to statslederne tidligere denne uken, da president Xi Jinping besøkte Pyongyang. Foto: ????? / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina synes å trappe opp jakten på avhoppere fra det lukkede Nord-Korea, sier en framtredende FN-tjenestemann.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Beijing samarbeider med regimet i Pyongyang om å pågripe avhoppere. De blir så sendt tilbake til hjemlandet, der de som regel blir straffet med lange fengselsopphold og tortur.

FN spesialrapportør for menneskerettigheter i Nord-Korea, Tomas Ojea Quintana, sier det ser ut til at Kina nå trapper opp jakten på avhoppere.

– Jeg får stadig flere meldinger om at nordkoreanske borgere, også barn, blir holdt i forvaring i Shenyang by i Liaoning-provinsen, sier han.

Det utarmede Nord-Korea, som like fullt er en atommakt, er beskyldt av FN for systematiske og utbredte brudd på menneskerettighetene. Overgrepene kan være voldtekter, tortur og regelrette likvideringer. FN mener også at regimet i nord driver rene fangeleirer.

Nord-Korea svarer alltid med å betegne kritikken som regimefiendtlig propaganda.