Meny

Trump: – Stanset angrep mot Iran da jeg skjønte at mange kunne dø

Iranske myndigheter har publisert video som de hevder viser den amerikanske militære dronen som de mener var i iransk luftrom. Video: Islamic Revolution Guards Corps

President Donald Trump sier at han avblåste et angrep mot Iran da han fikk vite at det kunne ta livet av 150 mennesker.

President Donald Trump sier at han avblåste et angrep mot Iran da han fikk vite at det kunne ta livet av 150 mennesker.

Presidenten legger til at dette ikke sto i forhold til tapet av en ubemannet drone.

Trump skriver på Twitter at tre ulike mål var plukket ut, men at han stanset angrepet ti minutter før målene ville ha blitt truffet.

Opplysningene om det angivelig avblåste angrepet kom i en serie med twittermeldinger fra presidentens hånd fredag morgen lokal tid.

– Jeg har ikke dårlig tid. Våre militære styrker er gjenoppbygd, nye og klare til innsats. De er langt de beste i verden. Sanksjoner biter, og flere kom i går kveld, skriver presidenten.

Trump legger til at Iran ikke vil bli tillatt å skaffe seg atomvåpen.

– Iran er et mye svakere land i dag, skriver Trump.

Iran: – Lot være å skyte ned fly med 35 ombord

Irans revolusjonsgarde sier på sin side at den torsdag avsto fra å skyte ned et fly med 35 personer bord, sier en general i Revolusjonsgarden, ifølge Reuters. Sjefen for luftfartsdivisjonen i Revolusjonsgarden, general Amir Ali Hajizadeh, sier at flyet var i følge med dronen som ble skutt ned.

Disse uttalelsene blir brakt videre av nyhetsbyrået Tasnim.

– Sammen med dronen var det i denne regionen et amerikansk fly av typen P-8 med 35 personer om bord. Dette flyet gikk også inn i vårt luftrom, og vi kunne ha skutt det ned, men vi gjorde det ikke, sier generalen.

Tiltakende konflikt

USA trakk seg i fjor fra atomavtalen som skulle hindre at Iran skaffer seg atomvåpen. Trump-administrasjonen har gjeninnført sanksjoner og utøver maksimalt press mot regimet for å få det til å endre utenrikspolitisk kurs.

Iran og USA er inne i en sirkel av stadig skjerpede tiltak, men har så langt unngått regulære, militære konfrontasjoner.

Den norske statsministeren er bekymret over utviklingen etter Irans nedskyting av en amerikansk drone, og advarer mot ytterligere opptrapping.

– Jeg oppfordrer alle aktører til å vise tilbakeholdenhet og unngå handlinger og utspill som kan bidra til ytterligere eskalering, sier statsminister Erna Solberg (H), i følge VG.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) deler statsministerens uro over den spente situasjonen i Persiabukta og Omanbukta. Uten å trekke fram noe enkelt land sier Eriksen Søreide at alle parter må være tilbakeholdende med ord og handlinger.

Tidligere fredag meldte Reuters at Iran fredag mottok en beskjed fra Trump via Oman, som advarte om et nært forestående angrep mot landet.

Meldingen ble først formidlet via Reuters offisielle Twitter-konto:

Reuters kilder uttalte seg kort tid etter at New York Times meldte at Trump hadde godkjent angrep mot Iran, men at styrkene brått ble tilbakekalt.

«I Trumps melding sa han at han var mot enhver krig mot Iran, og ønsket samtaler om ulike spørsmål. Han ga oss kort tid til å svare, men Irans umiddelbare svar var at vår øverste leder Ayatollah Ali Khamenei skal beslutte i dette spørsmålet», sier en av de anonyme tjenestemennene til Reuters.

En annen tjenestemann sier til nyhetsbyrået: «Vi gjorde det klart at lederen er mot enhver samtale, men at meldingen vil bli formidlet til ham så han kan fatte en beslutning. Vi fortalte den omanske representanten at ethvert angrep mot Iran vil få regionale og internasjonale følger».

Den amerikanske marinen hevder dette bildet viser medlemmer av den iranske revolusjonsgarden som fjerner en udetonert limpet-mine fra skroget av tanksipet M/T Kokuka Courageous. NTB Scanpix/AP.
Den amerikanske marinen hevder dette bildet viser medlemmer av den iranske revolusjonsgarden som fjerner en udetonert limpet-mine fra skroget av tanksipet M/T Kokuka Courageous. NTB Scanpix/AP.

USAs militæraksjon skal ha vært på et tidlig stadium med fly i lufta og skip i posisjon, ifølge New York Times. Blant de planlagte målene var iranske radarer og missilbatterier. Angrepene var planlagt tidlig på dagen for å minimere risikoen for iranske soldater og sivile.

Skjøt ned amerikansk drone

Hendelsen kom etter flere uker med økende spenning mellom USA og Iran etter angrep mot oljetankskip i Persiabukta og den iranske nedskytingen av en amerikansk drone torsdag. Mens iranerne hevder dronen befant seg over iransk territorium, påstår amerikanerne at dronen var i internasjonalt luftrom.

– President Trump godkjente militærangrep mot Iran til gjengjeldelse for nedskytingen av en amerikansk etterretningsdrone, men trakk godkjennelsen tilbake torsdag kveld, opplyser en ansatt i Trumps administrasjon til New York Times.

Avisa skriver at det skal ha vært intense diskusjoner mellom presidentens sikkerhetsrådgivere, lederne i Kongressen og militære ledere.

Kommentar: Hvem trekker først - Iran eller USA?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Seks oljetankskip har blitt angrepet i Persiabukta den siste drøye måneden. NTB Scanpix/AP.
Seks oljetankskip har blitt angrepet i Persiabukta den siste drøye måneden. NTB Scanpix/AP.

Flyselskap unngår luftrommet over Hormuz-stredet

Flyene til selskapet KLM vil ikke lenger fly i luftrommet over Hormuz-stredet i Midtøsten. Endringen skjer etter drone-nedskytingen torsdag.

KLMs fly vil bli omdirigert i det aktuelle området, opplyser selskapet fredag.

Den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA har også innført flyforbud for amerikanske flyselskap i deler av iransk luftrom. Grunnen er den spente situasjonen mellom Iran og USA.

Putin bekymret: – USA sier de ikke vil utelukke å bruke makt. Det ville være en katastrofe for regionen

Anklager hverandre

Både USA og Iran hevder feil begått av motparten bidro til situasjonen som førte til at en amerikansk militær drone ble skutt ned.

En talsmann for Irans utenriksdepartement, Abbas Mousavi, mener feilen besto i at dronen fløy inn i iransk luftrom.

– Vi håper at våre fiender ikke gjør slike feil igjen, sa han i et intervju med iransk kringkasting fredag.

Regjeringen i USA insisterer imidlertid på at det førerløse flyet ble skutt ned i internasjonalt luftrom.

President Donald Trump sa torsdag at han hadde vanskelig for å tro at dette ble gjort med fullt overlegg.

– Jeg vil anta at det var en general eller noen andre som gjorde en feil ved å skyte dronen ned, sa Trump under et møte med Canadas statsminister Justin Trudeau.

Begge parter er enige om at det førerløse flyet ble skutt ned av iranske styrker klokken 4.05 natt til torsdag lokal tid. Overvåkingsdronen var av typen RQ-4A Global Hawk, med et vingespenn på 35 meter, ifølge CNN. Dronen antas å ha en kostnad på nesten en milliard kroner.

Ekspert: – Den humanitære situasjonen for iranere flest stadig verre

Amerikansk ubemannet overvåkingsdrone av typen RQ-4 Global Hawk. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.
Amerikansk ubemannet overvåkingsdrone av typen RQ-4 Global Hawk. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.

Trump på Twitter etter drone-nedskytingen torsdag:

Les også:

Øvrige kilder: NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:44 Fem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Søker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40 TØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig
Siste nytt
04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:44NorgeFem personer evakuert etter jordras i Beisfjord i Narvik03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSøker etter eldre kvinne i Skien sentrum og i Hjellevannet02:40NorgeTØI: Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig
Populært