Trump: – Stanset angrep mot Iran da jeg skjønte at mange kunne dø

Iranske myndigheter har publisert video som de hevder viser den amerikanske militære dronen som de mener var i iransk luftrom. Video: Islamic Revolution Guards Corps

President Donald Trump sier at han avblåste et angrep mot Iran da han fikk vite at det kunne ta livet av 150 mennesker.

President Donald Trump sier at han avblåste et angrep mot Iran da han fikk vite at det kunne ta livet av 150 mennesker.

Presidenten legger til at dette ikke sto i forhold til tapet av en ubemannet drone.

Trump skriver på Twitter at tre ulike mål var plukket ut, men at han stanset angrepet ti minutter før målene ville ha blitt truffet.

Opplysningene om det angivelig avblåste angrepet kom i en serie med twittermeldinger fra presidentens hånd fredag morgen lokal tid.

– Jeg har ikke dårlig tid. Våre militære styrker er gjenoppbygd, nye og klare til innsats. De er langt de beste i verden. Sanksjoner biter, og flere kom i går kveld, skriver presidenten.

Trump legger til at Iran ikke vil bli tillatt å skaffe seg atomvåpen.

– Iran er et mye svakere land i dag, skriver Trump.

Iran: – Lot være å skyte ned fly med 35 ombord

Irans revolusjonsgarde sier på sin side at den torsdag avsto fra å skyte ned et fly med 35 personer bord, sier en general i Revolusjonsgarden, ifølge Reuters. Sjefen for luftfartsdivisjonen i Revolusjonsgarden, general Amir Ali Hajizadeh, sier at flyet var i følge med dronen som ble skutt ned.

Disse uttalelsene blir brakt videre av nyhetsbyrået Tasnim.

– Sammen med dronen var det i denne regionen et amerikansk fly av typen P-8 med 35 personer om bord. Dette flyet gikk også inn i vårt luftrom, og vi kunne ha skutt det ned, men vi gjorde det ikke, sier generalen.

Tiltakende konflikt

USA trakk seg i fjor fra atomavtalen som skulle hindre at Iran skaffer seg atomvåpen. Trump-administrasjonen har gjeninnført sanksjoner og utøver maksimalt press mot regimet for å få det til å endre utenrikspolitisk kurs.

Iran og USA er inne i en sirkel av stadig skjerpede tiltak, men har så langt unngått regulære, militære konfrontasjoner.

Den norske statsministeren er bekymret over utviklingen etter Irans nedskyting av en amerikansk drone, og advarer mot ytterligere opptrapping.

– Jeg oppfordrer alle aktører til å vise tilbakeholdenhet og unngå handlinger og utspill som kan bidra til ytterligere eskalering, sier statsminister Erna Solberg (H), i følge VG.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) deler statsministerens uro over den spente situasjonen i Persiabukta og Omanbukta. Uten å trekke fram noe enkelt land sier Eriksen Søreide at alle parter må være tilbakeholdende med ord og handlinger.

Tidligere fredag meldte Reuters at Iran fredag mottok en beskjed fra Trump via Oman, som advarte om et nært forestående angrep mot landet.

Meldingen ble først formidlet via Reuters offisielle Twitter-konto:

Reuters kilder uttalte seg kort tid etter at New York Times meldte at Trump hadde godkjent angrep mot Iran, men at styrkene brått ble tilbakekalt.

«I Trumps melding sa han at han var mot enhver krig mot Iran, og ønsket samtaler om ulike spørsmål. Han ga oss kort tid til å svare, men Irans umiddelbare svar var at vår øverste leder Ayatollah Ali Khamenei skal beslutte i dette spørsmålet», sier en av de anonyme tjenestemennene til Reuters.

En annen tjenestemann sier til nyhetsbyrået: «Vi gjorde det klart at lederen er mot enhver samtale, men at meldingen vil bli formidlet til ham så han kan fatte en beslutning. Vi fortalte den omanske representanten at ethvert angrep mot Iran vil få regionale og internasjonale følger».

Den amerikanske marinen hevder dette bildet viser medlemmer av den iranske revolusjonsgarden som fjerner en udetonert limpet-mine fra skroget av tanksipet M/T Kokuka Courageous. NTB Scanpix/AP.
Den amerikanske marinen hevder dette bildet viser medlemmer av den iranske revolusjonsgarden som fjerner en udetonert limpet-mine fra skroget av tanksipet M/T Kokuka Courageous. NTB Scanpix/AP.

USAs militæraksjon skal ha vært på et tidlig stadium med fly i lufta og skip i posisjon, ifølge New York Times. Blant de planlagte målene var iranske radarer og missilbatterier. Angrepene var planlagt tidlig på dagen for å minimere risikoen for iranske soldater og sivile.

Skjøt ned amerikansk drone

Hendelsen kom etter flere uker med økende spenning mellom USA og Iran etter angrep mot oljetankskip i Persiabukta og den iranske nedskytingen av en amerikansk drone torsdag. Mens iranerne hevder dronen befant seg over iransk territorium, påstår amerikanerne at dronen var i internasjonalt luftrom.

– President Trump godkjente militærangrep mot Iran til gjengjeldelse for nedskytingen av en amerikansk etterretningsdrone, men trakk godkjennelsen tilbake torsdag kveld, opplyser en ansatt i Trumps administrasjon til New York Times.

Avisa skriver at det skal ha vært intense diskusjoner mellom presidentens sikkerhetsrådgivere, lederne i Kongressen og militære ledere.

Kommentar: Hvem trekker først - Iran eller USA?

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Seks oljetankskip har blitt angrepet i Persiabukta den siste drøye måneden. NTB Scanpix/AP.
Seks oljetankskip har blitt angrepet i Persiabukta den siste drøye måneden. NTB Scanpix/AP.

Flyselskap unngår luftrommet over Hormuz-stredet

Flyene til selskapet KLM vil ikke lenger fly i luftrommet over Hormuz-stredet i Midtøsten. Endringen skjer etter drone-nedskytingen torsdag.

KLMs fly vil bli omdirigert i det aktuelle området, opplyser selskapet fredag.

Den amerikanske luftfartsmyndigheten FAA har også innført flyforbud for amerikanske flyselskap i deler av iransk luftrom. Grunnen er den spente situasjonen mellom Iran og USA.

Putin bekymret: – USA sier de ikke vil utelukke å bruke makt. Det ville være en katastrofe for regionen

Anklager hverandre

Både USA og Iran hevder feil begått av motparten bidro til situasjonen som førte til at en amerikansk militær drone ble skutt ned.

En talsmann for Irans utenriksdepartement, Abbas Mousavi, mener feilen besto i at dronen fløy inn i iransk luftrom.

– Vi håper at våre fiender ikke gjør slike feil igjen, sa han i et intervju med iransk kringkasting fredag.

Regjeringen i USA insisterer imidlertid på at det førerløse flyet ble skutt ned i internasjonalt luftrom.

President Donald Trump sa torsdag at han hadde vanskelig for å tro at dette ble gjort med fullt overlegg.

– Jeg vil anta at det var en general eller noen andre som gjorde en feil ved å skyte dronen ned, sa Trump under et møte med Canadas statsminister Justin Trudeau.

Begge parter er enige om at det førerløse flyet ble skutt ned av iranske styrker klokken 4.05 natt til torsdag lokal tid. Overvåkingsdronen var av typen RQ-4A Global Hawk, med et vingespenn på 35 meter, ifølge CNN. Dronen antas å ha en kostnad på nesten en milliard kroner.

Ekspert: – Den humanitære situasjonen for iranere flest stadig verre

Amerikansk ubemannet overvåkingsdrone av typen RQ-4 Global Hawk. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.
Amerikansk ubemannet overvåkingsdrone av typen RQ-4 Global Hawk. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix/AFP.

Trump på Twitter etter drone-nedskytingen torsdag:

Les også:

Øvrige kilder: NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:42 Brasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12 Mann påført alvorlige brannskader i Skien00:55 To menn skutt i Uppsala i Sverige00:31 Boeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59 Mann knivstukket i Oslo sentrum23:46 Burrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30 Benzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19 Ett av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18 Stefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12 Martin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05 Ronaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45 Drammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16 15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38 USA har utvist kinesiske diplomater21:33 Dette hendte i verden i 201921:20 Martin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56 Erdogan truer med å stenge sentral flybase20:13 TV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06 De Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02 Ny smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51 Lindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25 Johnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07 Midtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49 Vlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15 18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48 Oppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40 Vertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34 Amalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44 Simen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32 Premieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08 Vy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07 Simen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03 Thingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32 Solberg skuffet etter klimamøtet15:18 Søskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13 Dansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05 Kinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54 Birkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38 Bryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33 Norske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22 Nederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22 Tiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22 Guterres: Jeg er skuffet14:12 Elvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10 Ingen jubel etter FNs klimakonferanse13:34 Russisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32 Kristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00 Tiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30 Hotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29 Tiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16 Gjetere drept i Nigeria12:14 Johaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09 Total norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57 Barn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57 Kvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36 Therese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30 – Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58 VM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57 Hodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53 Corbyn beklager valgnederlaget10:37 Ingen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36 Opptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30 Hit reiser nordmenn i jula10:12 Minst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23 Avis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21 Solid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16 Jul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14 Mor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00 Bygger Nordens største solpark ved Legoland08:47 Nesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36 Politiet: Vær snille med hverandre08:28 Fem drept i indisk uro08:13 Danmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33 Medier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05 Go-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45 Dødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26 Ny australsk by rammes av skogbranner06:03 Kina dropper toll på amerikanske varer05:50 Dette skjedde i natt05:30 Dette skjedde i natt05:04 – Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46 50 døde funnet i hus i Mexico04:42 Bolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08 Voldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58 Karneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44 Fortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11 Ulykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09 Politiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26 Hovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07 Thorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00 Greta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11 To døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35 Tankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05 2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53 Hevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28 Mann drept under ran på restaurant i Sverige19:37 Mann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41 Har kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22 Ødegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp
Siste nytt
01:42VerdenBrasils Bolsonaro langer ut mot klimakonferanse01:12NorgeMann påført alvorlige brannskader i Skien00:55VerdenTo menn skutt i Uppsala i Sverige00:31VerdenBoeing vurderer kutt eller stopp i produksjonen av 737 MAX23:59NorgeMann knivstukket i Oslo sentrum23:46SportBurrow vant Heisman-trofeet med rekordmargin23:30SportBenzema-mål etter Courtois-nikk berget tabelltoppen for Real Madrid23:19NorgeEtt av tre Babcock-fly med værrestriksjoner settes inn i tjeneste mandag23:18SportStefan Strandberg klar for italiensk Serie B23:12SportMartin Ødegaard slår tilbake mot kritikk og avviser boikott23:05SportRonaldo-dobbel sendte Juventus i rygg på Inter22:45NorgeDrammen: Etterlyser «Postmann Pat-bil» etter påkjørsel22:16Norge15-åring dømt for å ha filmet og delt sexvideo21:38VerdenUSA har utvist kinesiske diplomater21:33VerdenDette hendte i verden i 201921:20SportMartin Ødegaard slår tilbake mot VG: – Dere publiserer stjålne, private dokumenter20:56VerdenErdogan truer med å stenge sentral flybase20:13NorgeTV 2-måling: Nesten to av tre nordmenn vil hindre trygdeeksport20:06SportDe Bruyne storspilte da Manchester City utklasset Arsenal20:02SportNy smell for «slagsekken» Gladbach, serieledelsen glapp19:51SportLindvik på pallen da Markeng ble skadd19:25VerdenJohnson til angrep på BBC – truer med å avkriminalisere lisenssnylting19:07SportMidtsjø-assist da AZ Alkmaar slo Ajax i toppkampen18:49SportVlhová vant da Shiffrin tok seg fri18:15Sport18-åring berget poeng for Solskjær og Manchester United mot Everton17:48NorgeOppryddingsarbeidet på E18 i rute – Vegvesenet avviser at sikkerhet ble nedprioritert17:40SportVertonghen løftet Tottenham forbi Manchester United17:34SportAmalie Eikeland scoret sitt første superligamål for Reading16:44SportSimen Hegstad Krüger til topps i Davos16:32ReisePremieretur for Go-Ahead og regjeringens jernbanereform – Dale lover bedre togtilbud16:08ReiseVy innstiller 104 avganger på Østfoldbanen16:07SportSimen Hegstad Krüger vant 15 kilometer fri teknikk i Davos16:03SportThingnes Bø sikret norsk stafettseier etter vanvittig opphenting15:32VerdenSolberg skuffet etter klimamøtet15:18VerdenSøskenpar funnet forlatt i Aarhus15:13VerdenDansk minister: Dypt utilfredsstillende avtale15:05SportKinesisk statskanal fjernet Arsenals kamp mot City fra sendeskjemaet etter Özil-kritikk14:54SportBirkeland med nok en seier i IBU-cupen14:38NorgeBryne mintes den drepte Sigbjørn Sveli14:33VerdenNorske veteraner inn for å rydde opp etter australske skogbranner14:22SportNederland tok sitt første VM-gull i finaledrama mot Spania14:22SportTiger Woods gråt av glede etter USAs seier i Presidents Cup14:22VerdenGuterres: Jeg er skuffet14:12VerdenElvestuen lettet over resultatet i Madrid14:10VerdenIngen jubel etter FNs klimakonferanse13:34SportRussisk mareritt for Solberg: Nesten alle skudd gikk inn13:32SportKristoffersen kjørte seg opp 23 plasser med kanonomgang i Val d'Isere13:00SportTiril Eckhoff med 20 treff og suveren seier i Hochfilzen12:30PengerHotelleier Petter Stordalen får skattesmell på 161 millioner12:29SportTiril Eckhoff vant jaktstarten i Hochfilzen med feilfri skyting12:16VerdenGjetere drept i Nigeria12:14SportJohaug ustoppelig i Davos – tok sin fjerde strake seier12:09SportTotal norsk langrennsdominans i Vuokatti11:57VerdenBarn omkom i kraftig jordskjelv på Filippinene11:57NorgeKvinne omkom i utforkjøring i Troms11:54SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2811:36SportTherese Johaug var overlegen da hun vant 10 km fri teknikk søndag11:30Penger– Trump har fjernet hykleriet rundt frihandel. Alle har jo jukset10:58SportVM-tanken tom for Norge, Russland best i bronsekampen med 33-2810:57VerdenHodeidas innbyggere lever fortsatt i frykt10:53VerdenCorbyn beklager valgnederlaget10:37NorgeIngen skadd i stort steinras i Kvinesdal10:36SportOpptur for Pedersen og Lorentzen i Japan10:30NorgeHit reiser nordmenn i jula10:12VerdenMinst 14 omkom i bussulykke i Nepal09:23SportAvis: – Blir vanskelig for Zidane å ikke hente hjem Ødegaard etter denne sesongen09:21SportSolid hjemmeseier for Zuccarello og Minnesota Wild09:16Helse og livsstilJul i Bredtveit fengsel: – Det jeg ønsker meg mest er å være med barna mine09:14NorgeMor dømt som hallik for sin egen datter i Bergen09:00VerdenBygger Nordens største solpark ved Legoland08:47Helse og livsstilNesten fire av ti nordmenn sier de kaster for mye mat i jula08:36NorgePolitiet: Vær snille med hverandre08:28VerdenFem drept i indisk uro08:13VerdenDanmark på den grønne, glitrende juletre-toppen07:33VerdenMedier: Demokraten Jeff Van Drew vil skifte parti07:05NorgeGo-Ahead klar for oppstart – lover å gjøre alt de kan for å få folk hjem til jul06:45VerdenDødstallet etter vulkanutbruddet på New Zealand stiger06:26VerdenNy australsk by rammes av skogbranner06:03VerdenKina dropper toll på amerikanske varer05:50NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeDette skjedde i natt05:04Verden– Jeg ville se fugleunger. Jeg føler meg forrådt04:46Verden50 døde funnet i hus i Mexico04:42VerdenBolivia vil utstede arrestordre på Morales04:08VerdenVoldsomme demonstrasjoner i Beirut03:58VerdenKarneval i Belgia fjernes fra UNESCOs verdensarvliste02:44VerdenFortsatt ingen enighet på klimakonferansen i Madrid02:11VerdenUlykkesflyet i Chile hadde problemer også i 201602:09NorgePolitiet stanset ruset drosjetyv i Nittedal23:26SportHovland og Wolff klatret, men er langt bak i Florida23:07SportThorsby bidro til derbyseier for Sampdoria23:00VerdenGreta Thunberg etter voldsanklager: – Beklager22:11VerdenTo døde og tusenvis strømløse etter ekstremvær i Frankrike21:35NorgeTankbilvelt i Sogn og Fjordane - luftambulanse til stedet21:05Norge2019: Trygdeskandale, bompengebråk og klimastreik20:53VerdenHevder Mossad bidro til terrorpågripelser i Danmark20:28VerdenMann drept under ran på restaurant i Sverige19:37NorgeMann sovnet med sykkellås rundt halsen – måtte fjernes med vinkelkutter18:41VerdenHar kartlagt hundrevis av skipsvrak rundt Island18:22SportØdegaard og Real Sociedad tok poeng mot Barcelona i festlig kamp
Populært