United Airlines stanser flyginger over Irans luftrom

Det amerikanske flyselskapet United Airlines stanser sine flyginger mellom Newark og Mumbai som følge av at de ikke vil fly over iransk luftrom. Foto: Julio Cortez/ AP /NTB scanpix
Det amerikanske flyselskapet United Airlines stanser sine flyginger mellom Newark og Mumbai som følge av at de ikke vil fly over iransk luftrom. Foto: Julio Cortez/ AP /NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske flyselskapet United Airlines stanser sine flyginger mellom Newark og Mumbai som følge av at de ikke vil fly over iransk luftrom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flyselskapet meldte om beslutningen natt til fredag på sine nettsider, melder nyhetsbyrået Reuters. Dette skjer etter at iranske styrker skjøt ned en amerikansk drone natt til torsdag og at den allerede spente situasjonen mellom Iran og USA har tilspisset seg.

– Gitt de siste hendelsene i Iran har vi grundig vurdert sikkerheten ved vår India-rute som går gjennom iransk luftrom, og vi har besluttet å suspendere denne, skriver United i en begrunnelse.

Allerede i mai oppfordret det amerikanske luftfartstilsynet FAA flyselskaper til å utvise forsiktighet når de flyr over Iran eller i luftrommet rundt Persiabukta og Omanbukta. Dette ble begrunnet med den økte militære aktiviteten og den politiske spenningen i området.

– Selv om Iran sannsynligvis ikke har til hensikt å gå etter sivile fly, så utgjør tilstedeværelsen av flere langtrekkende, avanserte våpen, som kan mot brukes fly, en risiko, skrev FAA i sin tilråding.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Strid om drone

Den iranske Revolusjonsgarden opplyste torsdag morgen å ha skutt ned en amerikansk overvåkingsdrone i iransk luftrom. Slike droner kan fly opp til 60.000 fot, som tilsvarer 18.300 meters høyde. Trafikkdata viser at dronen fløy svært nær kommersiell lufttrafikk da den ble skutt ned, viser sikkerhetsorganisasjonen OPSGROUP.

Nedskytingen skjedde like ved det strategisk viktige Hormuzstredet. Det trange stredet forbinder Omanbukta med Persiabukta. Iran ligger rett nord for sundet. Om lag 20 prosent av verdens råolje går med tankskip gjennom stredet, ifølge Wikipedia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske forsvaret sier dronen ble skutt ned i internasjonalt luftrom. USAs president Donald Trump reaksjon på nedskytingen torsdag var at Iran må ha begått en feil.

– Jeg synes det er vanskelig å tro at det var med vilje, sa Trump i en kommentar fra Det hvite hus. – Jeg har en følelse av at det var en feil begått av noen som ikke burde gjort det, fortsetter presidenten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klage til FN

Senere torsdag, da Trump i møte med pressen fikk spørsmål om USA er i ferd med å forberede seg på en krig med Iran, svarte han: «Det vil dere snart finne ut»

Iran sier de vil bringe dronehendelsen inn for FN. Landet er helt bestemt på at den amerikanske dronen som ble skutt ned, krenket iransk luftrom.

– Vi vil bringe denne aggressive handlingen inn for FN og vise at USA lyver om internasjonalt luftrom, tvitret Irans utenriksminister Javad Zarif.