Vil dømme Polen for diskriminering av dommere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generaladvokat Evgeni Tanchev ber EU-domstolen fastslå at endringer i pensjonsordningen for polske dommere er ulovlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen senket for to år siden pensjonsalderen for dommere til 60 år for kvinner og 65 år for menn. Tidligere var aldersgrensen 67 år, uansett kjønn. Samtidig har justisministeren fått myndighet til å la dommere fortsette i jobben etter at de har oppnådd pensjonsalder. EU-kommisjonen mener loven både er diskriminerende og at justisministerens fullmakter rokker ved domstolenes uavhengighet.

Generaladvokat Tanchev, som er en av EU-domstolens øverste juridiske rådgivere, konkluderer med at endringen er et brudd på EUs lover, og at Polen ikke oppfyller forpliktelsene sine. Han uttrykker særlig bekymring for at justisministerens fullmakter åpner for å avsette enkeltdommere i strid med maktfordelingsprinsippet og rettsvesenets uavhengighet.

Tanchev mener også at ulik aldersgrense for menn og kvinner er lovstridig. Polen har argumentert med at dette er lovlig diskriminering for å hjelpe kvinner inn i yrket, mens generaladvokaten påpeker at pensjonerte dommere ikke lenger kan anses for å være i yrket.

Tanchevs anbefaling er ikke bindende, men EU-domstolen pleier å følge anbefalingene fra generaladvokatene.