Fire personer siktet for MH17-nedskytingen i 2014

MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli 2014 nær opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Alle 298 om bord mistet livet.
MH17 var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur da det styrtet 17. juli 2014 nær opprørskontrollerte Donetsk i Øst-Ukraina. Alle 298 om bord mistet livet. Foto: å© Michael Kooren / Reuters / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale gruppen som etterforsker nedskytingen av Malaysia Airlines-flyet i Ukraina, har siktet fire personer for nedskytningen av flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det opplyste lederen for gruppen Wilbert Paulissen på en pressekonferanse i Nederland onsdag.

Det er de tre russiske borgerne Igor Girkin, Sergej Dubinskij og Oleg Pulativ, samt den ukrainske statsborgeren Leonid Khartjenko, som er siktet. De fire er etterlyst over hele verden, og siktet for å ha fraktet en BUK-rakett fra Russland til Øst-Ukraina.

To av russerne er tilknyttet russisk militær etterretning, ifølge etterforskerne. Den siste har tidligere vært oberst i den russiske etterretningstjenesten (FSB), og var leder i de russiskstøttede styrkene i Øst-Ukraina da flyet ble skutt ned.

– Jeg kan bare si at det ikke var opprørere i Ukraina, som skjøt ned Boeing-flyet, sier Igor Girkin til det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Reaksjon: Russland kritiserer MH17-etterforskning

Ber ikke om utlevering

Ifølge etterforskerne var den opprinnelige planen å «skyte ned et militærfly». De sier videre at de har funnet at det var en direkte kommandolinje mellom ukrainske opprørere og Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterforskerne opplyser at de ikke vil be Russland og Ukraina om å utlevere de fire som er siktet for nedskytingen, på grunn av at lovgivningen i landene ikke tillater det.

– På kort sikt vil vi be Russland om å overlevere stevningene til de siktede som oppholder seg i landet, sier aktor Fred Westerbeke.

Russland har tidligere nektet for å ha vært innblandet i nedskytningen, og har hevdet raketten kan ha blitt skutt opp av ukrainske styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Russland nekter for støtte til separatister i Øst-Ukraina

298 omkom

Tidligere har etterforskerne sagt at de mener flyet ble skutt ned med en russiskprodusert BUK-rakett av typen 9M83 fra Russlands 53. luftvernbrigade, stasjonert i Kursk i Russland.

Boeing 777-flyet som var på vei fra Amsterdam til Malaysia, ble skutt ned 17. juli 2014. Alle de 298 om bord ble drept i nedskytningen, de fleste av dem var nederlendere.

Etterforskningsgruppen ledes av nederlandske myndigheter og har også malaysiske, australske, belgiske og ukrainske representanter. I tillegg til fysiske bevis, har gruppen også gått gjennom bilder, filmopptak og vitneforklaringer.

I 2018: Russland mener Nederland ikke har kommet med beviser for MH17-påstander