Meny

Analyser av 31 000 år gamle melketenner fra Sibir:

Danske forskere fant «nytt» folkeslag

Se video.

– En avgjørende brikke i puslespillet om de første amerikanerne.

I det nordøstlige Sibir, like ved elven Jana, ligger restene etter en om lag 31 000 år gammel leir.

Arkeologer har vært interessert i leiren lenge, og siden 2001 har de gjort flere oppsiktsvekkende funn – blant annet redskaper laget av horn fra neshorn og støttenner fra mammut.

Da forskere først oppdaget leiren, trodde de ikke at det fantes mennesker så langt mot nord tidligere enn for 12 000–13 000 år siden.

Derfor har forskere lenge forsøkt å finne menneskelig DNA i Jana-leiren, og det har de nå klart.

– Et funn som endrer menneskets historie

31 000 år gamle melketenner fra to barn viser at mennesket slo seg ned i Sibir flere ganger, lenge før tidligere anslag.

– Det er et funn som endrer menneskets historie. Og jana-folket, som var helt ukjent, er ikke forfedre til verken dagens befolkning i Sibir eller indianerne i Amerika, sier Eske Willerslev, som ledet arbeidet med studien.

– Jana-folket representerer en veldig gammel gruppe mennesker som levde for om lag 38 000 år siden – omtrent samtidig med at europeere og asiater delte seg, forklarer Willerslev, som er professor ved Københavns Universitet.

Oppdagelsen er beskrevet i en ny studie i tidsskriftet Nature, der forskerne beskriver gener fra i alt 34 funn.

Les også: Spør en forsker: Hvorfor var vikingene så overlegne i kamp?

Kulden beskyttet melketenner

Melktennene har blitt funnet av den russiske professoren Vladimir Pitulko fra Det russiske vitenskapsakademiet. Han sendte tennene til gensekvensering ved Københavns Universitet.

Forskerne fikk tillatelse til å pulverisere tennene, slik at de kunne utvinne DNA og sortere ut spor fra bakterier og sopp.

– Normalt utvinner man DNA fra roten av tenner, men de hadde knekt av disse melketennene, så vi hadde bare kronen. Vi var usikre på om vi ville finne nok DNA, men kulden sørger for fantastisk preservering, sier Willerslev.

Stammer fra europeere og asiater

Det var bare kronen igjen av de to eldgamle melketennene. Likevel klarte forskergruppen å hente ut DNA. Foto: (Foto: Vladimir Pitulko/Sikora et al.) / forskning.no
Det var bare kronen igjen av de to eldgamle melketennene. Likevel klarte forskergruppen å hente ut DNA. Foto: (Foto: Vladimir Pitulko/Sikora et al.) / forskning.no

Da de danske forskerne undersøkte genomet, viste det seg å være veldig forskjellig fra andre funn fra Sibir. Det var et folkeferd som var mye eldre og veldig ulike andre mennesker i området.

– Det er de eldste menneskene vi har funnet her. Vi har ikke sett dem før nå fordi de har dødd ut og ikke har etterlatt seg mange spor i DNA hos de som bor her nå, sier Willerslev.

Det «nye» folket fra Jana-leiren har fått det vitenskapelige navnet Ancient North Siberians, og de representerer verken europeere eller asiater, men oppsto som en selvstendig befolkningsgruppe for 38 000 år siden.

Det er vanskelig å si hvordan de så ut, store deler av DNA-et har ikke overlevd, sier Willerslev.

– De har nok sett ut som en blanding mellom europeere og asiater. Dem som ligner dem mest i dag, er nok amerikanske urfolk, sier han.

Les også: – Vikinger kjempet ikke bak murer av skjold

Tre folk inntok landet mellom Sibir og Amerika

Men Jana-folket var ikke de eneste tidlige menneskene i Sibir.

Men hvorfor akkurat Sibir?

Når man tenker på det nordlige Sibir i dag, så er det vanskelig å forestille seg at det var et av de stedene folk ville bosette seg.

Likevel ser det ut til at mennesket ankom Sibir nesten samtidig med Europa og Asia.

– Det er kaldt, men det har vært like ettertraktet som alle mulige andre steder, og det viser jo at historien er mye mer kompleks enn man har trodd, sier Eske Willerslev.

Han legger til at det har vært et rikt dyreliv her.

– Sibir var ikke like øde som det er i dag. Det var massevis av store dyr som neshorn, mammut og hest, men også farlige dyr som løver og hyener, sier han.

Mikkel Heide Schierup påpeker også at folk relativt raskt har kunnet vandre til Sibir.

– Det virker som lange avstander, men hvis du bare går én kilometer om dagen, så tar det bare 30 år å flytte seg 11 000 kilometer, og 30 år er ikke så mye for en hel befolkning.

(Kilde: forskning.no)

– Den neste innvandringsbølgen kommer for omkring 20 000 år siden, da paleo-sibirerne kommer. Jana-folket blandes med disse og forsvinner. Vi vet ikke om det skyldes krig, konkurranse om mat, eller om de bare slukes av overbefolkning, sier Willerslev.

Paleosibirernes DNA er en blanding av østasiater og janafolk, og tsjukterne, som i dag holder til like ved Beringstredet.

Amerikanske urfolk stammer derimot fra en gruppe som er beslektet med paleosibirerne, og som blandet seg med en annen gruppe, Mal'ta, som igjen var i slekt med Jana-folket.

Sist, men ikke minst, kommer en befolkningsgruppe ved navn «neosibirere» til området for omkring 10 000 år siden, og de erstatter paleosibirerne.

– Det er østasiater, nært beslektet med kinesere og koreanere. De blander seg litt med paleosibirerne, men i de fleste tilfellene fortrenger de dem.

Les også: Vikingene tålte ikke fornærmelser

Forklarer relasjonen til indianerne

Leiren Jana Rhs er oppkalt etter neshornet, da forskere blant annet har funnet redskaper laget av horn fra neshorn og støttenner fra mammuter i nærheten. Foto: (Foto: Vladimir Pitulko) / forskning.no
Leiren Jana Rhs er oppkalt etter neshornet, da forskere blant annet har funnet redskaper laget av horn fra neshorn og støttenner fra mammuter i nærheten. Foto: (Foto: Vladimir Pitulko) / forskning.no

For Eske Willerslev, som da han var ung ledet en rekke ekspedisjoner til det nordøstlige Sibir, der han blant annet levde som pelsjeger, er den nye studien en drøm som går i oppfyllelse.

– Siden jeg som ung reiste rundt i villmarken i Sibir, har jeg undret meg over hvor de innfødte jeg møtte, kom fra, og hva relasjonen til amerikanske urfolk var, sier han.

Men det er ikke bare et personlig spørsmål.

– Vitenskapelig har spørsmålet forblitt et mysterium, for genetiske studier viser at dagens sibirere stammer fra begivenheter som ikke er mer enn 10 000 år gamle, mens arkeologien forteller oss at det har vært mennesker her i mer enn 30 000 år. Det er den kontroversen vi nå kan gi svar på, sier han.

Den beste tilgjengelige forklaringen

Når man hører hele fortellingen, fristes man til å spørre: «hvordan vet du det?». Men forskergruppens forklaring er ikke bare trukket opp av en hatt – eller ut av en tann.

I den nye studien har de nemlig gensekvensert 34 funn fra Sibir. De eldste er 31 000 år gamle, de yngste er 600 år gamle.

De har også sett på klimamodeller for å sannsynliggjøre hvordan befolkningene har beveget seg.

– Til slutt har vi valgt den modellen som passer best til dataene. Det er den mest sannsynlige forklaringen ut fra funnene vi har til rådighet i dag, sier han.

Les også: Hvorfor dro vikingene ut på tokt?

Professor: De har god evidens

Her ligger leiren Jana Rhs (Rhinoceros Horn Site), der melketennene ble funnet. Foto: (Foto: Google Maps) / forskning.no
Her ligger leiren Jana Rhs (Rhinoceros Horn Site), der melketennene ble funnet. Foto: (Foto: Google Maps) / forskning.no

Mikkel Heide Schierup, som er professor ved Center for Bioinformatik ved Aarhus Universitet, er overbevist.

– De har god evidens for at disse tre folkeferdene har erstattet hverandre, og det er med på å løse noen av de mysteriene om de første amerikanerne. Det er konsistent med tidligere forskning, sier han.

Schierup forteller at studien er en påminnelse om at vi på ingen måte er ferdige med å forske på fortiden.

– De som lever i Sibir i dag, har ikke mye til felles med de som bodde her tidligere. Det viser igjen hvordan befolkninger har erstattet hverandre, og at man ikke kan finne ut hele historien ved å undersøke DNA-et til nålevende mennesker. Det finnes sikkert massevis av andre gamle prøver der ute som kan gi oss mer kunnskap, sier han.

Referanse:

M. Sikora mfl: «The population history of northeastern Siberia since the Pleistocene.» Nature, 2019. DOI: 10.1038/s41586-019-1279-z Sammendrag

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

(Artikkelen er først publisert av forskning.no)

Jana-leiren graves ut. På oppsatsen ligger de samlede funnene og gjenstandene. Foto: (Foto: Vladimir Pitulko) / forskning.no
Jana-leiren graves ut. På oppsatsen ligger de samlede funnene og gjenstandene. Foto: (Foto: Vladimir Pitulko) / forskning.no
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:34 Norge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24 EUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15 Trump ber kritikere forlate USA20:05 Hund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04 Jeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40 Tekniske problemer stanset Indias månelanding19:39 Hamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35 Gutt (15) knivstukket på Holmlia i Oslo19:35 SAS-pilot tatt med promille18:39 Ytterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05 Amerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55 Van Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22 Klart for å koble hjerne og datamaskin?17:19 FN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17 Delvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14 Iran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59 Konfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12 Her reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11 Ukraina vil tvangskastrere pedofile15:55 Trump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52 Gay Pride i dyreriket15:46 15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45 Bygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20 Mann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12 MC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02 Stine Hovland klar for AC Milan14:48 Dansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42 Bollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31 Krekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22 Havarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16 Påtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13 Populært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02 Trump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43 Historisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28 Sander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24 Inflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23 Varmt, grått og fuktig vær i vente13:08 Tyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05 Drapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50 Odd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46 Sjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40 Norske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37 Politiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32 Russisk forsker pågrepet for forræderi12:31 Medier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19 Casillas blir del av Portos klubbapparat12:17 Filippinene slår alarm om denguefeber12:05 Driftsunderskudd i Systembolaget11:42 Norge med milliongave til FNs skattearbeid11:40 Kina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32 Ekspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25 Forskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07 Granatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00 CAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42 Rogalending ble europamester i brettseiling10:40 To svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37 Kvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33 Haiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23 Novak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09 Flere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49 Regjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40 Domstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39 Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22 282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08 Flest bobileiere i distriktene09:06 26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46 Norske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44 Barn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41 Strid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34 Nationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11 Nille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51 To dårlige innspill ødela for Hovland07:50 Stadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41 Elleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31 Pro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30 Ruud faller på tennisrankingen07:07 Mann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41 Supertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12 To til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10 FNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54 Irans president rede til samtaler med USA05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt04:54 Kinesisk økonomi vokser saktere04:36 Demonstrasjon i Moskva04:12 Vegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54 Kraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20 – Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31 Kontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21 Åtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59 Kallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42 Fortsatt bekymring for flom etter Barry01:24 India stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59 Slagsmål med kniv og hammer i Horten00:43 Arkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15 Første tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01 Buss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32 Mahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41 Politiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39 Griezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd
Siste nytt
20:34SportNorge rotet bort seieren i åpningskampen i G19-EM20:24VerdenEUs utenriksministre vil ikke si at Iran har brutt atomavtalen20:15VerdenTrump ber kritikere forlate USA20:05VerdenHund jaget bjørn ut av hage: – Holder barna trygge20:04NorgeJeg skal stå imot de som drar rasismekortet19:40VerdenTekniske problemer stanset Indias månelanding19:39VerdenHamas-topp fordømmes for oppfordring til drap på jøder19:35NorgeGutt (15) knivstukket på Holmlia i Oslo19:35NorgeSAS-pilot tatt med promille18:39NorgeYtterligere tiltak etter mædi-smitte hos sau18:05SportAmerikansk bokselegende påkjørt og drept17:55SportVan Aert vant dramatisk Tour de France-etappe17:22Helse og livsstilKlart for å koble hjerne og datamaskin?17:19VerdenFN: 822 millioner mennesker sulter på grunn av klimaendringer og konflikter17:17NorgeDelvis måneformørkelse synlig fra tirsdag kveld17:14VerdenIran rasler med at landet kan trappe opp sitt atomprogram16:59VerdenKonfiskerte kampklart missil fra høyreekstremister i Italia16:12VerdenHer reddes de fra «verdens mest håpløse sted»16:11VerdenUkraina vil tvangskastrere pedofile15:55VerdenTrump vil fjerne adgang til asyl for mellomamerikanere på grensa til Mexico15:52VerdenGay Pride i dyreriket15:46Sport15-årig tennissensasjon klatrer 172 plasser etter Wimbledon-eventyr15:45NorgeBygning ved Nord universitet ble evakuert etter giftig lekkasje15:20NorgeMann tiltalt for bankbedragerier for over 100 millioner kroner15:12NorgeMC-fører døde i trafikkulykke i Vest-Agder15:02SportStine Hovland klar for AC Milan14:48SportDansk fotballspiller meldte overgang – utsatt for brannstiftelse14:42PolitikkBollestad om AAP: – Noe må vi ofre14:31VerdenKrekars advokat fyrer løs mot Italia etter terrordom14:22VerdenHavarikommisjonen bekrefter at del av en vinge brakk av i flystyrten i Umeå14:16VerdenPåtroppende leder for EU-kommisjonen gir mange løfter14:13NorgePopulært blant ungdommer å ha fiske som sommerjobb14:02VerdenTrump høster massiv kritikk for utfall mot kongresskvinner13:43SportHistorisk mange billettsøknader til fotball-EM13:28SportSander Berge takket nei til Premier League-klubb13:24VerdenInflasjonen når 175 prosent i Zimbabwe13:23NorgeVarmt, grått og fuktig vær i vente13:08VerdenTyrkia markerer treårsdagen for kuppforsøk13:05NorgeDrapsdømt sjubarnsmor bytter forsvarer12:50SportOdd-supporter utestenges etter flaskekasting12:46SportSjakkmiljøet starter kronerulling etter nei til millionavtale12:40NorgeNorske bedrifter kan løse medisinmangel med egenproduksjon12:37NorgePolitiet frigir navn på brannmann som døde i utforkjøring i Kvinesdal12:32VerdenRussisk forsker pågrepet for forræderi12:31SportMedier: Neymar møtte omsider på PSGs treningsfelt12:19SportCasillas blir del av Portos klubbapparat12:17VerdenFilippinene slår alarm om denguefeber12:05VerdenDriftsunderskudd i Systembolaget11:42NorgeNorge med milliongave til FNs skattearbeid11:40VerdenKina truer med sanksjoner etter amerikansk våpensalg til Taiwan11:32SportEkspert tror Ødegaard kan få mye spilletid: – Både filosofi og liga passer ham godt11:25VerdenForskere: Vitamin- og kosttilskudd forlenger ikke livet11:07PolitikkGranatangrep mot ukrainsk TV-stasjon som viste Oliver Stone-film11:00SportCAS skal bestemme hvordan mesterligafinale skal avgjøres etter VAR-kluss10:42SportRogalending ble europamester i brettseiling10:40NorgeTo svindelsiktede menn må møte Nav i retten for andre gang10:37NorgeKvinne døde etter uforsvarlig sykehusdrift i Hammerfest10:33VerdenHaiene i Middelhavet trues av utryddelse10:23SportNovak Djokovic avgjorde Wimbledon-finalen etter historisk tiebreak mot Roger Federer10:09NorgeFlere jordbærselgere hadde ikke noe sted å gå på do09:49NorgeRegjeringen vil ta fingeravtrykk av alle som søker oppholdstillatelse09:40VerdenDomstol i Guatemala stanser migrantavtale med USA09:39NorgeFlyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp09:22Sport282 pågrepet i Frankrike etter Algerie-seier09:08NorgeFlest bobileiere i distriktene09:06Norge26 personer alvorlig syke av flåttvirus i fjor08:46NorgeNorske bedrifter betaler heller løsepenger enn å investere i IT-sikkerhet08:44VerdenBarn tjuvlånte bil og la ut på 1.000 km lang kjøretur08:41NorgeStrid om vindkraft mellom Sametinget og kommune08:34NorgeNationaltheatret togstasjon åpnet igjen etter røykutvikling08:11NorgeNille har tapt 700 millioner kroner på to år07:51SportTo dårlige innspill ødela for Hovland07:50VerdenStadig flere sivile ofre i Dutertes krig mot narkotika07:41NorgeElleve personer evakuert etter brann i tomannsbolig i Drammen07:31VerdenPro-kinesisk ordfører blir opposisjonens kandidat på Taiwan07:30SportRuud faller på tennisrankingen07:07NorgeMann slått og dyttet i vannet i Tønsberg06:41SportSupertalentet Fossesholm: – Jeg har alt å lære av de beste06:12NorgeTo til sykehus etter bilulykke ved Nordfjord06:10NorgeFNB-topp vil ikke besvare spørsmål om kutt før valget05:54VerdenIrans president rede til samtaler med USA05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt04:54VerdenKinesisk økonomi vokser saktere04:36VerdenDemonstrasjon i Moskva04:12NorgeVegvesenet bruker klimavennlig asfalt for å nå klimamål03:54VerdenKraftige reaksjoner på Trumps tvitring om kongressrepresentanter03:20Norge– Dette er et symptom på et hardere arbeidsliv02:31NorgeKontroll på brann i tråler utenfor Ålesund02:21VerdenÅtte skadd av okser i San Fermin-festivalen01:59NorgeKallmyr: Plikt å hjelpe en flyktningbåt som går ned01:42VerdenFortsatt bekymring for flom etter Barry01:24VerdenIndia stanset oppskyting av rakett i siste øyeblikk00:59NorgeSlagsmål med kniv og hammer i Horten00:43NorgeArkeologer har funnet seks skip i Bjørvika00:15VerdenFørste tilfelle av ebola i storbyen Goma00:01NorgeBuss for tog på Østlandet i minst ti somre til23:32SportMahrez sendte Algerie til finalen i Afrikamesterskapet med overtidsscoring22:41NorgePolitiet bruker en tredel av alle ressurser på under tre prosent av sakene22:39SportGriezmann om uenigheten med Atlético: – Det er synd
Populært