Maur setter livet på spill for å redde søsken fra spindelvev

Maur i ferd med å frigjøre et søsken fra spindelvev. Foto: Christina L. Kwapich
Maur i ferd med å frigjøre et søsken fra spindelvev. Foto: Christina L. Kwapich
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det innebærer stor risiko, men mauren gjør det for koloniens ve og vel, ifølge ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video nederst i saken!

Ifølge magasinet Science er maur kjente for å sette livet på spill for kolonien sitt beste. Arten veromessor pergandei, en sankermaur som holder til i ørkenen, er i denne sammenheng særdeles heroisk.

Om en av disse maurene skulle være så uheldig å snuble inn i et spindelvev, viser ny forskning på at andre maur vil komme den til unnsetning.

Når mauren oppdager et søsken i nød, vil den bite over spindelvevets fester og bære levende eller døde søsken tilbake til kolonien. Der fjernes restene av spindelvevet som har blitt hengende igjen på insektet.

Det er forskerne Christina L. Kwapich og Bert Hölldobler som har studert denne maurarten og publisert resultatene sine i The American Society of Naturalists.

Men å begi seg ut på redningsoppdrag kommer også med en personlig risiko for mauren. Rundt seks prosent blir selv fanget i nettet eller tatt av edderkoppen som måtte befinne seg i nærheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne oppdaget også at maurene unngikk tomme spindelvev, og tror heltemotet kommer av at mauren reagerer på kjemiske stressignaler fra søsken som er så uheldige å bli fanget opp i nettet.

Dette mønsteret tror forskerne har utviklet seg fordi maurkolonien er avhengig av å samle nok frø til å daglig produsere flere hundre nye maur. Hver maur teller.

Se video av fenomenet under:

Les også: Mattilsynet advarer mot kjøp av planter fra utlandet