Amnesty ber Egypt etterforske Mursis død

Egypts tidligere president Mohamed Mursi fotografert under en rettssak i mai 2014. Nå er han død etter å ha sittet fengslet i nesten seks år, mesteparten av tiden i isolasjon. Foto: Tarek el-Gabbas / AP / NTB scanpix
Egypts tidligere president Mohamed Mursi fotografert under en rettssak i mai 2014. Nå er han død etter å ha sittet fengslet i nesten seks år, mesteparten av tiden i isolasjon. Foto: Tarek el-Gabbas / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Amnesty International oppfordrer Egypt til å etterforske hva som førte til at tidligere president Mohamed Mursi falt om i en rettssal og døde mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ber egyptiske myndigheter gjennomføre en upartisk, grundig og åpen etterforskning av omstendighetene rundt Mursis død, deriblant det at han satt på isolasjonscelle og var isolert fra omverdenen, skriver Amnesty på Twitter, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Amnesty ber også om en etterforskning av hva slags helsehjelp Mursi mottok, samtidig som organisasjonen krever at de som eventuelt hadde ansvar for den dårlige behandlingen, blir stilt til ansvar.

Mursi tilhørte Det muslimske brorskapet og ble Egypts første demokratisk valgte president da han i 2012 vant valget etter massedemonstrasjonene året før.

Han ble avsatt og pågrepet i et militærkupp ett år senere.

Magdalena Mughrabi, visedirektør for Amnestys Midtøsten-avdeling, sier at dødsfallet reiser alvorlige spørsmål om hvordan Mursi ble behandlet i fangenskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sist gang Mursi så noen i familien sin skal ha vært i september 2018. En måned senere ble en av sønnene hans pågrepet. Han skal ikke ha møtt noen av forsvarerne sine siden november 2017.

Det muslimske brorskapet anklaget mandag egyptiske myndigheter for å ha sørget for at den avsatte presidenten led en «langsom død».

– De satte ham på isoleringscelle i over fem år, begrenset tilgangen på medisin og ga ham dårlig mat. De nektet leger og advokater og selv familien å kommunisere med ham. De tok fra ham de mest grunnleggende menneskerettigheter. Målet var å drepe ham langsomt, heter det i en uttalelse fra Brorskapets Frihet- og rettferdighetsparti.