Hongkongs leder sier unnskyld under ny masseprotest

«Våre hjerter er knust i biter. Trekk det uhyrlige lovforslaget», står det på banneret til demonstrantene som her protesterer i Hongkong.
«Våre hjerter er knust i biter. Trekk det uhyrlige lovforslaget», står det på banneret til demonstrantene som her protesterer i Hongkong. Foto: Vincent Yu / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundretusenvis av svartkledde demonstranter fylte igjen Hongkongs gater i protest mot byens leder. Carrie Lam ber om unnskyldning, men nekter å gå av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten to millioner mennesker møtte opp til søndagens demonstrasjon, dobbelt så mange som for én uke siden, hevder arrangørene. Dersom antallet bekreftes fra uavhengig hold, er det den største protesten i Hongkong på 30 år, ifølge BBC.

Politiet oppgir på sin side at inntil 338.000 gikk langs protestmarsjens opprinnelige rute.

Den Beijing-støttede byregjeringens omstridte lovforslag om utlevering av borgere til fastlandet er lagt på is. Men folkets vrede og bitterhet mot ledelsen i Hongkong er ikke kjølnet. For andre søndag på rad strømmet folk ut i gatene.

Aktivister har lovet å fortsette de fredelige protestene mot myndighetene helt til lovforslaget skrotes for godt, og mange tar til orde for at byens hardt pressede leder Carrie Lam må gå av.

Mens massemønstringen pågikk søndag kveld, ba hun folket om unnskyldning for håndteringen av lovforslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Ærlig og ydmyk»

– Administrasjonssjefen har innrømmet at mangler i regjeringens arbeid har ført til mange konflikter og stridigheter i samfunnet i Hongkong, og at det har skuffet og opprørt mange borgere, heter det i en uttalelse fra Carrie Lams kontor.

– Administrasjonssjefen ber om unnskyldning til borgerne og lover å godta kritikk med en ytterst ærlig og ydmyk holdning, heter det videre.

Demonstrantenes fremste krav nevner hun ikke.

– Våre krav er enkle. Carrie Lam må gå av. Utleveringslovforslaget må trekkes tilbake, og politiet må beklage for voldsbruk mot sin egen befolkning, sa bankarbeideren John Chow, som deltok i demonstrasjonen sammen med flere venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke så synlig politi

De fleste av demonstrantene hadde kledd seg i svart, på tross av tropevarmen. Mange av dem samlet seg til protest allerede på ettermiddagen og gikk i flere kilometer gjennom gatene fra Victoria Park og med kurs for området der byens regjeringskontorer er plassert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innen mørket falt på, hadde folkemassene igjen tatt over en rekke sentrale gjennomfartsårer. Politiet hadde tilsynelatende trukket seg tilbake og overlatt gatene til triumferende demonstranter.

– Våre hjerter er knust i biter. Trekk det uhyrlige lovforslaget, sto det å lese på et av bannerne.

Død mann

Mange av demonstrantene hadde med seg hvite blomster som de la på fortauet der en 35 år gammel mann omkom lørdag. Han falt ned fra et stillas mens han hengte opp et protestbanner ved et kjøpesenter.

Politiet omtaler dødsfallet som selvmord, men mannen, omtalt ved etternavnet Leung, har allerede oppnådd heltestatus etter dødsulykken lørdag kveld.

Lagt på is

Under massedemonstrasjonene forrige søndag skal det ha vært rundt én million som deltok for å uttrykke misnøye med lovforslaget.

Da den lovgivende forsamlingen etter planen skulle behandle lovendringen onsdag, blokkerte flere tusen mennesker gatene rundt lokalene, og det endte med at behandlingen ble utsatt. Lørdag kom avgjørelsen om å legge hele planen på is.

Kina støtter Hongkongs leder Carrie Lams beslutning. For aktivistene i Hongkong er det ikke nok. De krever en full skrinlegging av planene om å utlevere ettersøkte i straffesaker fra Hongkong til Kina.