New York fjerner unntak fra meslingvaksine etter utbrudd

En kvinne i Rockland i Pomona, New York får satt MMR-vaksinen i juni. Rockland er et av områdene som er mest rammet av meslingutbruddet i USA. Delstaten New York har innført forbud mot å påberope seg unntak fra vaksinasjon av religiøse årsaker. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix
En kvinne i Rockland i Pomona, New York får satt MMR-vaksinen i juni. Rockland er et av områdene som er mest rammet av meslingutbruddet i USA. Delstaten New York har innført forbud mot å påberope seg unntak fra vaksinasjon av religiøse årsaker. Foto: Seth Wenig / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antall meslingtilfeller i USA passerte denne uka 1.000, med over 800 av dem i New York. Torsdag innførte New York forbud mot vaksinasjonsnekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Religiøse grupperinger i New York mistet dermed torsdag muligheten til å nekte å la seg vaksinere etter at antall smittede i USAs verste meslingutbrudd på 30 år passerte 1.022. Flere andre delstater i USA har gjort det samme, inkludert California.

Viruset spres denne gangen stort sett blant barn i skolealder. Grupperinger blant foreldre i USA, noen av dem ultraortodokse jøder i New York, har høylytt delt sine bekymringer for at meslingvaksinen kan føre til autisme hos barn. Denne påstanden er gjentatte ganger tilbakevist fra helsevesenet.

Meslinger ble erklært utryddet i USA i 2000, men kom tilbake igjen.

Verst rammet av utbruddet i år er områder i New York med relativt store grupper ultraortodokse jøder. I Brooklyn er 588 meslingtilfeller registrert siden oktober i fjor, mens Rockland har hatt 266 meslingtilfeller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene og kan i verste fall være dødelig. Sykdommen øker i store deler i verden, og Folkehelseinstituttet anbefaler nå tidligere vaksinering om man skal forlate Norge og reise til utsatte destinasjoner.

Også i Norge har det vært en oppsving i meslinger i år sammenlignet med i fjor, med 15 tilfeller registrert så langt i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet. Det er tredje høyest for første halvår på 25 år.