Meny

I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk

Saint-Louis holder på å fortæres av havet.
Saint-Louis holder på å fortæres av havet. Foto: World Bank / Ibrahima BA Sané

– Det var en desperat situasjon, sier borgermesteren i Saint-Louis. Nå hjemsøkes Senegals gamle hovedstad av klimakrise og en gammel tabbe.

Ndeye Coumba våknet brått av datteren Fatimas skrik. «Vi dør, vi dør», ropte jenta skrekkslagent. Ndeye så forvirret rundt seg og oppdaget at hele underetasjen var oversvømt. Fatima sto allerede med saltvann til anklene.

Familien hadde bodd her i tre generasjoner, i huset med to etasjer og det lysegrønne havet som nabo. Nå holdt hele bygget på å kollapse. I all hast beordret Coumba datteren opp i andre etasje og ut på taket til skolen som lå vegg i vegg. Hun og mannen tok sjansen på å vente ut stormen.

– Vi er fiskere og har levd ved havet. Vi hadde aldri fryktet det, sier 47-åringen lavt.

– Ikke før nå.

Ndeye Coumba husker dagen hun forlot havet. Foto: Martin Skjæraasen
Ndeye Coumba husker dagen hun forlot havet. Foto: Martin Skjæraasen

Byen som synker

Klimaendringer er i ferd med å forandre livet til millioner av mennesker over hele verden. California brenner . Grønland smelter. Og her, helt vest i Afrika, holder en av Senegals største byer på å forsvinne i Atlanterhavet.

Saint-Louis ble grunnlagt på en øy i Senegal-elva av franske handelsfolk på 1600-tallet. Den skulle senere bli hovedstaden i Fransk Vest-Afrika og berømt for sine pastellfargede koloni-hus og smale, gondollignende fiskebåter.

Men i dag er det også noe annet som preger bybildet i Saint-Louis. Noe langt mer uhyggelig. Du ser det aller tydeligst ute på «Langue de Barbarie», den flere kilometer lange sandbanken som skiller Senegal-elva fra Atlanterhavet.

«Barbareskkystens tunge», som franskmennene døpte den, har beskyttet byen og det lavtliggende baklandet mot havet i uminnelige tider. Her ute bor dessuten 80.000 av Saint-Louis´ drøyt 230.000 innbyggere.

Men nå holder hele landtunga på å forsvinne.

Tverst gjennom byen Saint-Louis går Senegal-elva. På øya i det røde feltet ligger gamlebyen. Mot havet ligger Langue de Barbarie. Foto: Google Maps
Tverst gjennom byen Saint-Louis går Senegal-elva. På øya i det røde feltet ligger gamlebyen. Mot havet ligger Langue de Barbarie. Foto: Google Maps

Hvert eneste år skylles mellom fem og seks meter av sandbanken ut i havet, ifølge Verdensbanken. Og hastigheten øker i takt med klodens oppvarming.

Stigende havnivå og nye storm-mønstre gjør at erosjonen blir kraftigere for hvert år som går. Innen 2080 kan havet utenfor Saint-Louis ha steget med så mye som 80 cm, anslår en rapport som Verdensbanken utga i 2013.

Ifølge rapporten, som er basert på tall fra FNs klimapanel, vil dette styrke effekten av stormflo, altså store vannmasser som blir presset mot land av lavtrykk og pålandsvind.

Saint-Louis har allerede opplevd det. En av de verste stormfloene i manns minne skylte innover byen i november i fjor. Det var som om noen sto ute i Atlanteren med en gigantisk svaber og prøvde å vaske vekk det gamle fiskersamfunnet inne på Langue de Barbarie.

Innbyggerne ble stående som vettskremte vitner langs vaklende vegger. Noen ropte på gud, andre prøvde å komme seg vekk. Heldigvis ble bare to personer skadet i uværet, men en hel rekke med hus ble skylt på sjøen, slik snutten under viser (foto: Pape Maguette Sakho).

Ett av dem tilhørte Ndeye Coumba.

Les også : Røde Kors: Klimaendringene forverrer konflikter

Venter på gud

– Det fineste minnet jeg har fra det huset, var den gangen sønnen min kom hjem fra Spania med opptjente penger og spurte oss hva vi skulle bruke dem til, forteller hun.

– Mannen min svarte: pengene skal brukes på huset. To måneder etter vi hadde bygget ut, kom stormen.

Hun bor ikke ved havet lenger. Det gamle huset er blitt til en haug av betong og armeringsjern. Etter stormen ga myndighetene henne et lite murhus i en leir som myndighetene hadde etablert i all hast. «Khar Yalla», kalles leiren. Det betyr «Venter på gud» på lokalspråket wolof.

Foreløpig er denne plassen alt annet enn himmelsk.

Tusen mennesker fra Langue de Barbarie er flyttet til øde slette i utkanten av Saint-Louis. Sletta er knusktørr store deler av året, men i regntiden forvandles den til et gjørmehav.

Det finnes noen få utedoer på deling. Én brønn. Husene har ikke innlagt vann og strøm, og de er mye mindre enn dem beboerne måtte forlate ved kysten.

Det Coumba ble tildelt, består av ett enkelt værelse på rundt ti kvadratmeter. Det rommer en seng, et overfylt klesskap og en hel familie.

– Vi vet ikke engang om huset er vårt, og om vi får fortsette å bo her. Politikerne kom og snakket med oss da vi flyttet hit, men etter valget (i februar 2019, red anm.) har vi ikke sett noe mer til dem, sier hun oppgitt.

Slik ser huset til Ndeye Coumba ut i dag. Foto: Martin Skjæraasen
Slik ser huset til Ndeye Coumba ut i dag. Foto: Martin Skjæraasen

Erosjonen er i ferd med å bli en politisk nøtt i Saint Louis. Det vet byens borgermester bedre enn noen. Amadou Mansour Faye bor bare en kort kjøretur unna Khar Yalla, i en diger praktvilla bak en høy, hvitmalt mur.

Byen lider og vi er nødt til å gjøre noe, sier mannen som også er Senegals utviklingsminister.

I skyggen ved svømmebassenget ramser Faye opp ulike tiltak, deriblant planen om å bygge en ny bydel med plass til 10.000 fordrevne i nærheten av Khar Yalla-leiren. Foreløpig har ikke myndighetene gjort nok for dem som har måttet flykte fra havet, medgir han.

– Vi leter etter flere samarbeidspartnere, sier Faye.

Les også : Ghanas strender drukner i søppel

Bare begynnelsen

For fattige Senegal sitter igjen med regningen for et problem landet ikke har forårsaket selv. Og slik er det langs hele den erosjonsutsatte kysten av Vest-Afrika, fra Mauritania i nord til Kamerun i sør.

I et område hvor én tredel av befolkningen bor ved havet og 56 prosent av verdiene skapes på den lavtliggende kysten, kommer havnivåstigningen til å bli katastrofal.

Hoteller i turistlandet Gambia står allerede i fare for å måtte stenge . Vannrenseanlegg i Benins største by Cotonou har blitt skadet av saltvann . Lagos i Nigeria har allerede vært oversvømt flere ganger. Og i Ghana, der har myndighetene måttet låne i underkant av én milliard kroner for å reise en betongmur mot havet.

Senegal har vært heldig og fått støtte av Verdensbanken til å bygge den nye bydelen som borgermester Faye snakket om. Planen er å flytte alle i strandsonen dit, og grave en mur av stein ned i sanda for å redde resten av landtunga.

Denne muren har et fransk selskap allerede forsøkt å bygge, men fjorårets stormer rev med seg hele forsvarsverket ut i havet.

Problemet er heller ikke løst selv om de skulle lykkes neste gang. For noen kilometer lenger sør på Langue de Barbarie holder flere landsbyer på å bli utradert.

Men akkurat dét er også myndighetenes egen skyld.

Les også : Brasils miljøminister mener norsk milliardbistand har vært bortkastet

En katastrofal idé

En oktober-morgen i 2003 opplevde Babacar Diop noe merkelig. Det var regntid og Senegal-elva hadde nesten stått opp til husene i Gandiol, en landsby noen kilometer sør for Saint-Louis.

Men så, i løpet av én natt, hadde elva sunket flere meter. Den fløt rolig mellom landsbyen og Langue de Barbarie på motsatt bredde.

– Først var jeg lettet, forteller den gamle fiskeren.

Så forsto han hva som hadde skjedd.

Babacar Diop frykter han må flytte. Foto: Martin Skjæraasen
Babacar Diop frykter han må flytte. Foto: Martin Skjæraasen

Noen kilometer lenger nord hadde myndighetene gravd en fire meter bred dreneringskanal gjennom sandbanken for å tappe elva for flomvann, for hele Saint-Louis sto i fare for å bli oversvømt. Slik hadde myndighetene avverget én katastrofe. Og startet en ny i samme slengen.

– I løpet av det første døgnet hadde kanalen blitt 15 meter bred, forteller Diop og illustrerer med hendene.

Langue de Barbarie var påført et åpent sår, og dette såret ble større for eneste bølge. I dag, seksten år senere, er flere kilometer av sandbanken ubønnhørlig vasket vekk, slik illustrasjonen under viser (foto: Yamboo / NASA).

Langue de Barbarie breach animation

Kombinasjonen av denne kortsiktige nødløsningen og stigende hav kan bli skjebnesvanger for landsbyene på den andre siden av Langue de Barbarie. Atlanteren har allerede gått løs på ubeskyttede bygninger, og for beboerne som fortsatt har hjemmene sine i behold, er livet snudd på hodet.

Innbyggerne i Gandiol har tradisjonelt drevet med jordbruk og fiske. Siden det ikke renner ferskvann gjennom landsbyen lenger (elva har jo fått et nytt utløp oppstrøms) er det blitt vanskelig å dyrke den tørre, salte jorda.

Dessuten har sanden som havet har tatt med seg fra Langue de Barbarie, lagt seg i skumle, undersjøiske banker ute ved fiskefeltene. Fra før er strømmene sterke og bølgene store. Nå har havet blitt enda mer uforutsigbart, forteller Diop.

Noen hundre meter unna båten hans ligger en kasse med halvråtten fisk, som ble skylt i land etter et forlis for et par dager siden.

– Én mann mistet livet, sier Diop mens han klargjør garnet til kveldfisket.
Atlanteren har alltid krevd sine ofre, men både Diop og borgermesteren forteller at det har blitt flere som følge av erosjonen. Myndighetene har derfor lovet å bygge en trygg og dyp kanal til fiskerne, men foreløpig har ingenting skjedd.

Myndighetene har også lovet dem nye hus, men fiskerne venter fortsatt. Myndighetene har til og med plantet mangroveskog og filao-trær for binde sanda i det som er igjen av Langue de Barbarie.

– Kanalen var kanskje en dum idé, men vi må huske at situasjonen var desperat. Nå må vi prøve å begrense skadene for landsbyene i sør, sier borgermester Faye.

Spørsmålet er om det allerede er for sent.

Babacar Diop myser utover den blendende landtunga som fortsatt er intakt sør for landsbyen. Der nede kan man såvidt skimte nasjonalparken, hvor tusenvis av hegrer, pelikaner og terner hekker, mange av dem trekkfugler fra Europa.

Forsvinner sandbanken må fuglene finne seg seg et nytt hjem, akkurat som den gamle fiskeren.

– Jeg ønsker å bli her, sier Diop og legger garnet i båten.

– Men én dag kan jeg bli tvunget til å flytte.

Les også : Her er de på flukt – nesten hjemme

Det har blitt farligere å fiske utenfor Langue de Barbarie. Dette vraket er ikke fra omtalte forlis. Foto: Martin Skjæraasen
Det har blitt farligere å fiske utenfor Langue de Barbarie. Dette vraket er ikke fra omtalte forlis. Foto: Martin Skjæraasen

Hvor skal alle dra?

I så fall kommer han til å inngå i en urovekkende statistikk. Anslagene varierer, men Den internasjonale organisasjonen for migranter (IOM) mener at så mange som 200 millioner mennesker vil fordrives på grunn av klimaendringer de neste tretti årene.

Noen vil sette kursen mot rike land. I Saint-Louis kjenner alle noen som har kjøpt seg plass i en fiskebåt og dristet seg ut på den åtte dager lange ferden til Kanariøyene. Men reisen er livsfarlig og grensene er bedre bevoktet enn før.

Dessuten: Én som har mistet alle eiendelene sine i en stormflo, har sjelden råd til å betale smuglere for en billett til Europa.

Derfor vil de fleste søke lykken i storbyene isteden, forteller Loïc Brüning ved Universitetet i Neuchâtel i Sveits, som har forsket på migrasjon i Saint-Louis. Det gjelder særlig unge menn som har jobbet på åkrene.

Uten ferskvann finnes det ikke arbeid til dem lenger, og mange har ikke annet valg enn å reise til hovedstaden Dakar for å tjene penger. De fleste ender som dagarbeidere i den «uformelle sektoren», forteller Brüning.

Slik blir byer som ikke er direkte rammet av klimakrisen, likevel påvirket. De må bygge boliger, sykehus, skoler og kollektivløsninger til en voksende befolkning.

På sikt må også de ruste seg for havstigningen. Mange Vest-Afrikas lavtliggende millionbyer kommer til å bli direkte rammet klimakrisen, advarer Brüning.

– Disse byene er i skvis mellom havstigning og ørkenspredningen i innlandet. I fremtiden kan vi tenke oss at folk vil begynne å migrere fra disse storbyene også. Hvor de skal dra, er for tidlig å si.

Nytt liv

For Ndeye Coumba har det aldri vært aktuelt å flytte fra Saint-Louis. Hun har familien sin her og må gjøre det beste ut av sin nye tilværelse.

Før hjalp hun mannen sin med fangsten, men nå er det blitt for tidkrevende og dyrt å komme seg ned til havna. Isteden sper hun på inntekten ved å selge frokost i leiren.

Men hun føler seg ikke hjemme i Khar Yalla. Høststormen gjorde henne redd for havet, men Coumba savner samholdet på kysten. At alle hjalp hverandre når båtene skulle på sjøen og trekkes på land.

– Vi er fiskere, vi har alltid vært fiskere. Jeg kjenner ikke til noe annet liv.

Denne saken ble først publisert hos Bistandsaktuelt.

Saint-Louis er et fiskersamfunn. For mange blir det dyrt å reise til kysten om de må flytte innenlands. Foto: Martin Skjæraasen
Saint-Louis er et fiskersamfunn. For mange blir det dyrt å reise til kysten om de må flytte innenlands. Foto: Martin Skjæraasen
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:47 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49 Irans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17 Stena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57 Dykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50 To graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14 Mistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13 Egyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55 Wolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47 Jakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35 Høyre elsker Boris15:35 Én av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31 Tenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11 Trump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59 «Død» isbre får minnesten14:47 Politiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35 Over 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15 Fritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07 Tusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49 Neste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31 Politiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17 50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43 United avslo Inter-bud på Lukaku12:39 To flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21 Dansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17 Tyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12 Luftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49 Over 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45 10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21 Ytre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02 Liverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36 Britiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet
Siste nytt
17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:47SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland18:49VerdenIrans vokterråd: Arresten av tankskipet var et svar18:17VerdenStena Imperos eierselskap i kontakt med besetningen17:57NorgeDykker funnet død utenfor Dønna i Nordland17:50VerdenTo graver åpnet i forsvinningssak i Vatikanet17:14NorgeMistenkelig gjenstand funnet på Gardermoen var ufarlig16:13VerdenEgyptiske myndigheter vil flytte Tut-ankh-Amon15:55SportWolverhampton slo City på straffer i Shanghai15:47SportJakob Ingebrigtsen slettet 15 år gammel rekord på 5000 meter15:35PolitikkHøyre elsker Boris15:35NorgeÉn av til nordmenn tror ikke på menneskeskapte klimaendringer15:31SportTenåringen Greenwood sikret seieren for United mot Inter15:11KulturTrump ringte Löfven om A$AP Rocky – Löfven vil ikke gripe inn14:59Verden«Død» isbre får minnesten14:47NorgePolitiet: – Ikke greit å filme skadde personer14:35VerdenOver 22.000 demonstrerte i Moskva med krav om frie lokalvalg14:15NorgeFritidsbåt gikk på grunn i Møre og Romsdal14:07VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong til støtte for politiet13:49NorgeNeste uke er det meldt over 30 grader i sør – i nord snur godværet13:31VerdenPolitiet i Hongkong sier de har avslørt sprengstoffabrikk13:17Verden50 døde grindhvaler oppdaget av turister på Island12:43SportUnited avslo Inter-bud på Lukaku12:39VerdenTo flyplasser stengt på Sicilia etter vulkanutbrudd12:21NorgeDansk professor vil bygge mur rundt Europa: – Neppe realistisk12:17VerdenTyskland og Frankrike krever løslatelse av svenskeid tankskip12:12VerdenLuftangrep mot Jemens opprørskontrollerte hovedstad11:49VerdenOver 150 døde i monsunflommer i Sør-Asia11:45Verden10 omkom i eksplosjon på kinesisk gassanlegg11:21VerdenYtre høyre-demonstrasjon etter politikerdrap i Tyskland11:02SportLiverpool tapte for Borussia Dortmund i Indiana10:36VerdenBritiske myndigheter advarer mot seiling i Hormuzstredet
Populært