I 350 år holdt den stand mot Atlanteren. Så gravde byen et hull i sitt eget forsvarsverk

Saint-Louis holder på å fortæres av havet.
Saint-Louis holder på å fortæres av havet. Foto: World Bank / Ibrahima BA Sané

– Det var en desperat situasjon, sier borgermesteren i Saint-Louis. Nå hjemsøkes Senegals gamle hovedstad av klimakrise og en gammel tabbe.

Ndeye Coumba våknet brått av datteren Fatimas skrik. «Vi dør, vi dør», ropte jenta skrekkslagent. Ndeye så forvirret rundt seg og oppdaget at hele underetasjen var oversvømt. Fatima sto allerede med saltvann til anklene.

Familien hadde bodd her i tre generasjoner, i huset med to etasjer og det lysegrønne havet som nabo. Nå holdt hele bygget på å kollapse. I all hast beordret Coumba datteren opp i andre etasje og ut på taket til skolen som lå vegg i vegg. Hun og mannen tok sjansen på å vente ut stormen.

– Vi er fiskere og har levd ved havet. Vi hadde aldri fryktet det, sier 47-åringen lavt.

– Ikke før nå.

Ndeye Coumba husker dagen hun forlot havet. Foto: Martin Skjæraasen
Ndeye Coumba husker dagen hun forlot havet. Foto: Martin Skjæraasen

Byen som synker

Klimaendringer er i ferd med å forandre livet til millioner av mennesker over hele verden. California brenner . Grønland smelter. Og her, helt vest i Afrika, holder en av Senegals største byer på å forsvinne i Atlanterhavet.

Saint-Louis ble grunnlagt på en øy i Senegal-elva av franske handelsfolk på 1600-tallet. Den skulle senere bli hovedstaden i Fransk Vest-Afrika og berømt for sine pastellfargede koloni-hus og smale, gondollignende fiskebåter.

Men i dag er det også noe annet som preger bybildet i Saint-Louis. Noe langt mer uhyggelig. Du ser det aller tydeligst ute på «Langue de Barbarie», den flere kilometer lange sandbanken som skiller Senegal-elva fra Atlanterhavet.

«Barbareskkystens tunge», som franskmennene døpte den, har beskyttet byen og det lavtliggende baklandet mot havet i uminnelige tider. Her ute bor dessuten 80.000 av Saint-Louis´ drøyt 230.000 innbyggere.

Men nå holder hele landtunga på å forsvinne.

Tverst gjennom byen Saint-Louis går Senegal-elva. På øya i det røde feltet ligger gamlebyen. Mot havet ligger Langue de Barbarie. Foto: Google Maps
Tverst gjennom byen Saint-Louis går Senegal-elva. På øya i det røde feltet ligger gamlebyen. Mot havet ligger Langue de Barbarie. Foto: Google Maps

Hvert eneste år skylles mellom fem og seks meter av sandbanken ut i havet, ifølge Verdensbanken. Og hastigheten øker i takt med klodens oppvarming.

Stigende havnivå og nye storm-mønstre gjør at erosjonen blir kraftigere for hvert år som går. Innen 2080 kan havet utenfor Saint-Louis ha steget med så mye som 80 cm, anslår en rapport som Verdensbanken utga i 2013.

Ifølge rapporten, som er basert på tall fra FNs klimapanel, vil dette styrke effekten av stormflo, altså store vannmasser som blir presset mot land av lavtrykk og pålandsvind.

Saint-Louis har allerede opplevd det. En av de verste stormfloene i manns minne skylte innover byen i november i fjor. Det var som om noen sto ute i Atlanteren med en gigantisk svaber og prøvde å vaske vekk det gamle fiskersamfunnet inne på Langue de Barbarie.

Innbyggerne ble stående som vettskremte vitner langs vaklende vegger. Noen ropte på gud, andre prøvde å komme seg vekk. Heldigvis ble bare to personer skadet i uværet, men en hel rekke med hus ble skylt på sjøen, slik snutten under viser (foto: Pape Maguette Sakho).

Ett av dem tilhørte Ndeye Coumba.

Les også : Røde Kors: Klimaendringene forverrer konflikter

Venter på gud

– Det fineste minnet jeg har fra det huset, var den gangen sønnen min kom hjem fra Spania med opptjente penger og spurte oss hva vi skulle bruke dem til, forteller hun.

– Mannen min svarte: pengene skal brukes på huset. To måneder etter vi hadde bygget ut, kom stormen.

Hun bor ikke ved havet lenger. Det gamle huset er blitt til en haug av betong og armeringsjern. Etter stormen ga myndighetene henne et lite murhus i en leir som myndighetene hadde etablert i all hast. «Khar Yalla», kalles leiren. Det betyr «Venter på gud» på lokalspråket wolof.

Foreløpig er denne plassen alt annet enn himmelsk.

Tusen mennesker fra Langue de Barbarie er flyttet til øde slette i utkanten av Saint-Louis. Sletta er knusktørr store deler av året, men i regntiden forvandles den til et gjørmehav.

Det finnes noen få utedoer på deling. Én brønn. Husene har ikke innlagt vann og strøm, og de er mye mindre enn dem beboerne måtte forlate ved kysten.

Det Coumba ble tildelt, består av ett enkelt værelse på rundt ti kvadratmeter. Det rommer en seng, et overfylt klesskap og en hel familie.

– Vi vet ikke engang om huset er vårt, og om vi får fortsette å bo her. Politikerne kom og snakket med oss da vi flyttet hit, men etter valget (i februar 2019, red anm.) har vi ikke sett noe mer til dem, sier hun oppgitt.

Slik ser huset til Ndeye Coumba ut i dag. Foto: Martin Skjæraasen
Slik ser huset til Ndeye Coumba ut i dag. Foto: Martin Skjæraasen

Erosjonen er i ferd med å bli en politisk nøtt i Saint Louis. Det vet byens borgermester bedre enn noen. Amadou Mansour Faye bor bare en kort kjøretur unna Khar Yalla, i en diger praktvilla bak en høy, hvitmalt mur.

Byen lider og vi er nødt til å gjøre noe, sier mannen som også er Senegals utviklingsminister.

I skyggen ved svømmebassenget ramser Faye opp ulike tiltak, deriblant planen om å bygge en ny bydel med plass til 10.000 fordrevne i nærheten av Khar Yalla-leiren. Foreløpig har ikke myndighetene gjort nok for dem som har måttet flykte fra havet, medgir han.

– Vi leter etter flere samarbeidspartnere, sier Faye.

Les også : Ghanas strender drukner i søppel

Bare begynnelsen

For fattige Senegal sitter igjen med regningen for et problem landet ikke har forårsaket selv. Og slik er det langs hele den erosjonsutsatte kysten av Vest-Afrika, fra Mauritania i nord til Kamerun i sør.

I et område hvor én tredel av befolkningen bor ved havet og 56 prosent av verdiene skapes på den lavtliggende kysten, kommer havnivåstigningen til å bli katastrofal.

Hoteller i turistlandet Gambia står allerede i fare for å måtte stenge . Vannrenseanlegg i Benins største by Cotonou har blitt skadet av saltvann . Lagos i Nigeria har allerede vært oversvømt flere ganger. Og i Ghana, der har myndighetene måttet låne i underkant av én milliard kroner for å reise en betongmur mot havet.

Senegal har vært heldig og fått støtte av Verdensbanken til å bygge den nye bydelen som borgermester Faye snakket om. Planen er å flytte alle i strandsonen dit, og grave en mur av stein ned i sanda for å redde resten av landtunga.

Denne muren har et fransk selskap allerede forsøkt å bygge, men fjorårets stormer rev med seg hele forsvarsverket ut i havet.

Problemet er heller ikke løst selv om de skulle lykkes neste gang. For noen kilometer lenger sør på Langue de Barbarie holder flere landsbyer på å bli utradert.

Men akkurat dét er også myndighetenes egen skyld.

Les også : Brasils miljøminister mener norsk milliardbistand har vært bortkastet

En katastrofal idé

En oktober-morgen i 2003 opplevde Babacar Diop noe merkelig. Det var regntid og Senegal-elva hadde nesten stått opp til husene i Gandiol, en landsby noen kilometer sør for Saint-Louis.

Men så, i løpet av én natt, hadde elva sunket flere meter. Den fløt rolig mellom landsbyen og Langue de Barbarie på motsatt bredde.

– Først var jeg lettet, forteller den gamle fiskeren.

Så forsto han hva som hadde skjedd.

Babacar Diop frykter han må flytte. Foto: Martin Skjæraasen
Babacar Diop frykter han må flytte. Foto: Martin Skjæraasen

Noen kilometer lenger nord hadde myndighetene gravd en fire meter bred dreneringskanal gjennom sandbanken for å tappe elva for flomvann, for hele Saint-Louis sto i fare for å bli oversvømt. Slik hadde myndighetene avverget én katastrofe. Og startet en ny i samme slengen.

– I løpet av det første døgnet hadde kanalen blitt 15 meter bred, forteller Diop og illustrerer med hendene.

Langue de Barbarie var påført et åpent sår, og dette såret ble større for eneste bølge. I dag, seksten år senere, er flere kilometer av sandbanken ubønnhørlig vasket vekk, slik illustrasjonen under viser (foto: Yamboo / NASA).

Langue de Barbarie breach animation

Kombinasjonen av denne kortsiktige nødløsningen og stigende hav kan bli skjebnesvanger for landsbyene på den andre siden av Langue de Barbarie. Atlanteren har allerede gått løs på ubeskyttede bygninger, og for beboerne som fortsatt har hjemmene sine i behold, er livet snudd på hodet.

Innbyggerne i Gandiol har tradisjonelt drevet med jordbruk og fiske. Siden det ikke renner ferskvann gjennom landsbyen lenger (elva har jo fått et nytt utløp oppstrøms) er det blitt vanskelig å dyrke den tørre, salte jorda.

Dessuten har sanden som havet har tatt med seg fra Langue de Barbarie, lagt seg i skumle, undersjøiske banker ute ved fiskefeltene. Fra før er strømmene sterke og bølgene store. Nå har havet blitt enda mer uforutsigbart, forteller Diop.

Noen hundre meter unna båten hans ligger en kasse med halvråtten fisk, som ble skylt i land etter et forlis for et par dager siden.

– Én mann mistet livet, sier Diop mens han klargjør garnet til kveldfisket.
Atlanteren har alltid krevd sine ofre, men både Diop og borgermesteren forteller at det har blitt flere som følge av erosjonen. Myndighetene har derfor lovet å bygge en trygg og dyp kanal til fiskerne, men foreløpig har ingenting skjedd.

Myndighetene har også lovet dem nye hus, men fiskerne venter fortsatt. Myndighetene har til og med plantet mangroveskog og filao-trær for binde sanda i det som er igjen av Langue de Barbarie.

– Kanalen var kanskje en dum idé, men vi må huske at situasjonen var desperat. Nå må vi prøve å begrense skadene for landsbyene i sør, sier borgermester Faye.

Spørsmålet er om det allerede er for sent.

Babacar Diop myser utover den blendende landtunga som fortsatt er intakt sør for landsbyen. Der nede kan man såvidt skimte nasjonalparken, hvor tusenvis av hegrer, pelikaner og terner hekker, mange av dem trekkfugler fra Europa.

Forsvinner sandbanken må fuglene finne seg seg et nytt hjem, akkurat som den gamle fiskeren.

– Jeg ønsker å bli her, sier Diop og legger garnet i båten.

– Men én dag kan jeg bli tvunget til å flytte.

Les også : Her er de på flukt – nesten hjemme

Det har blitt farligere å fiske utenfor Langue de Barbarie. Dette vraket er ikke fra omtalte forlis. Foto: Martin Skjæraasen
Det har blitt farligere å fiske utenfor Langue de Barbarie. Dette vraket er ikke fra omtalte forlis. Foto: Martin Skjæraasen

Hvor skal alle dra?

I så fall kommer han til å inngå i en urovekkende statistikk. Anslagene varierer, men Den internasjonale organisasjonen for migranter (IOM) mener at så mange som 200 millioner mennesker vil fordrives på grunn av klimaendringer de neste tretti årene.

Noen vil sette kursen mot rike land. I Saint-Louis kjenner alle noen som har kjøpt seg plass i en fiskebåt og dristet seg ut på den åtte dager lange ferden til Kanariøyene. Men reisen er livsfarlig og grensene er bedre bevoktet enn før.

Dessuten: Én som har mistet alle eiendelene sine i en stormflo, har sjelden råd til å betale smuglere for en billett til Europa.

Derfor vil de fleste søke lykken i storbyene isteden, forteller Loïc Brüning ved Universitetet i Neuchâtel i Sveits, som har forsket på migrasjon i Saint-Louis. Det gjelder særlig unge menn som har jobbet på åkrene.

Uten ferskvann finnes det ikke arbeid til dem lenger, og mange har ikke annet valg enn å reise til hovedstaden Dakar for å tjene penger. De fleste ender som dagarbeidere i den «uformelle sektoren», forteller Brüning.

Slik blir byer som ikke er direkte rammet av klimakrisen, likevel påvirket. De må bygge boliger, sykehus, skoler og kollektivløsninger til en voksende befolkning.

På sikt må også de ruste seg for havstigningen. Mange Vest-Afrikas lavtliggende millionbyer kommer til å bli direkte rammet klimakrisen, advarer Brüning.

– Disse byene er i skvis mellom havstigning og ørkenspredningen i innlandet. I fremtiden kan vi tenke oss at folk vil begynne å migrere fra disse storbyene også. Hvor de skal dra, er for tidlig å si.

Nytt liv

For Ndeye Coumba har det aldri vært aktuelt å flytte fra Saint-Louis. Hun har familien sin her og må gjøre det beste ut av sin nye tilværelse.

Før hjalp hun mannen sin med fangsten, men nå er det blitt for tidkrevende og dyrt å komme seg ned til havna. Isteden sper hun på inntekten ved å selge frokost i leiren.

Men hun føler seg ikke hjemme i Khar Yalla. Høststormen gjorde henne redd for havet, men Coumba savner samholdet på kysten. At alle hjalp hverandre når båtene skulle på sjøen og trekkes på land.

– Vi er fiskere, vi har alltid vært fiskere. Jeg kjenner ikke til noe annet liv.

Denne saken ble først publisert hos Bistandsaktuelt.

Saint-Louis er et fiskersamfunn. For mange blir det dyrt å reise til kysten om de må flytte innenlands. Foto: Martin Skjæraasen
Saint-Louis er et fiskersamfunn. For mange blir det dyrt å reise til kysten om de må flytte innenlands. Foto: Martin Skjæraasen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:24 Nordmann omkom i Tyrkia20:22 Politiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56 Politiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17 Mann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33 Kvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30 Dronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04 Kilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32 Tyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27 17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00 Halvert antall anker behandles av Høyesterett15:28 Hun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45 Norwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44 Lagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38 Spania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36 Turist knivdrept i Tunisia14:26 Ryggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16 Enken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07 Trump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56 Brexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44 Politikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34 Sykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15 Selskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04 Tyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51 Rettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43 Norge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28 Zlatan-statue full av skrivefeil12:20 PFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00 Espresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00 Fortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55 Narkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50 Erdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39 Mette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22 Vy øker togkapasiteten på Østlandet11:12 Giggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05 Terrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05 Fem pågrepet etter Paris-angrep10:23 Pizza med plast tilbakekalles09:59 Byggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53 Norge stadig mer populært blant utlendinger09:50 Katalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35 Syrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35 29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34 Svennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29 P4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26 Nå skal Slottsparken sikres mot biler08:54 2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38 – Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26 Ap fortsetter å lede Longyearbyen08:10 Foreldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39 Kallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31 Halve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30 Polens regjeringsparti mot brakseier06:43 Rumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25 Ecuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20 Sprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09 Skotsk dommer for Norge i Romania06:06 Søk etter savnede i Japan fortsetter06:00 Storrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50 Dette skjer i dag05:40 Bilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30 Dette skjedde i natt05:17 Boligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00 Færre ansatte i departementer og direktorater04:11 Antall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53 Politiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32 Økning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58 California hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53 Verft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00 Avis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59 Tyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03 Hunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46 Undersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00 Liverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54 Gareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52 Smell for Orbans parti i lokalvalg22:47 Norsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29 Trudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16 Rotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09 Kaczynski erklærer valgseier i Polen21:37 Ap: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36 Passord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32 Syria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08 Belgisk prinsesse arrestert i London19:48 Erdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42 Helaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42 Kjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54 Død mann funnet i sjøen i Stavanger16:24 Trump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53 David Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22 Demonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21 Esper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18 Kurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18 Dødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16 Omar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13 Ingebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06 EØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59 Mikkelsen-dobbel for Senja14:55 Avgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48 Neymar måtte avbryte landskamp med skade
Siste nytt
20:24NorgeNordmann omkom i Tyrkia20:22VerdenPolitiet til aksjon mot demonstranter på flyplassen i Barcelona19:56NorgePolitiet har målsetting om å løse Lørenskog-saken før årsskiftet19:17NorgeMann i Arendal fyllekjørte med gressklipper17:33NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter å ha stukket lege med kniv17:30VerdenDronning Elizabeth brøt tradisjonen og brukte lettere krone17:04VerdenKilde: USA trekker 1.000 soldater ut av Syria16:32VerdenTyrkiske og syriske styrker nærmer seg hverandre16:27Norge17-åring tiltalt for overfallsvoldtekt mot kvinne i 40-årene16:00NorgeHalvert antall anker behandles av Høyesterett15:28StemmerHun forelsket seg i en narr, men fortjener hun å få sexlivet sitt brettet ut?14:45ReiseNorwegian kutter ut alle flyginger fra Torp14:44SportLagerbäck om 30.000 rumenske tilskuere: – Vet ikke hva vi gjør om det kommer rasistiske rop14:38VerdenSpania med ny arrestordre for Catalonias ekspresident14:36VerdenTurist knivdrept i Tunisia14:26NorgeRyggpasient tvunget til å forlate sykehus – ble fraktet i jekketralle på ferje14:16VerdenEnken: – Han beskyttet oss mot nordmannen14:07PolitikkTrump: Kurderne forsøker å trekke USA med i krigen13:56PolitikkBrexitbekreftelse var første punkt i trontalen i London13:44PolitikkPolitikere i krisemøte om Østfoldbanen13:34SportSykkellegende sendt til sykehus med alvorlig hodeskade etter fall13:15NorgeSelskap forsøkte å smugle skip ut av Norge – fikk 7 millioner kroner i bot13:04NorgeTyrkia-ekspert: Russland har nøkkelen12:51SportRettssak for Gazza, togkyss kan ende med straff12:43NorgeNorge er EUs tredje største handelsavtalepartner12:28SportZlatan-statue full av skrivefeil12:20NorgePFU-sekretariatet vil avvise klagen på Lindmo-intervjuet med Haddy Njie12:00PengerEspresso House: – Vi ber om unnskyldning for de feil vi har gjort12:00NorgeFortsatt uavklart tilstand for 15-åring etter voldshendelse på Toten11:55NyheterNarkoaksjon blant tenåringer på Haugalandet11:50VerdenErdogan berømmer USA for tilbaketrekking i Syria11:39VerdenMette-Marits drøm oppfylt: Nå tar hun boktog i Tyskland11:22NorgeVy øker togkapasiteten på Østlandet11:12NorgeGiggs forsvarer avgjørelsen om å la James spille videre11:05NorgeTerrorsiktet tobarnsmor vil til Norge – tar utleveringskrav til lagmannsretten11:05NorgeFem pågrepet etter Paris-angrep10:23Helse og livsstilPizza med plast tilbakekalles09:59PengerByggenæringen advarer mot høy risiko i Sotrasambandet09:53ReiseNorge stadig mer populært blant utlendinger09:50VerdenKatalanske politikere dømt til lange fengselsstraffer09:35VerdenSyrias regjeringshær skal ha inntatt by nær Tyrkias grense09:35Norge29 dyreholdere anmeldt til politiet hittil i år09:34SportSvennis fikk smake «Fergie-hårføner» etter VM-prat09:29PengerP4 går til rettssak mot lokalradio i Bergen09:26NorgeNå skal Slottsparken sikres mot biler08:54Norge2.500 barn rammet av utvisningssaker mot omsorgspersoner de siste fem årene08:38Verden– Norge kan ta ledelsen i globalt anti-korrupsjonsarbeid08:26PolitikkAp fortsetter å lede Longyearbyen08:10PengerForeldrepar i USA krever at Norge dekker 60 millioner kroner i pleieutgifter til datteren07:39SportKallmyr vil at fotballvold anmeldes07:31NorgeHalve Kirkemøtet vil ikke stille krav om ansattes samlivsform07:30NorgePolens regjeringsparti mot brakseier06:43SportRumensk stopperkrise før kampen mot Norge06:25VerdenEcuador gjeninnfører drivstoffstøtte etter demonstrasjoner06:20NorgeSprukket damprør utløste brannalarm ved sagbruk i Hedmark06:09SportSkotsk dommer for Norge i Romania06:06VerdenSøk etter savnede i Japan fortsetter06:00NorgeStorrøykere får hjelp til å stumpe røyken05:50NorgeDette skjer i dag05:40NorgeBilfører siktet for ruskjøring etter kollisjon med trailer05:30NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeBoligkjøper fikk erstatning for trang parkeringsplass05:00NorgeFærre ansatte i departementer og direktorater04:11NorgeAntall representanter med minoritetsbakgrunn i Oslo Ap over halvert på åtte år03:53VerdenPolitiet i København etterforsker mulig eksplosjon03:32VerdenØkning i kjønnssykdommer knyttes til nettdating02:58VerdenCalifornia hever aldersgrensen for overgrepsanmeldelser02:53NorgeVerft varsler om forsinkelser for nye kystruteskip02:00VerdenAvis: Russiske fly bombet fire sykehus i Syria01:59NorgeTyv stjal kunstinstallasjon fra rundkjøring01:03VerdenHunter Biden trekker seg fra styrejobb i selskap23:46NorgeUndersøkelse: Én av fire ga samtykke til å gi fra seg alle personlige data på Facebook23:00SportLiverpool-stjerne senket Hviterussland med lekkert langskudd, mens Tyskland vant med 10 mann22:54VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:54SportGareth Bale utlignet og holdt liv i Wales' EM-håp22:52VerdenSmell for Orbans parti i lokalvalg22:47VerdenNorsk utvekslingsstudent siktet for terrortrusler i USA22:29VerdenTrudeau trosser trusler – fortsetter valgkamp22:16NorgeRotte snek seg inn på Peppes-restaurant i Tromsø22:09VerdenKaczynski erklærer valgseier i Polen21:37NorgeAp: Staten bør si et kraftig «nei» til Jehovas vitner20:36NorgePassord til journalister i de største mediehusene i Norge er blottstilt på nettet20:32VerdenSyria varsler offensiv mot kurdiskkontrollerte byer20:08VerdenBelgisk prinsesse arrestert i London19:48VerdenErdogan avviser at IS-tilhengere har rømt19:42KulturHelaften med Mette-Marit på tysk radio: – Jeg føler meg utrolig norsk18:42NorgeKjendislege ut mot «sjaman» Durek: – Et middelaldersk kvinnesyn17:54NorgeDød mann funnet i sjøen i Stavanger16:24VerdenTrump vurderer sanksjoner mot Tyrkia15:53NorgeDavid Toska sier han har rotet bort sin del av utbyttet fra Nokas-ranet15:22VerdenDemonstranter i Hongkong pågrepet i nye protester15:21VerdenEsper: Trump trekker amerikanske soldater ut av Nord-Syria15:18VerdenKurdiske myndigheter: – Personer fra Norge rømte fra leir med IS-fanger i Syria15:18VerdenDødstallet stiger etter tyfonen i Japan15:16SportOmar stakk hodet i sementblanderen, Lagerbäck applauderer15:13SportIngebrigtsen vant tett NM-duell mot Tønseth15:06PolitikkEØS-tilhengerne vil vri EØS-debatten til regjeringsdebatt14:59SportMikkelsen-dobbel for Senja14:55VerdenAvgjørende omgang i presidentvalget i Tunisia14:48SportNeymar måtte avbryte landskamp med skade
Populært